Nyheter

Orlenius fick sluta som föreståndare: ”Har saknats en enighet”

En infekterad process kring ledarskap och arbetsmiljö föregick gemensam överenskommelse • Lämnar både tjänst som föreståndare i Citykyrkan i Stockholm och som nationell ledare för nätverket New Wine.

Citykyrkan i Stockholms pastor och föreståndare Paul Orlenius har lämnat sin uppgift, efter en överenskommelse med församlingens styrelse. Han lämnar även nationella ledarskapet för karismatiska nätverket New Wine som en följd av detta.

Paul Orlenius har varit pastor i Citykyrkan i Stockholm, en anrik pingstförsamling, sedan 2008. Först som ledare för bibelskolan och de senaste tio åren som föreståndare för hela församlingen. Att han slutar meddelades vid ett församlingsmöte på torsdagskvällen, men har varit känt någon vecka ytterligare via ett brev till medlemmarna.

Dagen har haft kontakt med Albert Olofsson, ordförande i Citykyrkans styrelse, som hänvisar till den information som gått ut till församlingens medlemmar.

Ledarskap och arbetsmiljö

Där sägs bland annat att församlingsledningen sedan i våras har haft en dialog ihop med personalen ”kring struktur och ledarskap i församlingen kopplat till arbetsmiljö”, och att det kring personalens arbete i Citykyrkan har ”saknats en enighet om vad som behövs för att driva och utveckla arbetet vidare”.

Även extern kompetens har kopplats in kring församlingsarbete och arbetsmiljöfrågor, men det hela har landat i att den bästa lösningen är att Paul Orlenius slutar, liksom även hans fru Therese Orlenius, som har varit halvtidsanställd som ansvarig för medlemsomsorg.

De båda är redan arbetsbefriade under uppsägningstiden.

”Inspiratör och lärare”

Styrelsen i Citykyrkan uttrycker samtidigt tacksamhet för de nästan 15 år paret Orlenius har tjänat i församlingen: ”Vi har fått uppleva en fantastisk tid. Paul Orlenius är en inspiratör, evangelist och lärare som har en unik förmåga att förmedla Guds ord. Pauls visionära ledarskap har haft stor betydelse för utvecklingen av arbetet i våra missionsländer och på hemmaplan”, skriver styrelsen.

Pastorerna Jorge Moreno och Alfred Nygren går tillsammans in som tillförordnade föreståndare i Citykyrkan Stockholm i väntan på en permanent lösning. Församlingen hade vid årsskiftet 2021/2022 strax över 600 medlemmar.

Människor står med sträckta händer i en gudstjänst i en kyrka.

New Wine söker ny ledare

Paul Orlenius har sedan något år tillbaka också fungerat som nationell ledare för ekumeniska karismatiska nätverket New Wine. Men även det uppdraget har han nu lämnat, bekräftar John Derneborg från Vänersborg, vice ordförande för New Wine till Dagen. Uppdraget är nära knutet till att man samtidigt har en tjänst i en lokal församling.

Vem som tar över ledarskapet i New Wine är ännu inte bestämt. John Derneborg går tills vidare in som tillfällig ordförande.

Dagen har sökt Paul Orlenius utan att nå honom.

Fler artiklar för dig