Stigande levnadsomkostnader har gjort att nya grupper får svårt att klara vardagsutgifterna, rapporterar bland andra Frälsningsarmén och Svenska kyrkan.
– Människor hör av sig dagligen och behöver någon typ av ekonomisk hjälp, säger Maria Olausson på Frälsningsarmén.
Redan under hösten och före jul märktes stigande hjälpbehov hos allt större grupper av svenskar. Januaris så kallade ”oxveckor” brukar vara en fattig period för många, då man kanske spenderat mycket pengar under julen. I år har dessa veckor blivit än tyngre.
– Vi ser ett ökat tryck på vår ekonomiska rådgivning, säger Katarina Glas, diakonistrateg i Svenska kyrkan i Umeå.
Och hos Frälsningsarmén i Nässjö ser kårledaren Maria Olausson att strömmen av hjälpsökande ökar. Här delar man just nu ut extra många presentkort på mat.
– Under januari i år har det varit fler än vanligt som hör av sig. Många har använt den buffert de haft under hösten, och nu finns inga reserver kvar.
Hon berättar om en mamma som hörde av sig och sa att hon hade 65 kronor kvar på kontot. Det var då mitten av januari.
– Många hör inte av sig förrän de bara har några kronor kvar på kontot. Det är skambelagt för många att ta kontakt och be om hjälp.
Frälsningsarmén har kunnat hjälpa till med presentkort på mat och man har delat ut kläder till barn.
– I går delade jag ut hjälp till barn så att de skulle kunna vara med på fotbollsträningen. De hade inga skor, säger hon.
Just i dagarna dimper de höga elräkningarna ner hos många hushåll, och det är en av anledningarna till att många just nu har det svårt, säger Maria Olausson. Under julen har många barn varit hemma och då har det för många familjer varit lite svårare att spara på elen. Samtidigt har maten blivit dyrare, barnen har kanske haft kompisar på besök och då har även matkostnaderna dragit iväg.
”Fler kommer drabbas”
”Det är tydligt att människor påverkas av att elen och maten blivit dyrare och en del har svårt med hyran”, konstaterar Anna-Lena Paulsson, kårledare på Vasakåren i Stockholm, i en kommentar om läget på Frälsningsarméns hemsida.
Hon säger att många ensamstående mammor söker hjälp, och att det finns lärare som tipsar om Frälsningsarmén.
”En del har till och med påskrifter från en skola med sig om att ens barn är i behov av extra hjälp, såsom kläder, och då kan vi ge rekvisition till Myrorna. Vissa säger att de inte har råd med fritidsaktiviteter men då hjälper vi dem att hitta sådant som inte kräver så dyr utrustning och inte kostar så mycket”.
Daniel Back är tidigare ansvarig för det sociala arbetet på Templet på Östermalm. Han säger att även de som sköter sig och gör allting rätt nu drabbas och kanske inte får pengarna att räcka till hyran.
”Jag tror att vi kommer att få se ännu fler som är i den situationen”, menar han.
Ökat tryck i januari
Hos Svenska kyrkan i Umeå har man också märkt av oxveckornas tyngd för många. Diakonistrateg Katarina Glas berättar att kyrkan brukar göra en extra satsning före jul och ge extra presentkort till hjälpsökande. Alla andra månader erbjuder man i första hand ekonomisk rådgivning, detta för att se om den som söker har fått det man har rätt till av samhället. Under årets första månad 2023 har det märkts en ökning av antalet hjälpsökande.
– Jämfört med januari förra året är det en ökning, säger hon.
[ Hjälporganisation varnar för fattigdomsexplosion ]
Har det tillkommit nya grupper av hjälpsökande?
– Vi kan ana det. Men vi kan ännu inte ge några siffror på det. En stor grupp av de hjälpsökande är nyanlända. Det tar lång tid att bli etablerad i samhället. Men det är inte alls bara denna grupp som söker hjälp.
Även Maria Olausson i Nässjö ser nya grupper bland de hjälpsökande. Det finns fler par som behöver stöd, och studenter är också en ny grupp som tillkommit.
– Annars är det främst den där familjen du inte trodde behövde hjälp. Det är människor som arbetar och som egentligen har det stabilt, men som på grund av de höjda priserna har använt sin buffert. Och så kommer den där elräkningen, och de vet inte hur de ska få ihop det.
Hon säger att än så länge kan Frälsningsarmén hjälpa till, mycket beroende på att många skänkt pengar. I år blev julinsamlingen mer framgångsrik än vanligt.
– Så vi har en bättre grund än förra året. Men vi vet inte var detta slutar. Det kommer att bli en av de tuffaste vårarna på länge.