Nyheter

Omvändelseterapi prövas i unikt rättsfall

Kristen man säger sig ha blivit fri från sin homosexualitet - anklagas för omvändelseterapi

En 33-åriga man har berättat om hur han blev fri från sin homosexuella läggning och står nu inför rätta för att ha förespråkat omvändelseterapi. Rättsfallet på Malta kan bli normerande, då flera länder i Europa har eller är på väg att förbjuda omvändelseterapi, inklusive Sverige.

Kan man med Guds hjälp bli fri från homosexualitet? Ja, säger den 33-årige lovsångsledaren Matthew Grech som öppet har berättat om hur han blivit av med sin homosexualitet efter att ha tagit emot Jesus. Nu står han åtalad enligt Maltas lag som förbjuder omvändelseterapi, en lagstiftning som trädde i kraft år 2016.

Det var i ett samtal med PM News Malta som Matthew Grech delade sitt vittnesbörd, vilket är anledningen till att både han och denna alternativa mediekanal nu står åtalade, rapporterar Malta Today.

Inlägget har tagits bort från sajten, men enligt de uppgifter som kommit fram ska Matthew Grech ha påstått att homosexualitet inte är en identitet samt att det inte går att vara både kristen och homosexuell. Hans försvarare har inför rättegången också påtalat att han inte uppmanat någon att ändra sexuell läggning.

Berättar själv

Det här var inte första gången som Matthew Grech varit frispråkig med hur han övervann sin dragning till andra män. I en film som organisationen IFTCC lagt ut på Youtube för två år sedan berättar han om sitt liv och hur han efter en flytt till London fick sin första homosexuella relation. Men efter att ha bjudits in till en frikyrka förändrade han sitt liv.

– Jag växte upp som katolik, men det här var mer levande, friare, berättar Matthew Grech, som i dag är lovsångsledare i den evangelikala församlingen River of Love på Malta.

Efter att ha beskrivit sin frälsningsupplevelse fortsätter han berättelsen med hur han efteråt brottades med frågan om homosexualitet och kom snart själv fram till att det var en synd. Det var inget som predikas i kyrkan, utan det var en slutsats han drog efter att ha läst Bibeln.

– Jag var inte säker på om jag var homosexuell så som det beskrivs i Bibeln, berättar han.

Men han förstod att han inte kunde fortsätta ha en relation med en man, och beskriver det sedan som en frihetskänsla när han insåg att han inte behövde vara homosexuell.

– Guds ord och Jesus gjorde mig fri.

Internationellt intresse

Matthew Grechs berättelse ses av många som provocerande, inte minst inom Maltas hbtq-rörelse, och nu ska det också prövas om han gått över gränsen för vad som är lagligt. Rättegången börjar den 3 februari och enligt de uppgifter den åtalade själv framfört i medier kan han få 5 000 euro i böter alternativt fem månaders fängelse.

Hans fall har väckt en hel del uppmärksamhet även utanför Malta, bland annat efter att Matthew Grech intervjuades av amerikanska högerkanalen Fox News. Han har också i en video publicerad av Core Issue Trust på Youtube fört fram budskapet att kristen tro är under attack och att religionsfriheten för kristna är hotad på grund av den här rättsprocessen, inte bara i Malta utan även i andra länder.

Resonemanget är att det här kan sätta i gång en dominoeffekt, då det troligtvis är första gången någon står inför rätta anklagad för omvändelseterapi. Flera länder i Europa har eller planerar att lagstifta mot omvändelseterapi och fallet på Malta skulle då kunna ha någon form av prejudicerande effekt. Sverige är ett av flera länder där frågan diskuteras och i Tidöavtalet står det att frågan ska utredas.

---

Fakta: Omvändelseterapi

  • Omvändelseterapi är ett begrepp som används för att försöka ändra någons sexuella läggning, primärt att någon ska botas från homosexualitet.
  • I ett kyrkligt sammanhang kan det handla om att någon vill ha förbön för att ändra sin sexuella läggning.
  • Det är ytterst ovanligt att någon säger sig tillämpa omvändelseterapi, utan det är snarare en anklagelse någon annan kommer med.

---

Fler artiklar för dig