Nyheter

Annie Lööf talar i stället för statsministern på minnesdagen

“Det här är ingen politisk markering”, säger Judiska församlingen.

När Judiska församlingen i Stockholm håller den årliga minnesstunden för Förintelsens offer i dag sker det utan att någon representant från regeringen talar. I stället blir det den avgående Centerledaren Annie Lööf som talar.
– Eftersom att de överlevandes organisation är en av organisatörerna så har de tyckt att det har varit väldigt viktigt att låta henne hålla tal som hennes sista framträdande, säger ordföranden Lena Posner Körösi till Expressen.

27 januari är minnesdagen för Förintelsens offer, men i år håller Judiska församlingen i Stockholm sin årliga minnesstund redan 26 januari, dagen före sabbaten. Dit brukar många politiska företrädare bege sig, och enligt traditionen brukar också statsministern eller någon annan företrädare för landets regering tala. Förra året var det Magdalena Andersson som talade.

I år blir det inte så. Judiska församlingen har valt att inte bjuda in statsminister Ulf Kristersson som talare, inte heller någon annan representant för regeringen. Det kommer i stället att bli Annie Lööf, Centerpartiets avgående partiledare, som ska hålla talet.

– Eftersom att de överlevandes organisation är en av organisatörerna så har de tyckt att det har varit väldigt viktigt att låta henne hålla tal som hennes sista framträdande. Hon har varit väldigt tydlig med var hon står och vilka värderingar hon har. Då ville man ge henne det utrymmet, säger Lena Posner Körösi, ordförande för Judiska Församlingen i Stockholm, till Expressen.

Statsministern talar nästa år

Hon säger vidare att valet av Annie Lööf framför statsministern inte ska tolkas som kritik mot Ulf Kristersson eller regeringen.

– Det har varit olika talare under åren. Ibland statsministern, ibland någon annan minister. Och någon gång har det varit talmannen. Så det är inget uppseendeväckande på något vis, säger hon.

– Nästa år blir det förmodligen, med stor sannolikhet statsministern. Det här är ingen politisk markering, det tycker jag är jätteviktigt att säga, säger Lena Posner Körösi.

Ulf Kristerssons presschef Siri Steijer skriver i en kommentar till Expressen att Ulf Kristersson kommer att besöka minnesstunden som deltagare.

”Givetvis är det upp till församlingen vem som ska tala. Det är fint att de i år valt Annie Lööf som talare, som en av de sista sakerna hon gör som partiledare. Självklart kommer statsministern vara där som deltagare. Arbetet för judiskt liv i Sverige och mot antisemitism är oerhört viktigt för regeringen”, skriver hon.

---

Fakta: Förintelsens minnesdag

  • Förintelsens minnesdag infaller 27 januari varje år och har gjort det sedan 1999 i Sverige.
  • Sedan 2005 är det också en internationell minnesdag för Förintelsen.
  • 27 januari var datumet som koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

---

Fler artiklar för dig