Nyheter

TBN Nordic bantas - Anders Wisth lämnar sin roll

Kristna tv-plattformen omarbetas: ”Helt enkelt så att programproduktion är en kostnadskrävande verksamhet”.

Den kristna tv-plattformen TBN Nordic drar ner på programproduktionen och satsar i stället fullt ut på att sprida kristna tv-program via sin streamingplattform. Beslutet innebär också att organisationen bantas och Anders Wisth lämnar sin roll som general manager för arbetet.

Sedan 2018 har TBN Nordic arbetat för att erbjuda ett utbud av kvalitetsprogram som sprider tro, hopp och livsinspiration till svenska och norska tittare. Med en studio i Stockaryd utanför Sävsjö och ett eget produktionsbolag har tv-kanalen till dags dato lockat drygt 28 000 registrerade användare. Organisatoriskt leds TBN Nordic av en ideell förening där initiativtagaren Anders Wisth är ordförande och även anställd som general manager. Det är styrelsen för den ideella föreningen som nu fattat beslut om ett vägval.

Anders Wisth menar att beslutet faller sig helt naturligt.

– Den nya tidens tv-tittande går från tablåstyrt tittande till behovsstyrt tittande. Jag behöver se på nyheterna men kan inte göra det 21.00 när det sänds i tablån utan 21.45 när jag är tillbaka från padelträningen. Behovet styr när jag ser det, förklarar Anders Wisth.

Är för kostnadskrävande

Därför ämnar TBN Nordic nu fokusera på sina så kallade playkanaler i Sverige och Norge. Via TBN:s internationella nätverk har TBN Nordic tillgång till mängder av material och nu vill man, likt Netflix, fokusera fullt ut på att bli en spridningsplattform. Det utesluter inte egen programproduktion, men den kommer inte att vara kontinuerlig, förklarar Anders Wisth.

– Skälet är helt enkelt att programproduktion är en kostnadskrävande verksamhet. Vi finns inte på satellit och TBN Nordic har inte lyckats säkra gåvointäkter i den omfattningen att vi kan vara tillräckligt kraftfulla åt bägge håll, alltså både programproduktion och distribution av program.

– Men fortfarande kommer vi att kunna göra grejer som exempelvis Alla tiders sånger. Det är ett lysande exempel på ett särskilt projekt som jag brinner för. Men i fortsättningen kommer sådana inspelningar att ske projekt för projekt, säger Anders Wisth.

Vad händer med studion i Stockaryd nu?

– Vi håller på att titta på det, säger Anders Wisth utan att gå in på detaljer.

Blir det fler personalförändringar?

– Den personal vi har är uppsagd med anledning av den nya strategin, klargör Anders Wisth.

Kommer du att sitta kvar i TBN Nordics styrelse?

– Det är upp till årsmötet i mars att bestämma det.

Samtidigt som han under våren slutar som anställd för TBN Nordic kommer han att jobba vidare med själva produktionsbolaget.

– Jag tar över det som bas för min fortsatta verksamhet och driver det vidare, medan TBN Nordic fokuserar på distribution av program via sin digitala plattform.

I och med att TBN Nordic inte kommer att ha någon egen produktionskapacitet framöver upphör de egenproducerade sändningarna som skett i samarbete med kristna församlingar och organisationer, till exempel i samband med stora konferenser och andra evenemang.

– Det kommer att finnas produktionskapacitet, men i en annan form, förtydligar Anders Wisth och syftar på produktionsbolaget som nu frikopplas.

Har moderbolaget i USA varit pådrivande för ert vägval?

– Nej, det är styrelsen för den ideella föreningen TBN Nordic som fattat beslutet. I den styrelsen finns också representanter för styrelsen i USA men allt har skett väldigt transparent. Medielandskapet ritas nu om ganska drastiskt och TBN ligger långt framme i att analysera hur man ska möta framtiden. Vi har lutat oss mycket på den kompetens som finns inom TBN globalt. Där har vi sett att den traditionella kristna tv-branschen har gått igenom ganska stora förändringar även i USA. De kanaler som finns i Sverige har ungefär samma målgrupp och inriktning. Vill man ha fokus på att nå utanför den befintliga tittargruppen kanske det krävs nya typer av strategier, summerar Anders Wisth.

---

Fakta: TBN

  • Står för Trinity Broadcasting Network och grundades 1973 i USA.
  • TBN beskrivs som världens största religiösa tv-kanal.
  • TBN äger även ett flertal andra kristna tv-kanaler, däribland Smile och filmkanalen Positiv.
  • I augusti 2021 slutade TBN Nordic med satellitsändningar.

---

Fler artiklar för dig