Nyheter

Första palestinska kvinnan vigd till präst

Dagen på plats på det som beskrivs som ett historiskt ögonblick

Festligt, folkligt, fullsatt. Det är hög stämning när Sally Azar som första palestinska kvinna vigs till präst – och hon hoppas att det ska inspirera andra kvinnor i det patriarkala samhället.

JERUSALEM. Ledsagad av säckpipeblåsare och präster från hela världen vigdes Sally Azar, 26, till präst i Jerusalem på söndagen. Det blev en glädjefest när den första palestinska kvinnan bröt detta manliga monopol.

Den stora Frälsarens kyrka (Church of the Redeemer), det lutherska flaggskeppet i Jerusalems muromgärdade gamla stad, är helt fullsatt. Lokala församlingsbor och ett stort internationellt uppbåd av biskopar och präster – den svenska delegationen leds av förra ärkebiskopen Antje Jackelén – fyller kyrkbänkarna för att bevittna vad som beskrivs som ett historiskt ögonblick.

Det är hög stämning när Sally Azar som första palestinska kvinna vigs till präst i
den stora Frälsarens kyrka (Church of the Redeemer) i Jerusalem.

– Det här är ett stort steg för vår kyrka och vårt samhälle. Vi lever i ett patriarkalt samhälle och kämpar mot det. Så det här är viktigt, inte bara för mig, säger Sally Azar till Dagen.

– Jag hoppas det ska påverka samhället så att kvinnor får större representation och mer rättigheter. Det borde inte vara en sådan stor grej, men det är det i vårt samhälle, säger hon.

Sally Azar har växt upp i den kyrka där hon prästvigs. Som dotter till Sani Ibrahim Azar, ärkebiskop i Evangelisk-lutherska kyrkan i Jordanien och Heliga landet, har hon varit engagerad i kyrkligt arbete sedan barndomen. Efter att ha studerat teologi i Libanon och Tyskland är hon nu redo att börja arbeta som präst, till att börja med i Beit Sahour nära Betlehem på Västbanken.

– Jag hoppas att det här ska inspirera andra flickor och kvinnor, att de ska förstå att det är möjligt. Jag har inte hört några protester, men det är möjligt att vissa i vår församling fortfarande är motståndare till kvinnliga präster, säger Sally Azar.

Det är hög stämning när Sally Azar som första palestinska kvinna vigs till präst i
den stora Frälsarens kyrka (Church of the Redeemer) i Jerusalem.

Utländska präster finns

Flera utländska kvinnliga präster tjänstgör i engelska, tyska och andra lutherska församlingar i Jerusalem – och 2019 prästvigdes Maria Leppäkari, dåvarande direktor på Svenska teologiska institutet i Jerusalem, i Frälsarens kyrka. Men Sally Azar är den första palestinska kvinna som tar steget.

Sally Azars pappa förrättar prästvigningen och berättar i en personligt hållen predikan om hur dottern döpts och konfirmerats i samma kyrka. Och om hur hon som barn ibland stört gudstjänsten och senare hjälpt till med att dela ut sångböcker, tända ljus och undervisa i söndagsskolan.

Det är hög stämning när Sally Azar som första palestinska kvinna vigs till präst i
den stora Frälsarens kyrka (Church of the Redeemer) i Jerusalem.
Det är hög stämning när Sally Azar som första palestinska kvinna vigs till präst i
den stora Frälsarens kyrka (Church of the Redeemer) i Jerusalem.

– Med din prästvigning har Gud öppnat en ny dörr för kyrkans tjänst i Heliga landet, såväl kyrkligt som socialt. Vi predikar alltid om jämställdhet mellan könen och det här är ett konkret steg. Dörren är nu öppen för andra unga kvinnor som vill tjäna Herren i vår kyrka, säger ärkebiskop Azar i sin predikan.

Den lutheranska kyrkan är en av de mindre i regionen, och har 3 000 medlemmar i sex församlingar i Jerusalem, Betlehem, Amman och andra städer. Det kristna livet domineras av de historiska kyrkorna – främst grekisk-ortodoxa och katoliker – som var på plats i Heliga landet långt före protestanterna. Och som inte har kvinnliga präster, vare sig i Jerusalem eller i övriga världen.

Jackelén på plats

Förra ärkebiskopen Antje Jackelén leder en stor delegation från Svenska kyrkan under prästvigningen.

– Det här är ett väldigt viktigt steg för kyrkan och regionen. Det är ett stort steg i alla patriarkala samhällen. Den internationella kyrkan, särskilt den lutherska, följer Sallys väg med glädje, det visar den stora internationella närvaron, säger hon och fortsätter:

– För åtta år sedan reformerade kyrkan här sin familjerätt till att bli jämställd. I den processen har Lutherska världsförbundets policy för genusrättvisa från 2013 haft stor betydelse. Så vigningen är en del av en utveckling.

---

Fakta: Kristna palestinier och israeler

  • I dag bor cirka 50 000 kristna palestinier på Västbanken, i Gaza och Jerusalem. Det är cirka en procent av den totala palestinska befolkningen. Den evangelisk-lutherska kyrkan är en av de mindre med 3 000 medlemmar.
  • För 20 år sedan var de kristna 1,7 procent av befolkningen i dessa områden. På 1970-talet var siffran runt fem procent.
  • Israel är det enda land i Mellanöstern vars kristna befolkning ökar. Antalet kristna medborgare är runt 160 000. Av dem är 120 000 palestinier och 40 000 invandrare från före detta Sovjet. Dessutom finns 230 000 migranter, de allra flesta av dem kristna.

---

Fler artiklar för dig