Nyheter

“Det är ungefär som att be bordtennisklubben sluta spela bordtennis”

“Tragiskt! Vi behöver alla hjälpas åt att minska energiförbrukningen”

Församlingen Mokyrkan i Hova får nej på sin ansökan om ekonomiskt stöd för att minska energiförbrukningen i kyrkans lokaler. Kommunens motivering: Församlingen är inte religiöst obunden.

Mokyrkan i Hova utanför Mariestad – en församling inom Evangeliska frikyrkan – är på gång att försöka spara energi genom att skaffa LED-belysning och ny styrning av värme och varmvatten i kyrkans lokaler. Tanken är att inte behöva ha full uppvärmning de dagar som ytorna inte används.

Till detta ansökte man om ett investeringsstöd från Gullspångs kommun för att göra energieffektiviserande åtgärder. Men den politiska kommunstyrelsen sa alltså nej, trots att ett tjänstemannaförslag var att församlingen skulle beviljas ett bidrag på 8 500 kronor, uppger Mariestads-Tidningen.

– Tragiskt! Vi behöver ju alla hjälpas åt att minska energiförbrukningen. Nu får vi stå för kostnaderna själva. Vi är en liten församling och alla utgifter är betydelsefulla, och vi är noga med hur insamlade medel används, säger Bitte Lidman, ordförande i Mokyrkan till Dagen.

Oenigt bland politikerna

Politikerna i kommunstyrelsen var dock inte eniga, utan centerpartisten Bo Hagström ville ge stöd till åtgärderna för energibesparing i Mokyrkan. Majoritetens motivering till sitt nekande var att man kopplade investeringsstödet till riktlinjerna för det föreningsbidrag som finns i kommunen.

Där är en förutsättning att verksamheten är ”politiskt och religiöst obunden” för att ekonomiska medel ska betalas ut till exempelvis ungdomsverksamhet, uppger Mariestads-Tidningen.

Bitte Lidman i Mokyrkan i Hova tycker att hela diskussionen är märklig, och berättar att de flesta kommunpolitikerna inte ens kände till reglerna om att vara ”religiöst obunden” för att få föreningsbidrag när hon tog upp frågan vid ett valkafé i en av kyrkorna i höstas.

Hon påpekar att sådan regler inte är någon ”naturlag”. Nu är hon förvånad över att S-politikern Jenni Strand i Mariestads-Tidningen till och med föreslår att kyrkorna kan ta bort de religiösa inslagen.

Gudstjänstbesökare bakifrån i kyrkolokalen.

Nej också från Boverket

– Det är ungefär som att be bordtennisklubben sluta spela bordtennis. Vi står för vår tro, säger Bitte Lidman och påpekar att församlingen exempelvis efterfrågas när det gäller att hjälpa ukrainska flyktingar, och där man har varit väldigt aktiv i klädinsamlingar och annat i hop med Röda korset.

Nu hoppas hon på – och anar – en politisk diskussion kring om de här reglerna verkligen ska finnas, över huvud taget.

Mokyrkan hade också ansökt drygt 14 000 kronor från Boverket som ett bidrag till investeringen i energibesparande åtgärder. Men eftersom kommunen nu säger nej blir det inte heller något stöd därifrån.

Fler artiklar för dig