Nyheter

Förbön och starka känslor när Birgitta Ed prästvigdes

Dagen på plats i Strängnäs när statsministerns fru sändes ut som präst i Svenska kyrkan

STRÄNGNÄS. Det var prästvigningen där både en nuvarande statsminister och en tidigare var närvarande. Birgitta Ed, gift med statsminister Ulf Kristersson, ska efter bön och handpåläggning tjänstgöra i Svenska kyrkan.
– Nu vill jag bygga församling och vara nära människor lokalt här, sa Birgitta Ed till Dagen efteråt.

Domkyrkan i Strängnäs var välfylld med närmare 650 gudstjänstdeltagare när det på söndagsförmiddagen var dags för två diakon- och två prästkandidater att vigas vid en mässa ledd av biskop Johan Dalman. Tidigare statsministern Carl Bildt och hans hustru Anna Maria Corazza Bildt samt justitieminister Gunnar Strömmer hörde till paret Birgitta Ed – Ulf Kristerssons inbjudna gäster i kyrkbänkarna. Extra säkerhets- och livvakter fanns både inne i domkyrkan och utanför, som är nödvändigt när en statsministerfamilj är på plats, även om de inte hade långt hem till bostaden i Strängnäs. Birgitta Ed och de andra blivande prästen och diakonerna fick svara på vigningslöftena och fick förbön med handpåläggning, innan de på apostoliskt vis nu sänds ut till tjänst, påpekade Strängnäsbiskopen.

Statsministern längst fram

Som bevis på ämbetet de träder in i fick Birgitta Ed och de andra ta emot en stola – ett brett vävt band som hängdes över kroppen – som symbol för Kristi ok och för hoppet. Hennes man Ulf Kristersson och de tre döttrarna hade fått anhörigplatser längst fram i kyrkan, med nära utsikt över altarringen och vigningen.

– Jag har varit på väg hit väldigt länge. Det känns som att komma hem. Det är väldigt stort och många känslor just nu, sa Birgitta Ed efteråt.

Hon kunde ses torka tårarna i bänken i gudstjänsten, efter själva vigningsmomentet. Nästa söndag ska hon hålla sin första predikan, välkomstpredikan, inom församlingen i Strängnäs.

– Den ska handla om Jesus som hoppet, säger hon till Dagen.


”Jesus mer än Iprenmannen”

Biskop Johan Dalman var dagen till ära högtidsklädd i sin mitra, biskopens huvudbonad, samt sin biskopskåpa och med den långa herdestaven, kräklan, i handen. I sin predikan utgick Dalman från evangelietexten om ämbetsmannen som kom till Jesus och bad om hjälp för att hans son låg för döden, och som Jesus botade på distans, mot all medielogik.

Biskopen påminde om den så kallade ”Iprenmannen” som slog igenom i en populär reklamfilm för värktabletter för ett antal år sedan, och menade att en del kan vilja begränsa Jesus till enbart en ”mirakelman”, och ville så i bibeltexten, men att han är mycket mer.

– Jesus är ingen intelligent värktablett eller reklamfilm för ett smärtfritt liv. Han är hela livets Gud – han är ”the real thing”, sa Johan Dalman och påminde Birgitta Ed och de andra om att dagens festligheter och uppklädda gäster bara är ytan och att det där bortom finns något mycket större, och att det gäller att lyssna efter Guds röst i det fördolda.

---

Fakta: Birgitta Ed

  • Nybliven präst i Svenska kyrkan i Strängnäs.
  • Gift med statsminister Ulf Kristersson, de har tre gemensamma döttrar.
  • 54 år.
  • Har tidigare varit pr-konsult och egen företagare, men är också statsvetare och har på 1990-talet varit sakkunnig på bland annat utrikes- och finansdepartementen i regeringskansliet.
Diverse bilder från prästvigningen.

---

Pastorsadjunkt i Strängnäs

Margareta Lind från Strängnäs var en av gudstjänstdeltagarna som brukar besöka domkyrkan. Hon har bara goda ord att säga om Birgitta Ed, statsministerns fru.

– För oss är hon framför allt Birgitta. Vi är väldigt glada att hon får vara kvar som pastorsadjunkt här i församlingen. Det är inte självklart alltid, säger Margareta Lind på väg ut från kyrkan.

Diverse bilder från prästvigningen.

Marie-Louise Forslund Mustaniemi kommer från grannorten Mariefred i kommunen och brukar oftast gå på gudstjänst i frikyrkan Munkhagskyrkan där. Men hon har också varit aktiv i politiken i kommunen och känner till nuvarande statsministerparet därifrån.

– Det här är väldigt roligt. Jag hoppas att Birgitta också kan få vara ett stöd för Ulf i den roll han har. Han kan behöva lite kraft från höjden också, och få en del av de perspektiv som Birgitta får med sig, säger hon.

Vigningsmässan avslutades med nattvardsfirande vid fem olika stationer, innan det var dags för utgångsprocession och kramkalas ute på kyrkplanen i kylan framför domkyrkan, och därefter vidare till enskilda firanden.

Fler artiklar för dig