Nyheter

Därför når inte Open Doors utanför “kristna bubblan”

Vi har fått rådet att tona ned vår kristna profil, säger Peter Paulsson, som säger att det inte är aktuellt

Open Doors sitter på en unik information om hur kristna förföljs i världen, med väldokumenterad statistik och förfärliga berättelser. Men när de försöker bilda opinion kring religionsförföljelse är det nästan bara kristna som lyssnar.
– Vi har samma problem i flera länder, berättar Open Doors svenska generalsekreterare Peter Paulsson.

Omkring 20 personer har samlats för att ta del av Open Doors årliga ”World watch list” där de redogör för var det är farligast att leva som kristen i världen. En tredjedel av KD:s riksdagsgrupp är på plats, uppenbarligen det enda parti som på allvar verkar vara intresserade. En hel del av platserna i rum RÖ2 inne i riksdagen fylls också upp av Open Doors egna medarbetare.

Samtidigt pågår riksdagens partiledardebatt en bit bort i samma hus. Journalistkåren är samlad utanför plenisalen och många riksdagsledamöter har slutit upp för att följa dramat som kommer att nå långt ut till den svenska befolkningen, inte minst tack vare avtackningen av C-ledaren Annie Lööf.

Att så få politiker och journalister väljer Open Doors seminarium handlar inte bara om att de två olika evenemangen krockar, utan det är så här stort intresset brukar vara. Trots att det är ganska häpnadsväckande saker som presenteras. Som att 350 miljoner kristna världen över på ett eller annat sätt är förföljda på grund av sin tro. Eller att 5 000 kristna nigerianer mördades förra året, vilket är en del av en större jihadistisk offensiv i Afrika.

Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors i Sverige, presenterar 2023 års "World watch list" på ett seminarium i riksdagen.

Fel narrativ

– Förföljelsen av kristna ökar år efter år, berättar Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors i Sverige.

– Vi vill belysa det här och få till en förändring i vår värld.

På plats finns också en av Open Doors medarbetare från Östafrika, som framträder på seminariet under anonymitet på grund av hotbilden. Han kommer med en berättelse om hur en intolerant version av islam är på frammarsch i hela Afrika, med alltifrån renodlade militanta islamistgrupper som al-Shabaab och Boko Haram till olika strategier att på ett mer vardagligt sätt försöka islamisera område för område.

Även om delar av presentationen tenderar att flirta med en redan kristen publik är den uttalade ambitionen ändå att nå fram till samtliga makthavare i Sverige. Men det är tydligt att Open Doors inte lyckas nå ut bortanför den kristna bubblan. Det märks på vilka som söker sig till deras seminarium i riksdagen och det märks i att det i stort sett bara är kristen media som rapporterar om organisationens ”World watch list”, som i år firar 30-årsjubileum.

Vad det beror på finns det olika åsikter om, men en teori som framförs bland dem som kommit till seminariet är att det är fel narrativ, i Sverige och västvärlden i stort har många fortfarande svårt att se kristna som offer.

Nått långt

Efter seminariets slut förklarar Peter Paulsson det något skeva intresset för Open Doors arbete.

– Vi når fram till kyrkor och människor i den kristna sfären, där finns det många som är intresserade, säger han.

– Jämfört med när vi började vårt arbete i Sverige år 2008 tycker jag att vi har kommit riktigt långt. I början satt folk som fågelholkar, då var man i kyrkorna förvånad över att det fanns så många förföljda kristna i världen.

Även i den parlamentariska sfären lyckas Open Doors på flera håll att nå fram med sitt budskap, menar Peter Paulsson, och nämner EU och Storbritannien som de främsta exemplen.

Men berättelser om förföljda kristna kommer inte ut till de bredare folklagren och sekulär media är påtagligt ointresserade av vad Open Doors har att säga.

Detta trots att ni likt Amnesty presenterar er som en människorättsorganisation?

– Vi är en missions- och människorättsorganisation, rättar Peter Paulsson.

Sedan berättar han att de faktiskt har fått rådet att skala bort flera av de kristna signalorden de använder för att lyckas bättre med sin kommunikation, exempelvis att inte nämna vikten av förbön för de utsatta.

– Men om vi bara skulle prata som Amnesty, då är det inte vi som pratar längre.

Att de medvetet har kvar en tydlig kristen profil är antagligen också en anledning till att det främst blir en kristen publik som tar till sig budskapet. Peter Paulsson berättar också att det i stort sett bara är i kyrkor som de är ute och föreläser och att de heller inte aktivt söker sig till några andra arenor.

Är ni nöjda med att det blir ett budskap från en kristen organisation till en kristen publik?

– Nej, vi vill skapa en större opinion. Vi vill också få folk att inse att religionen har en väldigt stor betydelse. Det är ingen hobby man håller på med inom kyrkans väggar.

Ett sätt att nå ut, tror Peter Paulsson, är att börja samarbeta mer med andra organisationer. Exempelvis att kunna synas tillsammans med Amnesty, Reportrar utan gränser eller andra som jobbar med människorättsfrågor.

Samtidigt konstaterar han att Open Doors har en liknande situation i flera länder när det gäller att nå ut bortanför den kristna bubblan. Det som hittills krävts för att få rubriker i sekulära sammanhang är att någon person med en stor plattform väljer att uppmärksamma deras arbete med förföljda kristna.

– Då blir det en annan sak, konstaterar Peter Paulsson.

Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors i Sverige, presenterar 2023 års "World watch list" på ett seminarium i riksdagen.

---

Fakta: Open Doors

  • Open Doors är en organisation som bildades 1955 i Nederländerna och har sedan dess vuxit och blivit en internationell organisation.
  • De är i dag kända för att ge ut ”World watch list”, en lista över vilka länder där det är svårast att vara kristen.
  • 2023 års lista presenterades den 18 januari och i Sverige skedde det via ett seminarium inne i riksdagen.

---

Fler artiklar för dig