Nyheter

Frälsningsarmén ansluter till årets Torpkonferens

“Tror det är bra för oss i Frälsningsarmén att möta andra kristna”

Frälsningsarmén bjuder in sina medlemmar, och bidrar med seminarietalare, till Evangeliska frikyrkans Torpkonferens utanför Örebro i midsommarveckan.
– En spännande möjlighet. Det är bra för oss som Guds folk att få gemensamma mötesplatser, säger Ewa-Marie Kihlagård hos Frälsningsarmén.

EFK:s klassiska sommarkonferens i Torpladan på Närkeslätten har alltid haft prägel av allkristen öppenhet. Men nu tar man alltså ett steg till och prövar närmare samverkan med Frälsningsarmén inför årets konferens, som har temat ”Det finns frihet”.

– EFK har bjudit in oss att vara med på ett hörn. ”Ni kan bidra, och vi kan välsigna er”, sa de. Och vi har sagt att vi provar och ser hur det känns, säger Ewa-Marie Kihlagård, biträdande programchef hos Frälsningsarmén.

Bjuder in till Torp

Det innebär att Frälsningsarmén nu ska bjuda in sitt folk att åka till Torp några dagar, och ska ställa upp med några seminarietalare och musiker. Kanske kan de exempelvis bidra inom områden som social rättvisa, där samfundet har erfarenheter och kunskap.

Frälsningsarmén kommer troligtvis också att anordna någon intern samling kring visioner och strategier för samfundets kårer under konferensveckan. Det hela är i process – och detaljerna inte färdigplanerade ännu.

Något mer än den här sommaren finns inte bestämt. Frälsningsarmén brukar ha sin kongress i Stockholm vart tredje år, sommartid, men i år är det inte dags för någon sådan.

Halvbild.

– Vi tror det är bra för oss i Frälsningsarmén att också möta andra kristna. Vi är en lite mindre församlingsrörelse, men större med det sociala arbetet. Då är det en tillgång för oss att få gå in i något som redan finns, säger Ewa-Marie Kihlagård.

Även baptister från Finland

Christer Aadland, projektledare för Torpkonferensen, är glad att Frälsningsarmén nu vill samverka och bidra lite tätare. Samtalet startade efter en kontakt mellan samfundsledarna. Något liknande sker redan med Finlands svensktalande Baptistsamfund som förra året skickade en mindre grupp till Torp utanför Örebro, och som återkommer i sommar.

– Det är roligt att nätverka åt olika håll. Ingen klarar att möta alla behov i Sverige på egen hand. Men tillsammans kan vi så mycket mer. Vem vet vad det här kan ge på sikt i form av synergieffekter, säger Christer Aadland.

Porträtt: Christer Aadland, projektledare Torpturnén.

Inte minst när Evangeliska frikyrkan har bestämt sig för att ta tydligare steg in på det diakonala och sociala området, menar Christer Aadland att det är naturligt att lyssna in den som är ”bäst i klassen” på detta i kristenheten.

– Årets tema för konferensen handlar ju också om att upprätta, hela och befria människor, och ligger nära det sociala arbetet, säger han.

---

Fakta: Torpkonferensen

  • Hålls i år 19–25 juni i Torpladan utanför Örebro.
  • Gudstjänster, bibelstudier, barn- och tonårskonferens, konserter, seminarier med mera.
  • Första Torpkonferensen anordnades 1887.
  • Arrangör: Evangeliska frikyrkan.

---

Fler artiklar för dig