Nyheter

Många frågetecken kring upplevelser av Anden på 90-talet

Magnus Tunehag: Det var ju en egoboost att stå där och se att “nu händer det”. Nu kommer människor drabbas av Guds Andes kraft och många kommer titta på mig och säga “det är han som levererar det”.

Magnus Tunehag är 1994 en av ledarna på Team med uppdrag och i början av året händer något oväntat under en lektion.
– Det sker grejer vi aldrig sett förut. Elever faller omkull, folk börjar skratta.
Det blir början på några händelserika år i Magnus liv där liknande saker händer på plats efter plats. I dag kan han fundera på varför allt detta hände, vad syftet var.

Magnus berättar att händelsen i klassrummet sker tio dagar före starten för det som senare ska kallas Torontovälsignelsen.

– Så vi har ingen aning om vad vi ska uppleva, vi har ingen karta för att förstå hur det ”borde vara”. Alla tas med överraskning.

Under våren fortsätter många elever att uppleva ovanliga saker, men själv upplever Magnus ingenting. Men under en konferens för Helgelseförbundets ungdom, flera månader efter händelsen i klassrummet, kommer det att ändras.

– Då drabbades jag enormt. Jag blev helt berusad av den helige Andes kraft, så jag raglade omkring på plattformen och kunde inte prata. Jag tittade på Hans Johansson som satt på första bänken och var helt utslagen och han sa bara ”predika Magnus, predika”.

Efter ett tag märker Magnus att han börjar se på sig själv som något av en frikyrklig rockstjärna.

– Det var ju en egoboost att stå där och se att ”nu händer det”. Nu kommer människor drabbas av Guds Andes kraft och många kommer titta på mig och säga ”det är han som levererar det”.

Märkte du att det blev negativt för din egen del?

– Ja, det har alltid varit negativt för min egen del. Uppmärksamhet, att vara någon särskild i kyrkan, är alltid något destruktivt. Att bli en sådan där stjärna, någon som ska leverera något, gör någonting med egot och självbilden som inte är vackert.

Han har i dag svårt att förstå vad det var som hände där i mitten av 1990-talet. Och kanske ännu mer varför.

– Varför kom Guds Andes kraft så kraftigt då, 1994? Vad var syftet? Det är en fråga jag grubblat rätt mycket på, säger Magnus Tunehag som i dag är EFS-präst.

Lyssna på det senaste avsnittet av Frikyrkopodden där Magnus berättar mer om upplevelserna, frågetecknen och varför han lämnat frikyrkan.

---

Fakta: Torontovälsignelsen

  • 1993 besökte Vineyardpastorn Randy Clark ett möte med den sydafrikanske evangelisten Rodney Howard-Browne, som stod i centrum för ”skrattväckelsen”.
  • Detta påverkade Randy Clark starkt. När han 1994 deltog på en konferens i Torontoförsamlingen skrattade, föll och skakade människor.
  • Förnyelsemöten pågick sedan flera kvällar i veckan i tolv år framöver under ledning av pastorsparet John och Carol Arnott.
  • Redan i slutet av 1995 uteslöts församlingen från Vineyard eftersom de ansågs lägga för stort fokus på manifestationerna bland besökarna.

---

Fler artiklar för dig