Nyheter

”Tråkigt att färre får chansen att plugga på folkhögskola”

Kaggeholms-eleven Hanna Karlsson om att 4 000 platser försvinner när folkhögskolorna tvingas spara

– Jättetråkigt att färre får chansen att plugga på folkhögskola i höst.
Det säger eleven Hanna Karlsson på Kaggeholms folkhögskola, apropå att landets folkhögskolor i höst inte kommer att kunna ta emot lika många elever som tidigare.

Hanna Karlsson går andra året på allmänna linjen på Kaggeholms folkhögskola som drivs av Pingströrelsens skol- och kursverksamhet. Hon är också elevernas representant i skolans styrelse.

– Jag pluggar upp min gymnasiala kompetens för att kunna utbilda mig vidare. Det är roligt att plugga och jag är jättenöjd med hur allting funkar på skolan, berättar Hanna Karlsson för Dagen.

Folkhögskolorna får en halv miljard mindre i statsbidrag av regeringen för 2023 jämfört med förra året, som Dagen tidigare skrivit. En konsekvens blir att 4 000 färre personer kommer att erbjudas en plats på någon av landets 156 folkhögskolor i höst.

– Det är jättesorgligt att så många inte får samma chans som jag och många andra, är Hannas spontana reaktion när hon får höra om de besparingsåtgärder som skolorna tvingas till från och med höstterminen.

Hon tycker att fler – inte färre – borde få möjlighet att testa folkhögskolestudier:

– Sammanhållningen är fantastisk. Alla får den hjälp de behöver för att klara av studierna och så har vi väldigt kul ihop. Jag önskar verkligen att fler får uppleva samma sak.

– Personligen trivs jag bäst i den sociala formen av studier där vi samtalar oss igenom ämnen och lär oss på det sättet. Att plugga på folkhögskola passar mig eftersom jag är extrovert, förklarar Hanna.

Kom till tro

Innan hon började på Kaggeholms folkhögskola jobbade hon några år inom bland annat restaurangbranschen.

– När jag var 20 år blev jag medbjuden till kyrkan för första gången. Sedan växte en tro på Gud fram och Jesus verkade i mig. Senare blev jag sugen på att plugga och ta igen det jag missade på gymnasiet. Jag googlade och hittade Kaggeholm.

Vad ska du göra när du slutar på Kaggeholm?

– Jag har inte bestämt mig, men funderar på att kanske utbilda mig inom psykologi eller bli socionom, säger Hanna Karlsson som tillhör Folkungakyrkan i Stockholm där hon är lovsångsledare.

Fler artiklar för dig