Nyheter

Roland Utbult (KD): Det är en återgång till nivån före pandemin

KD-riksdagsmannen försvarar regeringens budget som innebär att kristna folkhögskolor tvingas till besparingsåtgärder och att kurser och omkring tusen platser för kristna folkhögskolor lär försvinna.

Folkhögskolorna får en halv miljard mindre i statligt stöd för 2023 jämfört med förra året enligt regeringens budget.
– Det är en återgång till samma nivå som gällde före pandemin, säger Roland Utbult (KD) som sitter i riksdagens kulturutskott.

Många folkhögskolor i landet, även kristna folkhögskolor, tvingas till stora nedskärningar efter beskedet att det statliga stödet minskas från 4,8 miljarder kronor för 2022 till 4,3 miljarder för 2023.

Men enligt Roland Utbult, som är ledamot i kulturutskottet där frågan har gåtts igenom, handlar det inte om en nedskärning:

– Vi har tagit bort det extra stöd som folkhögskolorna fick för att klara pandemin. Den nivå som beslutats i budgeten för 2023 är en återgång till samma nivå som gällde före pandemin, alltså år 2020, menar han.

Han förklarar regeringens tilldelning av pengar med att många andra sektorer i samhället också har ett svårt ekonomiskt läge:

– I en tid med stora ekonomiska utmaningar på många områden i samhället har regeringen tagit fram en stram budget. Regeringen har tvingats till prioriteringar och där har behoven inom vården och omsorgen, rättsväsendet och försvaret gått före.

– En del av pengarna i budgeten har också använts till att kompensera hushållen för höjda elpriser, vilket är en rimlig prioritering, säger Roland Utbult till Dagen.

En av mina söner har gått på folkhögskola, och jag känner personer som arbetar på folkhögskolor och vet att deras insatser betyder så mycket.

—  Roland Utbult, KD

Stärker demokratin

Men faktum kvarstår. Många folkhögskolor tvingas skära i sina kostnader. De kristna folkhögskolor som Dagen pratat med talar om färre elevplatser till höstterminen, uppsägning av personal och att de kan tvingas att pausa eller lägga ned kurser.

Är du beredd att kompensera folkhögskolorna framöver och göra en ekonomisk satsning?

– Som riksdagsledamot för Kristdemokraterna är det min ambition att satsa på folkhögskolorna. De stärker demokratin, bidrar till en större bildningsnivå och ger många människor en andra chans.

– En av mina söner har gått på folkhögskola, och jag känner personer som arbetar på folkhögskolor och vet att deras insatser betyder så mycket för många människor, säger han.

Ger inga löften

Roland Utbult, som har suttit i kulturutskottet sedan 2015, vill dock inte komma med några löften om framtida tillskott av resurser eller göra några utfästelser om vad en satsning på folkhögskolorna i så fall skulle kunna innebära i praktiken:

– Jag är övertygad om att de tre partier som ingår i regeringen ser folkhögskolorna som en viktig del av det svenska utbildningssystemet. Vad det sedan kommer att innebära för folkhögskolorna får vi återkomma till.

Södra Vätterbygdens folkhögskola i Jönköping.
Fler artiklar för dig