Kraftigt höjda el- och driftskostnader under hösten samt inflyttade församlingsmedlemmar som kan ansvara för musiken i kyrkan. Det anför Solna pingstförsamling som skäl till att förhandla bort den 20-procentiga pastorstjänst som Josef Barkenbom var anställd på. Barkenbom har nyligen stämt församlingen i domstol.
Josef Barkenbom och advokaten Percy Bratt har hävdat att det är en “fingerad arbetsbrist” bakom uppsägningen av den numera omdiskuterade pastorn, och att han har fått sluta “utan sakliga skäl”.
I stämningsansökan till Solna tingsrätt menar de att det i stället är Barkenboms engagemang i det offentliga samtalet [med en ironisk video i sociala medier kring omvändelseterapi] som är orsaken.
Via Arbetsgivaralliansens chefsjurist Madeleine Wagemyr bestrider Solna pingst nu stämningen i ett skriftligt svar till tingsrätten. De pekar på kraftigt ökade driftskostnader för församlingen under 2022, särskilt beroende på de höjda elpriserna. Detta har lett till att utgifterna ökat med närmare 400 000 kronor jämfört med året innan, perioden januari-november, vilket gör att församlingen redovisar ett växande minusresultat.
Frivilliga gåvor finansierar
Pingstförsamlingens verksamhet finansieras i huvudsak via frivilliga gåvor, och många av medlemmarna är pensionärer, minderåriga och asylsökande med begränsade ekonomiska resurser, påtalar kyrkan i svaret.
Arbetsgivaralliansen och Solna pingst skriver vidare att den 20-procentiga tjänsten för Josef Barkenbom inrättades framför allt för att församlingen saknade medlemmar som genom ideellt arbete kunde ansvara för musikverksamheten i kyrkan. Men under sommaren och hösten kom nya medlemmar som är musikkunniga, och dessutom finns tidigare pastorer bland medlemmarna, motiverar de i inlagan till Solna tingsrätt.
”Andra skäl saknar betydelse”
Med de kraftigt ökade kostnaderna och underskottet är det “en adekvat åtgärd” att säga upp Josef Barkenbom för att minska församlingens kostnader, argumenterar Arbetsgivaralliansens chefsjurist och Solna pingst. I en sådan situation, menar de, “föreligger typiskt sett arbetsbrist som utgör saklig grund för uppsägning”.
[ Robert Hannah efter videon: Bort med alla bidrag till pingstskyrkan ]
Även om det också funnits andra skäl, personliga, att skilja Josef Barkenbom från hans anställning, påtalar de i svaromålet att detta saknar betydelse “om arbetsbrist i lagens mening har förelegat”.
---
Fakta: Turbulensen kring Josef Barkenbom
- I juni lade Josef Barkenbom ut en ironisk video i sociala medier efter en större mediegranskning kring förbön för homosexuella i olika frikyrkor. Barkenbom bjöd in till omvändelseterapi i Solna pingstkyrka, och syftade då på en gudstjänst dit vem som helst var välkommen för omvändelse till kristen tro.
- Inlägget väckte starka känslor och kritik bland annat från liberale riksdagsmannen Robert Hannah.
- Efter publiceringen av videon blev Barkenbom arbetsbefriad med lön från Solna pingstförsamling i ett halvår. I början av december kom en uppsägning med motiveringen “arbetsbrist”.
- Josef Barkenbom stämmer nu sin tidigare arbetsgivare.
---
MBL-förhandling genomförd
Solna pingstförsamling och Arbetsgivaralliansen genomförde i slutet av november en formell MBL-förhandling angående arbetsbrist med den fackliga motparten Vision Ekumeniska, där tjänsten som pastor med ansvar för musik- och ungdomsarbetet skulle tas bort.
Inga invändningar fanns då från fackligt håll, enligt den inlaga som nu har lämnats till Solna tingsrätt, och där domstolen framöver har att väga argumenten mellan de de två parterna i den arbetsrättsliga tvisten.
[ Josef Barkenbom stämmer Solna Pingst efter uppsägning ]