Nyheter

Stakset hoppas samla 4 000: ”Eskilstuna har haft extremt mycket utanförskap”

Evangelisationskampanjen Det finns hopp sköts upp flera gånger - nu vill Stakset samla 4 000 personer men i helt annan stad.

Efter att ha skjutit upp evangelisationskampanjen Det finns hopp på Tele2 Arena satsar nu Sebastian Stakset på ett liknande evenemang – men i Eskilstuna.
– Eskilstuna har historiskt haft extremt mycket utanförskap, säger han.

ESKILSTUNA. Redan 2019 hade Stakset pratat med Carl-Vilhelm Hasselgren, pastor i Pingstkyrkan Eskilstuna, och David Ehrlin, vikarierande föreståndare i Pingst Ärla, om att göra en mellankyrklig evangelisationssatsning i en av Eskilstunas största arenor.

På onsdagen annonserades just detta på en pressträff i Stiga Sports Arena, där kampanjen, som går av stapeln mellan 27 och 29 januari, kommer att äga rum. Satsningen är ett samarbete mellan olika kyrkor i Eskilstuna och hjälporganisationen Heart of evangelism, som grundades av Sebastian Stakset.

– Vi kom tillsammans fram till att det skulle bli i den här arenan. Det kändes väldigt rätt för alla, berättar Sebastian Stakset för Dagen på pressträffen och tillägger att satsningen inte har kunnat genomföras förrän nu på grund av pandemin.

Sköt upp satsningen på Tele2 Arena

Heart of evangelism har under en längre tid planerat att ha en evangelisationskampanj på Tele2 Arena i Stockholm – en arena med kapacitet för ungefär 30 000 besökare.

Men organisationen har skjutit upp satsningen flera gånger – enligt Stakset är det för att de i stället valt att skifta fokus till att hjälpa utsatta i Ukraina under det pågående kriget.

Inför kampanjen har de redan nu haft regelbundna evangelisationssatsningar runt om i staden, samt knutit kontakter och samarbeten med civilsamhället och Eskilstuna kommun.

– Allt det här har öppnat dörrar och ett stort intresse från dem. Kommunens team som jobbar förebyggande mot ungdomar, de kommer att vara här under kampanjen. Även fritidsgårdar, socialförvaltningen och polisen har vi haft god kontakt med, säger Carl-Vilhelm Hasselgren, pastor i Pingstkyrkan Eskilstuna, och berättar att tanken är att kunna fortsätta samarbeta tillsammans efter kampanjen.

Evangelisationskampanjen Det Finns Hopp–Sörmland intar Stiga Arena i Eskilstuna. Satsningen är ett samarbete mellan kyrkor i Eskilstuna och Sebastian Staksets organisation Heart of Evangelism.

Social utsatthet

En av de anledningarna till att Eskilstuna valdes ut har med stadens problem med social utsatthet att göra. Nyligen stod det klart att Eskilstuna under 2022 hade flest skjutningar i Sverige per capita, men redan innan dess var fokuset satt på staden.

– Eskilstuna har historiskt haft extremt mycket utanförskap. Jag har hängt mycket här, haft vänner som har bott här och under mina kriminella år så hade jag en del härjor här, säger Sebastian Stakset till Dagen när han får frågan om varför satsningen sker i just Eskilstuna.

– Jesus gick till utsatta ställen och predikade evangeliet. Det blev väldigt mycket som hände på de platserna. När vi nu ser tillbaka på 2022 och vi ser att många skottlossningar har varit i Eskilstuna känns det som ett tydligt tecken på att vi gör rätt i att göra en satsning här.

---

Fakta: Det finns hopp

  • Stiga Sports Arena invigdes 2017 och arenans största hall rymmer upp emot 4 000 besökare.
  • Det finns hopp – kampanjer har ofta initierats av Heart of evangelism. Den här gången är det dock kyrkorna i Eskilstuna som är i spetsen, med hjälp av Staksets organisation.
  • Satsningen äger rum i arenan mellan 27 januari till 29 januari. De medverkande är bland annat Sebastian Stakset, Flavia Perez, Betz Assefa, Carl-Gustav Severin och Hans Weichbrodt
Evangelisationskampanjen Det Finns Hopp–Sörmland intar Stiga Arena i Eskilstuna. Satsningen är ett samarbete mellan kyrkor i Eskilstuna och Sebastian Staksets organisation Heart of Evangelism.

---

Fler artiklar för dig