Nyheter

Varning för våldsvåg mot kristna i Afrika

Open Doors “World watch list” toppas återigen av Nordkorea - var sjunde kristen i världen är förföljd för sin tro

Även om det är Nordkorea som återigen toppar organisationens lista där det är farligast att vara kristen är det ändå mot Afrika Open Doors vill vända våra blickar.
– Hela regionen är på väg mot en katastrof.

Våldet mot kristna i Afrika slår nya alarmerande nivåer. Det är budskapet som Open Doors vill föra ut då de presenterar sin årliga ”World watch list”, där de utifrån ett förbestämt poängsystem redogör för vilka länder det är svårast att vara kristen i.

Anledningen till att de flaggar för situationen i Afrika beror främst på det våld som breder ut sig i land efter land, främst är det olika jihadistiska grupper som pekas ut som problemet. Nigeria får ses som det stora problembarnet med över 5 000 kristna dödade förra året på grund av sin tro, enligt Open Doors statistik.

Men organisationen kan rada upp ett antal länder i Afrika där våldsnivån är hög, vilket också återspeglas av att Somalia, Sudan, Eritrea och Nigeria tillhör den skara av 11 länder som har extrem förföljelse av kristna.

– Hela regionen är på väg mot katastrof, säger Frans Veerman, ansvarig för den forskarenhet som tar fram listan, via ett pressmeddelande.

Förutom jihadistgrupper pekar Open Doors också ut Wagnergruppen, en paramilitär grupp från Ryssland, som ett stort problem när det gäller våldsvågen i Afrika.

Open Doors "World watch list" för 2023

Nordkorea toppar

Förra året då ”World watch list” presenterades var det historiskt, då Afghanistan under talibanernas styre gått om Nordkorea, som fram tills dess hade prenumererat på denna mindre smickrande förstaplats. Nu är Nordkorea återigen på plats ett, medan Afghanistan återfinns först på plats nio.

– Förföljelsen är fortfarande på en extrem nivå. Konvertiter lever fortfarande med det ständiga hotet att mötas av extrem förföljelse om deras tro skulle upptäckas, säger Peter Paulsson från Open Doors Sverige, via ett pressmeddelande.

Som förklaring ges att talibanerna numera fokuserar mer på att utrota dem med koppling till den tidigare regimen, samt att många kristna valt att fly till kringliggande länder.

Kristna länder

Iögonfallande på Open Doors lista är att flera av länderna som pekas ut som farliga för kristna ändå anses vara kulturellt präglade kristna länder. Flera av dem återfinns i Latinamerika, exempelvis Colombia, Mexiko och Nicaragua. Anledningen att de hamnar på den här listan har främst att göra med kriminella grupperingar och ett korrupt styre, där kyrkligt aktiva som protesterar riskerar att råka illa ut.

”Kristna som står upp emot brottslighet löper speciellt stor risk”, skriver Open Doors i sitt dokument där de berättar om de övergripande trenderna i världen.

Även Kinas ökade digitala kontroll över sina medborgare finns med i denna trendspaning, liksom att flera länder i världen verkar vilja kopiera modell. Mellanöstern är fortsatt en tuff region att vara kristen i, där land efter land fortsätter att dräneras på sin kristna befolkning via migration.

En av sju

Sammantaget slår Open Doors fast att 360 miljoner kristna i världen förföljs för sin tro, ungefär var sjunde kristen. På det hela taget är det en mörk bild som framtonar, framför allt i stora delar av Asien och Afrika.

Det enda positiva de själva väljer att lyfta fram är att det går att skönja en ökad tolerans i flera av gulfstaterna, vilket fredsavtalen med Israel är ett tecken på. Men värt att notera är också att nästan inga länder från Europa, Oceanien, Nordamerika och Sydamerika finns med på Open Doors lista över förföljelse.

---

Fakta: Open Doors

  • Open Doors är en internationell organisation som fokuserar på att arbeta för förföljda kristna.
  • Varje år släpper de en lista, ”World watch list”, där de berättar i vilka länder det är som svårast att vara kristen.
  • 50 länder finns med på listan och i listan från 2023 pekas 11 länder ut där det råder extrem förföljelse.
  • Listan toppas i år av Nordkorea, Somalia och Jemen.

---

Fler artiklar för dig