Nyheter

Maximteatern: Hillsong förväntas stanna och sänka ljudvolymen

Maximteaterns ägare hävdar att Hillsong hyr lokalen “i befintligt skick” enligt hyreskontraktet. Andreas Nielsen: ”Vi litade på fastighetsägarens ord om att allt var i sin ordning och att vi kunde flytta in”.

En tvist om ett hyreskontrakt har uppkommit mellan Hillsong Stockholm City och det företag som äger Maximteatern i Stockholm.

Den 1 januari skulle Hillsong flyttat in i Maximteatern, men ljudmätningar visar att verksamheten kommer att störa grannarna i fastigheten. Församlingen har meddelat på grund av detta kommer den inte att kunna flytta in där. Hillsong hävdar att de i förhandlingarna var tydliga med vilken typ av verksamhet de bedriver, med till exempel musik som ett viktigt inslag i gudstjänsterna. Och de menar att fastighetsägaren garanterade att det inte skulle innebära några problem.

– Vi litade på fastighetsägarens ord om att allt var i sin ordning och att vi kunde flytta in, sa pastor Andreas Nielsen till Dagen nyligen.

Gustaf Grundström, vd på Green Property som är en del av fastighetsbolaget Green Group som äger Maximteatern, bemöter Hillsongs kritik mot företagets agerande:

”Några garantier om lokalens akustiska förutsättningar har definitivt inte lämnats” skriver han i ett mejlsvar till Dagen.

Han lägger ansvaret för den uppkomna situationen på Hillsong:

”Det framgår med all önskvärd tydlighet av avtalet att det är Hillsongs ansvar att bland andra boende inte störs. Till exempel genom begränsning av ljudvolymen”, skriver Gustaf Grundström.

Hitta annan hyresgäst

På frågan varför en ljudundersökning inte gjordes innan kontraktet skrevs svarar han att detta var Hillsongs ansvar och att de ”hyrt lokalen i befintligt skick”.

Han bekräftar att en dialog pågår med Hillsong för att försöka lösa tvisten. Gustaf Grundström ser två olika vägar framåt, om Hillsong står fast vid att de inte vill flytta in i Maximteatern.

Antingen hittar Hillsong en hyresgäst som är villig att hyra i andra hand. Eller görs en uppgörelse med Green Property där Hillsong åtar sig ”att täcka upp för eventuellt hyresbortfall för tiden det tar oss att hitta en annan hyresgäst”, skriver han.

Hur långt förhandlingarna kommit och om de båda parterna lyckats närma sig varandra, är oklart. Än så länge har det produktionsbolag som under flera år varit hyresgäst i Maximteatern dock inte flyttat ut:

”Vi väntar på att en tidigare hyresgäst ska lämna lokalen och därefter börjar hyresavtalet löpa på”, skriver Gustaf Grundström.

Dagen har pratat med Andreas Nielsen som har avböjt ytterligare kommentarer.

Fotnot: Maximteatern är en klassisk teater där många stora pjäser framförts genom åren. Mellan 1949 och 1967 hade Radiotjänst, numera Sveriges radio, en radiostudio där och därifrån sändes 1950-talets succéer som ”Karusellen” och ”Frukostklubben”.

---

Fakta: Detta har hänt

  • Februari 2022: Hillsong Stockholm City meddelar att de har skrivit hyreskontrakt på Maximteatern. Kontraktet gäller från den 1 januari 2023.
  • Januari 2023: Hillsong vill inte flytta in i Maximteatern eftersom ljudmätningar visar att Hillsongs verksamhet skulle störa boende i fastigheten, och ljudvolymen måste justeras.
  • Januari 2023: Fastighetsbolaget som äger Maximteatern hävdar att Hillsong hyr lokalen ”i befintligt skick” och ansvarar för att boende inte störs.

---

Fler artiklar för dig