Nyheter

Kyrkor i Småland kämpar mot vattnet

Många källare och garage har översvämmats i Hillerstorp men kyrkorna har hittills klarat sig

Småland har drabbats hårt av översvämningar. I Hillerstorp, strax utanför Gnosjö, ligger stora delar av samhället under vattnet – och alla ställer upp för att hjälpa varandra.
– Vi gör ingen skillnad på om man är med i församlingen eller inte, säger Lars-Gunnar Wettebrand, pastor i Missionskyrkan.

När det började talas om översvämningar i södra Sverige förberedde sig Missionskyrkan i Hillerstorp på det värsta. För några år sedan drabbades de nämligen av skador från vatten som trängt in i källaren, och de har också ett utsatt läge precis vid Storån som rinner igenom det lilla samhället utanför Gnosjö i Småland.

Under de senaste dagarna har det också kommit mycket regn i kombination med stora mängder smältvatten som har gjort att orter som Hillerstorp har drabbats hårt. När Dagen pratar med pastorn Lars-Gunnar Wettebrand har han precis inspekterat hur läget är för Missionskyrkan.

Lars-Gunnar Wettebrand, föreståndare i Missionskyrkan i Hillerstorp.

– Vi har kommit lindrigt undan så här långt. Kyrkan är torrskodd, men vi är kringrända av Storån där vattnet går fram till staketet på baksidan. Där är det sjö just nu, konstaterar han.

Efter de tidigare erfarenheterna av översvämningarna vidtog kyrkan åtgärder som gjorde att fastigheten är bättre på att inte släppa in vatten.

– Det har nog hjälpt oss här att hålla undan vattnet, säger han.

Utanför Missionskyrkan i Hillerstorp står vattnet högt.

Präglar samlingarna

Bara ett stenkast därifrån, på andra sidan Storån, ligger Hamnkyrkan i Hillerstorp. Där har inte heller vattnet nått hela vägen till kyrkväggarna, men det är inte långt ifrån.

– Vi har ett par, tre meter till godo. Men om det stiger mycket mer inom de närmaste dagarna, då kan även vi ligga illa till, säger Mathias Lång, som är församlingens föreståndare.

Mathias Lång, föreståndare i Hamnkyrkan i Hillerstorp.

Kyrkans verksamhet fortsätter som vanligt, men han säger att bönesamlingarna präglas av den rådande situationen. Flera församlingsmedlemmar har också drabbats hårt med vatten som översvämmat källare och garage. Nu arbetar kyrkan för att hjälpa till i närområdet.

– På en sådan här liten ort sätter man axeln till direkt, säger Mathias Lång.

”Hugger i”

Lars-Gunnar Wettebrand på Missionskyrkan säger att han inte vet ännu om det är några från just hans kyrka som drabbats, men att skadan kan vara stor i närheten av lokalen.

– I vårt grannskap finns det både bostäder och industrifastigheter. Hillerstorp ligger lågt, och Storån slingrar sig igenom samhället, säger han.

Samtidigt instämmer Lars-Gunnar Wettebrand i att alla i Hillerstorp ställer upp varandra just nu:

– Vi gör ingen skillnad på om man är med i församlingen eller inte. Vi hugger i för att hjälpa varandra, säger han.

Utanför Missionskyrkan i Hillerstorp står vattnet högt.

---

Fakta: Översvämningar i Småland

  • Stora delar av Småland har drabbats av översvämningar under de senaste dagarna.
  • En kombination av kraftig nederbörd och smältvatten som fyllt vattendragen gör att översvämningsrisken har ökat.

---

Fler artiklar för dig