Nyheter

”4 000 färre personer får möjlighet att studera på folkhögskola”

Olle Westberg är kritisk till regeringens kraftigt minskade anslag till folkhögskolorna

Regeringens kraftigt minskade anslag innebär att 4 000 färre personer får möjlighet att börja studera på folkhögskolor i höst jämfört med året innan. Detta enligt Rörelsefolkhögskolornas organisation, Rio.

I regeringens budget för 2023 får folkhögskolorna och studieförbunden 4,3 miljarder kronor i statligt stöd. En kraftig minskning jämfört med 2022 då de tog emot 4,8 miljarder.

– Att regeringen krymper stödet är märkligt när vi går in i en lågkonjunktur med högre elpriser och ökade kostnader för skolmateriel, säger Olle Westberg, generalsekreterare för Rio som företräder idéburna folkhögskolor där kristna skolor ingår.

Han betonar att folkhögskolorna bidrar till en kompetenshöjning som behövs på arbetsmarknaden, och menar att det minskade ekonomiska stödet kraftigt försämrar möjligheterna för skolorna att kunna fullgöra sitt uppdrag.

– Många folkhögskolor tvingas till sparåtgärder som bland annat kommer att leda till färre studieplatser. Enligt våra beräkningar får drygt 4 000 färre personer möjlighet att studera på folkhögskola höstterminen 2023 jämfört med ett år tidigare, säger han.

Vad får ni för signaler från folkhögskolorna?

– Det ser lite olika ut beroende på vilka förutsättningar skolorna har att ställa om och hur de har klarat tidigare kriser som till exempel pandemin. Men en del skolor går helt klart på knäna och tvingas till drastiska åtgärder för att rädda situationen.

Samma för alla

När de gäller de 40 folkhögskolor som har kyrkor och andra kristna organisationer som huvudmän, gör han bedömningen att de drabbas på ungefär samma sätt som andra folkhögskolor:

– Det är nog ingen skillnad, skulle jag tro. När det ekonomiska tappet blir så pass stort berör det många skolor. Om man slår ut summan på alla 156 folkhögskolorna i landet rör det sig om ett tapp på mellan 1 och 3 miljoner kronor per skola, förklarar Olle Westberg.

Finns en risk att folkhögskolor tvingas lägga ned på grund av detta?

– Det hoppas jag verkligen inte. Men det finns risk för en kvalitetssänkning, det vill säga att folkhögskolorna tvingas sänka sina pedagogiska ambitioner. Detta drabbar de elever som får sin utbildning där.

Fler artiklar för dig