Nyheter

Fjorton döda i bombattack mot pingstkyrka i Kongo under dophögtid

Fjorton döda och drygt 60l skadade när bomben briserade mitt under ett dop i östra Kongo

Attacken mot pingstkyrkan i Kasindi utfördes under söndagens gudstjänst, då man höll dop i kyrkan. Senare under söndagen tog en gruppering kopplad till IS på sig ansvaret för attentatet. ”Det är ett krigsbrott”, säger den kongolesiske nobelpristagaren Denis Mukwege i ett uttalande.

Det var mitt under dophögtiden som den dödliga bomben briserade vid kyrkan i Kasindi, cirka 30 mil från Goma, i gränstrakterna mot Uganda. Hundratals människor ska ha varit på plats för att bevittna dopen, och enligt nyhetsbyrån Reuters hade gudstjänsten fått flytta ut på kyrkans gård.

Dödssiffran angavs först till tio, men justerades senare upp av militären.

På nätet har människor delat fasansfulla bilder av förloppet, med döda och lemlästade kroppar. Masika Makasi, 25 år, stod en bit ifrån och beskriver för tidningen al-Jazira hur hennes syster dog ögonblickligen vid attacken.

”Traumatiserad”

”Jag är traumatiserad efter att ha sett människor dö runt omkring mig”, säger hon. Masika blev själv skadad i benet.

Attentatet skylldes på ugandiska terrorgruppen ADF, som har baser inne i Kongo. ADF är knutet till IS, och under senare tid har kongolesiska och ugandiska styrkor försökt bekämpa denna terrorgrupp just i regionen runt Kasindi. Under det senaste året har ADF:s attacker mot den kongolesiska civilbefolkningen kostat 370 människoliv, och antalet kidnappningar räknas i hundratal.

Kenyansk man gripen

Senare under söndagen tog också denna IS-gruppering på sig attacken mot pingstkyrkan. ”En ren terrorattack”, sa den kongolesiska arméns talesperson Antony Mwalushayi till franska tidningen Le Monde. Under söndagen greps och förhördes en person med kenyansk nationalitet, rapporterar flera nyhetsmedier.

Fredspristagaren doktor Denis Mukwege har kraftigt fördömt attacken mot oskyldiga civila och talar om ”krigsbrott”. ”Kongo är återigen i sorg, våra tankar går till offren” säger han i ett uttalande som publicerats på sociala medier. Mukwege skriver att han hoppas att attacken skapar en ”stark reaktion” från myndigheternas sida så att ”var och en fortsättningsvis fritt kan uttrycka och leva ut sin tro”.

Fredspristagaren uttrycker sina kondoleanser till de drabbade familjerna och till civilbefolkningen i de delar av landet som på olika sätt drabbas av terror och våld.

Pingstkonferensen Pingst pastor international på Scandic Infra city 2023.

---

Fakta: Minst 120 beväpnade grupperingar i området

  • Det mineralrika området i östra Kongo härjas av ett stort antal beväpnade grupperingar. ADF som är knutet till IS är en av dem.
  • ADF står på USA:s internationella lista över utländska terrororganisationer.


---

Fler artiklar för dig