Nyheter

Utdelning av Martin Luther King-priset flyttas - oklart varför

Oklart varför priset inte längre ska delas ut i Norrmalmskyrkan i Stockholm

Tidigare var det annonserat att Martin Luther King-priset traditionsenligt skulle delas ut i Norrmalmskyrkan i Stockholm. Det har dock ändrats, utan att någon orsak nämnts. Samtidigt har det riktats protester mot pristagaren Pella Thiel.

Som Dagen tidigare har rapporterat har det kommit in kritik mot att Pella Thiel får årets Martin Luther King-pris. 164 personer som presenterar sig som människorätts- och klimataktivister har skrivit under på protesterna via en artikel publicerad i tidningen Fempers. Flera av dem som skrivit under är aktiva i olika kyrkliga sammanhang.

Dessutom så har Kristna fredsrörelsen som står bakom priset och sitter i priskommittén i efterhand protesterat och säger numera att de inte heller står bakom pristagaren.

Dubbla känslor

Anledningen som anges är att pristagaren legitimerar rasism, då hon medverkat i det som kritikerna stämplar som högerextrema kanaler.

Pella Thiel har själv till Dagen kommenterat att det rör sig om en hel del missförstånd, samt att hon tycker det är viktigt att föra ut sitt klimatbudskap även till dem som inte har för vana att lyssna på sådana som henne. Nu tar emot priset med dubbla känslor.

Pella Thiel.

Prisplats flyttad

Tanken var att priset skulle delas ut i Norrmalmskyrkan i Stockholm, vilket skett tidigare år och som också utannonserats denna gång. Men så kommer det inte att bli, utan på församlingens hemsida går det att läsa att arrangemanget är flyttat, utan att berätta till vilken plats. I stället hänvisar de till Martin Luther King-prisets egna hemsida för mer information, där det heller inte finns några uppgifter om varför man ändrat tid och plats på prisceremonin. Var den kommer att hållas är oklart.

– Jag vill inte gå in på de skälen och varför vi valt att göra på detta sättet, säger George Olvik, kommunikationschef på Equmeniakyrkan.

Han är ytterst sparsmakad med detaljer, men vill också lägga till att det finns en stor uppslutning inom svensk kristenhet att dela ut det här priset till Pella Thiel.

– Jag upplever att det inte är ett så stort motstånd, vi får också enormt mycket mejl till stöd för Pella, säger George Olvik angående de protester som kommit fram i offentligheten.

Vad Dagen erfar finns heller ingen konflikt mellan Norrmalmskyrkan och pristagaren.

Själva prisutdelningen kommer nu att spelas in på förhand på okänd plats, för att sedan sändas ut på måndagskvällen i digitala kanaler.

Lämnat kommentar

På Martin Luther King-prisets hemsida finns också en skriven kommentar angående den kritik som kommit fram.

”Vi känner till kritiken men anser oss ha gjort ett grundligt och gediget arbete kring årets pristagare och delar därför ut årets Martin Luther King-pris till Pella Thiel – för hennes klimatengagemang, outtröttliga och livsviktiga arbete för skapelsen och livets förutsättning på vår planet, för hennes arbete med End Ecocide Law och Faith Voices for Ecocide Law”.

Förutom Equmeniakyrkan står också Sveriges kristna råd bakom årets Martin Luther King-pristagare, medan Krista fredsrörelsen protesterat. Efter att årets priskommitté varit oense har det aviserats en översyn inför nästa års pris.

---

Fakta: Martin Luther King-priset

  • Varje år delas ett pris ut till någon som verkat i Martin Luther Kings anda.
  • I år går priset till Pella Thiel för hennes klimatengagemang.
  • Det har lett till protester då hon anklagas för att ha legitimerat rasism, då hon deltagit i sajter som stämplas som högerextrema.

---

Fler artiklar för dig