Nyheter

Svenskar vill hellre bo granne med fängelse än med “religiöst centrum”

Bara kärnavfall och oljeraffinaderi mindre populärt. Bland KD-väljare är “religiöst centrum” värsta tänkbara grannen.

Drygt varannan svensk anser att det vore ”oacceptabelt” om det byggdes ”ett större religiöst center” i deras kommun. Betydligt fler kan tänka sig att bli granne med ett högsäkerhetsfängelse eller en rättspsykiatrisk klinik, enligt en ny undersökning.
Men för KD-väljare finns inget värre än att få ett nytt religiöst centrum inpå knuten.

Frågorna om vilka inrättningar som svenskarna helt inte vill ha i hemkommunen är ställda av företaget Infostat, som gjorde en liknande undersökning 2021. Även då kom alternativet ”ett större religiöst centrum” på tredje plats bland de byggnader man inte skulle acceptera, även om listans etta och tvåa – förvaring av kärnavfall och oljeraffinaderi – då bytt plats med varandra.

– Frågan ingår i vår statistik kring allmänhetens syn på kommunal utveckling och lokala frågor, förklarar företagets vd Peter Santesson för Dagen.

Syftet är att fånga in åsikter kring det fenomen som kallas Nimby, en akronym för uttrycket ”not in my back yard” (inte på min bakgård), alltså oviljan att ha vissa byggnadsprojekt i sin närhet, även om de kan anses samhällsnyttiga.

Därför har Infostat tagit med ”en rad typiska byggprojekt som tenderar att väcka infekterade lokala debatter när de blir aktuella”.

– Uppförande av religiösa center är en sådan och inkluderades som svarsalternativ av den anledningen. Som resultaten visar var det ett relevant svarsalternativ, säger Peter Santesson.

Högerväljare mest negativa

Företaget ställer även frågor om partisympatier, något som Infostat inte tillhandahåller fritt.

Dessa uppgifter har dock journalisten Jens Finnäs, som var den som först uppmärksammade undersökningen på Twitter. Han kan avslöja att de som röstade på antingen Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna eller Sverigedemokraterna i det senaste valet, var ännu mer negativa till nya religiösa centrum än andra.

Hela 62 procent av dessa väljare dissar ett sådant centrum, och anser det vore värre än om kommunen upplät marken åt ett oljeraffinaderi eller en anläggning för slutförvar av kärnavfall.

Även om man plockar ut de väljare som röstade på KD i riksdagsvalet 2022 är det religiösa centret den minst uppskattade grannen, efter skyskrapor och slutförvaring av kärnavfall.

---

Fakta: Värsta grannen

  • Frågan: Är det något av följande som du tycker vore oacceptabelt om det byggdes i din kommun?
  • Bland allmänheten blev svaren: Slutförvaring av kärnavfall (55 procent), oljeraffinaderi (54), ett större religiöst centrum (51), gruvbrytning (41), högsäkerhetsfängelse (36), skyskrapor (35), mycket stor vindkraftspark (28), rättspsykiatrisk klinik (28), datacenter av internationell storlek (14), mycket stor solcellsanläggning (9).
  • Bland dem som i senaste valet röstade på M, KD, L eller SD: Ett större religiöst centrum (62), oljeraffinaderi (cirka 48), slutförvaring av kärnavfall (cirka 46).
  • Bygger på 1 560 intervjuer, gjorda mellan den 21 och 27 december 2022 av företaget Infostat.

---

Fler artiklar för dig