Nyheter

Kristen bokhandel i Stockholm kan tvingas stänga efter gigantisk hyreshöjning

Hyreshöjning ett dråpslag för en av landets sista fristående kristna bokhandlare: ”Det är lite akut kris.”

En av Stockholms absolut sista kristna bokhandlare kan snart tvingas stänga. Proklama bokhandel har funnits i 50 år, men en aviserad hyreshöjning ser ut att sätta krokben för framtiden.

– Kommer någon in och frågar efter Bibeln på Akademibokhandeln där borta hänvisar de hit.

Margareta Sundbom pekar bort mot Odenplan som ligger ett stenkast bort, samtidigt som hon håller på att visa upp sin egen butiks bibelsortiment. Hon säger att här har hon alla svenska bibelöversättningar som finns, ja, förutom Gustav Vasas bibel vill säga.

– Och där nere har du grundtexterna, säger hon och pekar ut var man kan hitta Bibeln på grekiska och hebreiska.

Sista bokhandeln

Det finns ett överdåd av böcker inne på Proklama bokhandel. Här finns alltifrån senaste nytt till rummet med begagnat. Bokhandeln ligger alltså vid Odenplan i centrala Stockholm och har funnits här i femtio år, sedan 1973.

Till en början var det bara en av flera kristna bokhandlare i staden, men numera är den här butiken unik i sitt slag eftersom det är en av de absolut sista kristna bokhandlarna i den svenska huvudstaden. Förutom Proklama bokhandel finns också Katolska kyrkans bokhandel vid Kungsträdgården, men det är allt.

Hyreshöjning dråpslag

Nu står alltså den här butiken under hot att stängas.

– Vi har enligt hyresvärden för låg hyra, förklarar Margareta Sundbom.

Nuvarande 29 000 kronor i månaden ska höjas till 50 000 kronor.

– Det är lite för mycket för oss. Vi försöker hitta lösningar, men vi måste bestämma oss innan sista februari, så det är lite akut kris.

Margareta Sundbom och Proklama Bokhandel, kristen bokhandel, vid Odenplan i Stockholm

Margareta Sundbom har varit med sedan starten på 1970-talet och beskriver bokhandeln som sin pensionärsverksamhet. Hon är här nästan varje dag.

– Jag tycker om böcker, men jag är ingen affärsman, säger hon och lägger till.

– Bokhandeln ser jag inte i första hand som en affärsverksamhet utan som ett sätt att sprida evangeliet.

Varje dag pågår det också spännande samtal i den inredda kaféhörnan inne i butiken, där man kan slå sig ned och ta en kopp kaffe, där samtalen som förs ofta handlar om Gud.

Viktigt att finnas

Margareta Sundbom argumenterar för att en fysisk kristen bokhandel som den här fyller en viktig funktion, bland annat för att alla vill inte köpa sina böcker på nätet utan det finns de som vill komma in och känna på boken innan de bestämmer sig.

– Vi tycker också att det är viktigt att det syns att det finns kristen litteratur, att det finns biblar. En webbhandel kan inte ersätta det här, säger hon.

– Så det här blir en stor förlust för kristna i Stockholm om vi lägger ner.

Margareta Sundbom.

Proklama bokhandel drivs i dag av en förening, så Margareta Sundbom är inte ensam i det här. De har nu någon månads betänketid på hur de ska göra med bokhandelns framtid med tanke på hyreshöjningen.

– Min inställning är att jag vill att det här ska fortsätta, säger Margareta Sundbom.

– Vi tror att försäljningen kan öka och att många fler hittar hit och ser möjligheten att sprida evangeliet med kristna böcker. Jag tror också att det finns människor i den här staden som är intresserade av att driva den här verksamheten vidare.

---

Fakta: Proklama bokhandel

  • Proklama bokhandel ligger på Hagagatan 3 i närheten av Odenplan i Stockholm.
  • Butiken har funnits här i 50 år, och startade efter ett initiativ Operation Mission (OM) som var i behov av böcker då de sände ut missionärer.
  • Bokhandeln drivs i dag av en förening.
  • Nu hotas Proklama bokhandel av nedläggning efter en aviserad hyreshöjning.

---

Margareta Sundbom och Proklama Bokhandel, kristen bokhandel, vid Odenplan i Stockholm
Fler artiklar för dig