Nyheter

Sara Skyttedal talar ut om psykisk ohälsa och narkotika

KD-profilen berättar om den tuffa tiden då läkarens preparat var med och räddade hennes liv

”Jag får mitt knark utskrivet av en läkare”, säger KD-politikern Sara Skyttedal i tidningen Dagens Etc.
Där berättar hon utlämnande om hur narkotikaklassade läkemedel blev hennes räddning efter att ha brottats med psykisk ohälsa och självmordstankar.

Strax innan Lucia förra året hamnade KD:s europaparlamentariker Sara Skyttedal återigen i rampljuset efter att i en debattartikel argumenterat för att legalisera cannabis. Nu berättar hon i en intervju med Dagens Etc om hur narkotikaklassade preparat hjälpt henne på ett personligt plan.

– Ärligt talat vet jag inte om jag levt i dag utan narkotika, säger Sara Skyttedal.

Självmordstankar

Bakgrunden till detta spetsiga uttalande är en depression hon fick då hon år 2016 blev oppositionsråd i Linköping. Hon hade tidigare lett KDU på ett framgångsrikt sätt och även hamnat i händelsernas centrum när KD fällde Decemberöverenskommelsen.

Men tiden efteråt, i ett Linköping där hon inte kände sig som hemma, var tuff. Sara Skyttedal har redan i SVT talat ut om den abort hon gjorde under den tiden, något som hon beskrev som sitt livs största misstag. Nu fyller hon på berättelsen med att hon även gick i självmordstankar och led av psykisk ohälsa.

För att kunna hantera sin situation fick hon hjälp av en läkare och fick utskrivet mediciner som bensodiazepiner och bupropion, något som hon beskriver som sin räddning. Det förstnämnda preparatet är narkotikaklassat och det är därför Sara Skyttedal kan säga att hon fick sitt knark utskrivet av en läkare, samt att det var narkotikan som var med och räddat hennes liv.

Min Sanning, Sara Skyttedal, pressbild

Ökad förståelse

Händelserna i Linköping har gett henne en större förståelse för människor som befinner sig i en djup depression, inklusive dem som väljer någon typ av självmedicinering för att klara sin vardag. Det är också upptakten till hennes egen förändrade syn på narkotika, där hon i dag förespråkar någon slags systembolag med strikt kontroll.

Hon tror inte att hennes egna politiska förslag är en magisk lösning, men däremot ett sätt för dem som lider av missbruk att enklare kunna söka vård.

– Det handlar om att skydda samhällets mest utsatta. När Sverige har fyra gånger så hög narkotikadödlighet som snittet i EU måste något göras drastiskt annorlunda, säger Sara Skyttedal.

Dagens Etc frågar också Sara Skyttedal om när hon senast rökte en joint. Svaret är för ett halvår sedan, något som i själva sakfrågan är irrelevant enligt KD-politikern då hennes politiska förslag inte utgår från henne själv. Hon betonar också att hon aldrig använt cannabis i Sverige där det är olagligt.

Inget gensvar

Sara Skyttedal har flera gånger tidigare stuckit ut hakan i för KD kontroversiella frågor och fått rejäla mothugg, för att med tiden ändå få partiet med sig. Kristdemokraternas omläggning av migrationspolitiken är ett sådant exempel.

Men ingenting tyder på att Kristdemokraterna är på väg att gå i Sara Skyttedals fotspår när det gäller att legalisera cannabis. Tvärtom, hennes förslag har stött på kraftfull kritik och det har poängterats att det inte heller rimmar väl med partiets frikyrkliga historia.

– Vår bedömning är att en avkriminalisering av narkotika skulle leda till en ökad narkotikaanvändning i Sverige, och också till ett ökat missbruk som går ut över såväl enskilda personer som deras familjer, kommenterade Christian Carlsson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott, tidigare till Dagen.

---

Fakta: Sara Skyttedal

  • Sara Skyttedal är en av Kristdemokraternas mest kända politiker och är i dag europaparlamentariker.
  • Tidigare ledde hon KDU, ett ungdomsförbund som omdanades under hennes tid.
  • Hon har banat väg för KD i flera frågor, exempelvis fällandet av Decemberöverenskommelsen och omläggningen av migrationspolitiken.

---

Fler artiklar för dig