Nyheter

40 procent färre svenskar går till kyrkan efter pandemin

Även de mest trogna gudstjänstbesökarna har nu blivit färre. Statistiken är samma för alla kyrkosamfund, och gäller även digitala gudstjänster, enligt en undersökning av Svenska kyrkan.

Siffrorna har gått från 11,5 till 7 procent av befolkningen sedan 2019 och det gäller alla kyrkor och samfund tillsammans. Även de mest trogna gudstjänstbesökarna har blivit färre sedan tiden före pandemin. Det visar Svenska kyrkans enkät till den svenska befolkningen.
Sveriges kristna råd ser att besökarna dröjer bland frikyrkorna – men ökar bland katoliker och ortodoxa.

Dagen skrev nyligen om att antalet gudstjänstbesökare inom samtliga religioner minskat tydligt efter pandemin i USA. En liknande trend kan ses i Sverige, visar siffror från Svenska kyrkan.

Siffrorna gäller samtliga religiösa samfund, och omfattar både fysiska och digitala gudstjänstbesök.

Sara Fransson, forskare vid enheten för forskning och analys vid kyrkokansliet i Uppsala.

– I huvudsak ligger resultatet i linje med den amerikanska studien, där de som deltog 2019 gör det mer sällan nu, säger Sara Fransson, forskare vid enheten för forskning och analys vid kyrkokansliet i Uppsala.

– Det är också en minskad andel av de mest regelbundna gudstjänstfirarna, som visserligen är låga nivåer i det stora hela, men som nästan halverats.

Deltagare har minskat till 7 procent

Lägger man samman uppgifterna om dem som deltar i religiösa möten någon gång i månaden med dem som gör det någon gång i veckan går siffran från 11,7 procent i december 2019, till 7 procent i december 2022. Eller sagt på ett annat sätt – det regelbundna gudstjänstdeltagandet har minskat med omkring 40 procent.

Även andelen som säger sig besöka en gudstjänst några gånger om året har minskat, från 16,8 procent till 13,1 procent. Samtidigt har andelen personer som aldrig besöker religiösa samlingar gått från 45,2 procent före pandemin till 49 procent denna vinter.

Frågan är vad tappet beror på.

En antydan ges, enligt Sara Fransson, i forskningsprojektet Svensk frikyrklighet i pandemin, genomfört vid Institutet för pentekostala studier.

– Där framkom tydligt i intervjuerna med församlingsaktiva att när gudstjänstrutinen brutits, så fanns det en oro för att det skulle bli svårare att ”få tillbaka” rutinen även om viljan finns, säger hon.

– När praktik plötsligt förändras, och med den också möjligheten att delta på annat sätt än tidigare, så förändras tidsperspektiv och motiven till att faktiskt komma till kyrkan, säger hon.

Och dessa motiv, menar Sara Fransson, är till stor del sociala.

– I Svenska kyrkan kan vi se att motiven till att delta i gudstjänster inte nödvändigtvis handlar om att fira gudstjänsten, utan om det sociala sammanhanget som sker i och omkring gudstjänsten – kyrkfika, träffa vänner med mera.

Siffrorna visar också att andelen personer som deltar i religiösa samlingar ”någon enstaka gång” om året ökade från 26,1 procent före pandemin, till 30,9 procent denna vinter.

Enligt Sara Fransson handlar det om besökare som enbart deltagit digitalt.

– Det är den gruppen som driver den uppgången, då det digitala gör det lättare att ”snubbla in” på en gudstjänst än att aktivt söka upp en fysiskt gudstjänst, säger hon.

SKR ser delad bild

Frikyrkorna håller just nu på att samla in egen statistik om antalet gudstjänstbesökare. Men de pastorer Dagen talat med bekräftar att siffrorna inte är tillbaka helt efter pandemin.

Det är också det intryck som Sofia Camnerin, generalsekreterare för Sveriges kristna råd, fått genom sina kontakter med frikyrkligheten.

– I min egen lokala församling, som är en Equmeniaförsamling, är det till exempel först de sista månaderna som det börjat vara mycket folk på gudstjänsterna igen.

Helt omvänd är bilden hon fått av de katolska och ortodoxa församlingarna.

Sofia Camnerin, generalsekreterare för Sveriges kristna råd.

– Bland katolikerna är det samstämmiga intrycket att besökarna är tillbaka på samma nivå som tidigare, och att det snarare ökat, säger Sofia Camnerin.

Vad detta beror på kan hon bara gissningsvis uttala sig om.

– Men en spontan spaning är väl att detta att gå till kyrkan är så stark förknippad med tro och identitet bland medlemmarna i de historiska kyrkorna, att det var självklart och viktigt att delta så snart det blev möjligt igen.

---

Fakta: Gudstjänstbesökare i procent 2019–2022

  • Aldrig deltagit i gudstjänst/religiöst möte: 45,2 (2019), 53,1 (2020), 54 (2021), 49 (2022).
  • Deltagit någon enstaka gång: 26,1 (2019), 23,2 (2020), 22,3 (2021), 30,9 (2022).
  • Deltagit några gånger under året: 16,8 (2019), 15 (2020), 12,6 (2021), 13,1 (2022).
  • Deltagit någon gång i månaden: 5 (2019), 4,2 (2020), 3,7 (2021), 3,3 (2022).
  • Deltagit någon gång i veckan: 6,9 (2019), 4,5 (2020), 7,4 (2021), 3,7 (2022).
  • Bygger på en enkät som besvarats av 5 000 slumpmässigt utvalda personer i befolkningen i december månad.
  • Källa: Enheten för forskning och analys vid Svenska kyrkans kyrkokansli i Uppsala.

---

-

Fler artiklar för dig