Nyheter

”Svårt att få in nya ledare” - pastorer hoppas att det vänder

Församlingar tror på långsam återväxt men flera frikyrkopastorer märker av färre på plats fysiskt i kyrkbänkarna - och en del som inte längre deltar i kyrkans verksamheter.

Kyrkbänkarna har inte fyllts på helt efter pandemin, även om många människor fortsätter att följa gudstjänsterna digitalt. Flera pastorer Dagen talar med tror på en fördröjd återkomst till kyrkan.
– Jag är inte så säker på att det här är en trend som kommer hålla i sig, med minskat gudstjänstdeltagande, säger Markus Sand, Evangeliska frikyrkan.

Deltagare i gudstjänster har minskat med 40 procent efter pandemin, enligt en undersökning. David Hjelmqvist, pastor i Equmeniakyrkan i Hovslätt, känner igen bilden av att inte alla gudstjänstbesökare är tillbaka efter pandemin.

– Vi har, precis som alla andra, upplevt en ganska ordentlig nedgång av antalet gudstjänstdeltagare under pandemin, säger han, och tillägger att det varit svårt att bedöma deltagandet i de gudstjänster som sänts digitalt under pandemin.

– Men under hösten, framför allt senare delen av hösten, så tycker vi att det har skett stora förändringar, och att fler och fler människor återvänder till kyrkan för att fira gudstjänst igen.

David Hjelmqvist, pastor i Equmeniakyrkan i Hovslätt.

Än så länge är man inte riktigt tillbaka på samma antal gudstjänstbesökare som 2019. Men det närmar sig.

– Vår förhoppning är att denna trend fortsätter nu, och att vi under våren får känna att vi är tillbaka som vanligt igen, och förhoppningsvis att vi blir ännu fler än innan pandemin startade, säger David Hjelmqvist.

Nya vanor under corona

I Livets ords församling i Uppsala har pastorerna vänt och vridit på frågan om varför inte den fysiska närvaron skjutit i höjden igen efter pandemin.

– Vi ser också en liknande nedgång i antalet fysiska besökare, men däremot ser vi inte det digitalt. Där är det motsatt. Vi har bra kollekter och många ”views” på youtube. Så varför vi har färre i salen, har vi faktiskt ingen god förklaring på, säger pastor Rune Borgsö till Dagen.

Rune Borgsö, pastor Livets ord, Uppsala.

– Vi tror nog främst att det handlar om att människor fick nya vanor under corona. Speciellt generationen mitt i livet med många aktiviteter och barn som är mycket aktiva under veckan. De kanske väljer att följa gudstjänsterna på nätet.

På liknande sätt förhåller det sig i Sigtuna Baptistförsamling Salem.

– Ja absolut, vi märker en liten minskning. Några har fått sämre hälsa, men sen tror jag man skapat sig nya vanor på söndagarna, och kanske är på gudstjänst online oftare på söndagar än tidigare, kommenterar pastor Viola Norrby för Dagen.

Orolig för hösten

S:t Jakobs kyrka i Göteborg, som också tillhör Equmeniakyrkan, upphörde med digitala sändningar före sommaren 2022. Därmed fanns en viss oro för hur det skulle se ut under hösten.

– Men vi har har blivit positivt överraskade. Vi har under hela hösten sett ett stadigt ökat antal och är nu uppe på ungefär samma nivåer som innan pandemin, säger Maria Fässberg Norrhall, pastor och föreståndare.

Maria Fässberg Norrhall, pastor och föreståndare i S:t Jakobs församling i Göteborg, som tillhör Equmeniakyrkan.

– Vi saknar fortfarande en del personer som innan pandemin kom regelbundet, men som inte riktigt hittat tillbaka eller som nu kommer mer sällan. Samtidigt har vi fått nya besökare som hittat till oss, vilket självklart är glädjande.

Hon tror att några tidigare besökare avstår på grund av sin ålder.

– Men för den del som handlar det kanske om att man under pandemin skaffade sig lite andra vanor. Rytmen att gå i regelbunden gudstjänst kanske försvann.

Långsam uppstart

I Pingst Härnösand gläder sig Christian Mölk, pastor och föreståndare, åt att kyrkbänkarna fyllts på igen.

– Det har varit en långsam uppstart efter corona-pandemin, men nu så är vi ungefär lika många på våra gudstjänster som innan pandemin, säger han till Dagen.

pastor

Lika ljust är det inte för andra verksamheter i församlingen.

– Flera av våra verksamheter har haft svårt att få in nya ledare samtidigt som gamla ledare inte alltid har kommit tillbaka på grund av flytt, förändrad livssituation eller ändrat engagemang. Det har inneburit att det av förklarliga skäl har varit ett mindre antal besökare i våra verksamheter.

Hör olika rapporter

Också inom Evangeliska frikyrkan har man bilden av att människor återvände till kyrkorna under hösten.

– Visst känner jag igen från flera församlingar att gudstjänstdeltagandet inte riktigt är i nivå med innan pandemin, säger Markus Sand, ledare för Sverigeprogrammet inom Evangeliska frikyrkan.

– Bland en del som fortsatt sända gudstjänsterna via nätet kan man dock se att om man räknar samman folk på plats i kyrksalen med de som är med live på nätet, är man lika många eller till och med fler än tidigare.

Liksom slutsatserna i den amerikanska undersökningen, tror Markus Sand att pandemin förstärkte rörelser som redan fanns bland människor.

Markus Sand.

– De som var engagerade i eller i riktning mot församlingens kärna och liv fortsatte i den riktningen under pandemin, medan de som var mer i periferin och kanske gått allt mer sällan en period försvann ut när pandemin ledde till ett långt uppehåll från församlingsengagemang, säger han.

– Jag tror vi ser mycket av det nu. En del har lagt sig till med andra vanor och gudstjänstbesök har fått stå tillbaka.

Pandemin visar också hur viktig gemenskap är för tron, menar han.

– Förpassas tron och utlevnaden av den till den enskilde och blir på mina villkor blir det väldigt skört och i längden något annat än vad det är tänkt att vara.

Fler artiklar för dig