Nyligen kom nyheten att ekologen och aktivisten Pella Thiel får Martin Luther King-priset för sitt klimatarbete. Nu vädjar 164 människorättsaktivister och miljökämpar, varav flera tidigare är pristagare, att Sveriges kristna råd och Equmeniakyrkan som delar ut priset ska tänka om. Även Kristna fredsrörelsen, som sitter i priskommittén, protesterar.
“Pella Thiel tilldelas Martin Luther King-priset 2023 för sitt outtröttliga arbete för skapelsen och livets förutsättning på vår planet”, inledde juryn sin motivering till det pris som ska delas ut i Norrmalmskyrkan i Stockholm den 16 januari. I en intervju med Dagen har Pella Thiel berättat om sitt engagemang för klimatet samt hur hon vill inkludera kyrkorna i arbetet.
Entusiasmen från priskommittén delas dock inte av alla. 164 personer väljer nu att i ett öppet brev protestera mot att Pella Thiel får priset, bland dem flera tidigare pristagare som diakonen Annika Spalde och flera personer från klimataktivistgruppen Extinction Rebellion.
I det öppna brev, publicerat av Fempers, skriver de att Pella Thiel inte är en lämplig kandidat för detta pris då hon “med sina handlingar motverkat de värderingar Martin Luther King byggde sin kamp på: alla människors lika värde och mot rasism i alla dess former.”
Inkludera högerextrema
Anledningen till detta, skriver de, är att Pella Thiel försökt inkludera högerextrema grupper i sitt klimatengagemang. Naivt, övermodigt och kontraproduktivt, är ord som de 164 kritikerna använder för att belysa hur olämpligt detta är.
“Så länge vi lever i ett samhälle som genomsyras av rasistiska konstruktioner är det inte bara de som uttryckligen deklarerar att de hyser rasistiska sympatier eller organiserar sig i sådana grupperingar som bidrar till att rasism i samhället accepteras och normaliseras”, skriver de.
Som exempel lyfter de sedan att Pella Thiel har medverkat på nyhetssajten Exakt24, som de beskriver som högerextrem, vilket är ett exempel på hur hon varit med och normaliserat rasism i Sverige. I det öppna brevet lyfter de också fram en krönika som Petra Thiel skrivit där hon ansåg att miljörörelsen borde “inkludera dem som vill exkludera”.
Kyrkor normaliserar rasism
De 164 som protesterar mot Pella Thiel får Martin Luther King-priset avslutar sitt öppna brev med formuleringen att “respekt för alla människors lika värde, solidaritet och miljö hör ihop” och att “kyrkliga krafter bidrar till den samhällsutveckling som normaliserar rasism och diskriminering.”.
Utöver detta har även Kristna fredsrörelsen, som är med i den kommitté som utser pristagaren, gått ut och protesterat och säger att de inte kan stå bakom årets pris.
– När det gäller ett pris i Martin Luther Kings namn krävs att man aktivt integrerar antirasism i sin aktivism och sitt arbete, säger generalsekreterare Lotta Sjöström Becker till Sändaren.
[ Hon vill att storskalig miljöförstöring ska bli ett brott ]
Svarar kritiker
När Dagen når Pella Thiel håller hon verkligen inte med om att hon skulle normalisera rasism.
– Först vill jag säga att artikeln de publicerat innehåller många direkta felaktigheter, säger hon.
– Som utgångspunkt delar jag också den oro av förtryckande rasistiska strukturer som skribenterna adresserar. Det känns lite absurt att kritiseras för att inte stå för allas lika värde, för det är vad jag ägnar mitt liv åt, att skapa ett samhälle som kan respektera alla.
Ett tillfälle
Att hon en gång valde att ställa upp för kanalen Exakt24, grundad av SD:s Erik Almqvist, handlar om att hon ville passa på att nå ut till en bredare publik samt att hon tycker att det är viktigt att även tala med oliktänkande.
– Jag tänkte att det var ett av väldigt få tillfällen jag hade att prata med dem som följer den kanalen, att få berätta för dem om vikten att ta ett eget ansvar, säger Pella Thiel.
Hon berättar att inslaget handlade om en festival där man skulle odla mer lokalt, att då få rikta sig till människor som annars befinner sig långtifrån miljörörelsen såg hon som en möjlighet, inte som ett sätt att bekräfta den världsbild som annars ofta framkommer i kanalen.
– Jag har upprepade gånger bett om ursäkt för om jag på detta sätt bidragit till att såra människor som känner sig utsatta, säger Pella Thiel.
Hur känns det att få ta emot priset utifrån de här förutsättningarna?
– Det känns lite, oj, hur känns det, säger Pella Thiel och tar sig en tyst funderare.
– Alltså, det känns lite dubbelt. Jag känner mig väldigt hedrad och ödmjuk att tilldelas ett sådant pris, men det är smärtsamt att få så mycket kritik från så många från just det hållet, kritik som jag tycker bygger på misstolkningar.
[ Stefan Swärd: "Extinction rebellion slirar i demokratisyn" ]
---
Fakta: Martin Luther King-priset
- Varje år delas Martin Luther King-priset ut.
- Priskommittén består bland annat av representanter från Sveriges kristna råd, Equmeniakyrkan och Svenska fredsrörelsen.
- Bland tidigare pristagare kan nämnas: Mikael Wiehe, Annika Spalde, Martin Smedjeback, Martin Schibbye och Extinction Rebellion Sverige.
---