Nyheter

Kristna mördades och kidnappades under blodig jul i Nigeria

Flera attacker i Kaduna-regionen i norra delen av landet

Minst 40 personer dödades och ännu fler än så kidnappades under flera separata attacker mot nigerianska kristna över julperioden. Någon lösning på förföljelsen av kristna i norra Nigeria tycks inte finnas i sikte.
– Det är inte klart om regeringen kan lösa problemen eftersom det saknas politisk vilja att göra det, säger prästen Justine John Dyikuk.

Inte mindre än 53 personer kidnappades i en attack i norra Nigeria på juldagen. Det var när julgudstjänsten i byn Angwan Aku i regionen Kaduna precis skulle börja vid 10-tiden på morgonen som beväpnade extremister anföll samlingen på motorcyklar. En person dog i kulregnet på platsen medan 53 gudstjänstsdeltagare alltså fördes till fångenskap.

Ännu fler kristna avled på två andra platser i samma stat precis före jul under liknande omständigheter, berättar prästen Justine John Dyikuk för ACI Africa.

– Ögonvittnen på plats bekräftade för mig att 18 december blev inte färre än 40 personer mördade, många fler skadades och över 102 hus liksom skördat spannmål brändes, säger Justine John Dyikuk, som också tillägger att många behövde fly från byarna Mallagum och Sakong där attacken skedde. Han säger också att ”terroristerna hade sofistikerade vapen” och att offren tillhörde såväl ”katoliker och evangelikaler som baptister”.

För dem som kidnappades under julgudstjänsten i Angwan Aku är läget ännu osäkert. Några av dem har lyckats fly sina angripare och återvänt till byn, men enligt Justine John Dyikuk är ”dussintals” fortfarande kvar hos kidnapparna. Ingen vet om de fortfarande lever.

Tror inte på lösning

Ända sedan 2009 har Nigeria drabbats hårt av terroristattacker och kidnappningar, där kristna ofta har varit den största måltavlan. Det var då som den islamistiska upprorsgruppen Boko Haram blev mer verksam, främst i norra Nigeria, som sedan dess plågats av regelbundna attacker. Enligt organisationen Open Doors är Nigeria det sjunde värsta landet i världen att vara kristen i och det land där flest kristna dödas.

Efter julattackerna har kristna i norra Nigeria varnats för att befinna sig på platser som kan utsättas för attentat. Prästen John John Dyikuk tror dock inte att det kommer att bli någon förbättring av säkerhetsläget i regionen.

– Det är inte klart om regeringen kan lösa problemen eftersom det saknas politisk vilja att göra det. Det finns departement som kan ta itu med problemen, men de måste få order om det från högsta ort först, säger han.

---

Fakta: Förföljelse av kristna i Nigeria

  • Enligt Open Doors årliga rapport var Nigeria det land där flest kristna dödas – 4 650 personer dödades för sin tro 2021.
  • Det är också det land där flest kristna kidnappas, över 2 500 samma år.
  • Både antal dödade och kidnappade kristna ökade från föregående år.

---

Fler artiklar för dig