Nyheter

Solna pingst om Barkenboms stämningsansökan: ”Är bedrövad”

Församlingens föreståndare Manuel Henriquez menar att Josef Barkenbom använder deras församling för att attackera pingströrelsens ledare Daniel Alm

”Jag är verkligen bedrövad över hur vår församling används för att angripa pingströrelsens ledare”. Så skriver Solna pingsts föreståndare Manuel Henriquez då han kommenterar den stämningsansökan som kommit in från den tidigare medarbetaren Josef Barkenbom.

Anledningen till att Josen Barkenbom lämnat in en stämningsansökan mot Solna pingst handlar om hur han blev av med sin 20-procentiga tjänst som pastor. Arbetsbrist, löd den formella anledningen, men Josef Barkenbom menar att det snarare handlade om något helt annat. Han blev nämligen av med sin tjänst efter att i en uppmärksammad video ha bjudit in till omvändelseterapi i kyrkan.

Josef Barkenbom menar att han snarare blivit av med jobbet för att han blivit för obekväm och har också argumenterat att det handlar om att klassisk kristen tro är under attack från delar av frikyrkan, vilket Dagen tidigare skrivit om.

Josef Barkenbom, pastor i Södertörnkyrkan i Huddinge, är en av huvudpersonerna i realityserien ”Tro, hopp och kärlek”.

Föreståndarens svar

Solna pingst föreståndare Manuel Henriquez har nu kommit med en skriftlig kommentar till den pågående processen, vilken publiceras dels på församlingens egen hemsida men även i sociala kanaler.

Inledningsvis konstaterar han att som arbetsgivare kan han inte uttala sig i ett personalärendet och han kan heller inte gå in i den pågående rättsprocessen. Däremot delar han med sig av sina känslor om det som nu sker.

”Som församlingens föreståndare vill jag uttrycka min stora sorg över den uppkomna situationen och att människor har blivit sårade. Det finns inga vinnare i en sådan här konflikt”, skriver Manuel Henriquez.

Manuel Henriquez

Attack på Alm

I sin kommentar menar han också att det som händer berör pingströrelsen i stort, inte bara hans egen församling.

”Jag är verkligen bedrövad över hur vår församling används för att angripa pingströrelsens ledare Daniel Alm.”

Kommentaren avslutas med att man inom församlingen kommer att be om Guds välsignelse för alla som är berörda av det som händer.

Intensiv bevakning

Pingströrelsens ledare Daniel Alm har också på sin Facebooksida valt att lämna en kort kommentar om stämningsansökan.

”Angående Solna pingstförsamling och den arbetsrättsliga process som pågår vill jag också uppmana till förbön för den församlingen och samtliga berörda”, skriver han i ett inlägg inför konferensen Pingst pastor.

”Det skrivs artiklar och hårda ord haglar på sociala medier. Låt oss respektera varandra och inte odla misstro. Det år vi lägger bakom oss har inneburit den mest intensiva mediespeglingen av vår rörelse på femton år. I detta har vi försökt vara lyssnande och ändå tydliga att vi står där vi står gällande vilka vi viger.”

---

Fakta: Detta har hänt

  • Josef Barkenbom har lämnat in en stämningsansökan mot Solna pingst efter att ha arbetsbefriats.
  • Han stämmer församlingen på 135 000 kronor då han hävdar att uppsägningen inte skett på saklig grund.
  • Formellt blev han uppsagd på grund av arbetsbrist.
  • Uppsägningen kom dock efter att det stormat kring en video som Josef Barkenbom lagt upp på sina sociala kanaler.

---

Fler artiklar för dig