Nyheter

Denis Mukwege till pastorerna: Kyrkorna alldeles för tysta

Fredspristagaren utmanade pingstpastorer att agera för ett godare samhälle

Fredspristagaren och kvinnoläkaren Denis Mukwege utmanar kyrkorna att höja sin röst kring orättvisor och ondska i samhället. Inför 850 pingstpastorer i Stockholm uppmanade han kristenheten att agera i sociala, moraliska och ekonomiska frågor, och att inte låsa in sig i bönerummen.
– Kyrkan kan inte vara neutral när människor lider, sa Mukwege.

UPPLANDS VÄSBY. Det var en tät atmosfär i konferenscentret när Denis Mukwege trädde fram för att predika och tala inför pingstpastorerna från Sverige och de drygt 150 gästande kristna ledarna från hela världen. Nu stod den nobelprisbelönade pingstpastorn från DR Kongo och Panzisjukhuset inför sina kristna bröder och systrar för att läsa Bibeln och beskriva hur han tänker kring kyrkornas profetiska uppdrag i samhället.

Han tackade alla svenska missionärer som gjort insatser i DR Kongo, men smekte annars inte församlingarna och deras ledare framför sig medhårs.

– Kyrkorna är alldeles för tysta. Frågan är vilket samhälle vi vill lämna till våra barn, sa Mukwege.

Korruption, våld och fattigdom

Han radade upp några av de problemområden som präglar världen i dag: krig, dödande och flyktingströmmar från Ukraina, kvinnor som utsätts för våld i nära relationer, klimatförändringar, hungersnöd, korruption, diskriminering, fattigdom och ekonomiska orättvisor, själviskhet och så vidare.

– Kyrkorna har en profetisk roll och ska vara världens ljus mitt i allt detta. Kvinnans kropp har blivit en plats för krig – och det sexuella ett vapen i kriget. Ska vi då inte säga något om detta, frågade Mukwege, som menade att kyrkorna allt för mycket har avlägsnat sig från sitt uppdrag, medan Bibeln är tydlig.

Profeter som stod upp

Han refererade till de bibliska gestalterna Mose, Samuel, Elia, Daniel och Jeremia som exempel på profeter som har stått upp mot orättvisor och ondska i samhället, och där integritet och karaktär varit vägledande mer än politiska beslut.

Men Mukwege sa samtidigt att kyrkorna inte bör hålla sig borta från politiken, även om han manade till viss försiktighet, och betonade att det inte handlar om partipolitik.

– Jag talar om politik i en bredare betydelse – som handlar om att förvalta och ta hand om staden moraliskt, ekonomiskt och socialt, och där vi skapar social rättvisa.

– Där kyrkorna är med och formar ett samhälle där det är gott och bra att leva. Med fred och kärlek till sina grannar.

Kyrkan bör stå för demokratin

Kyrkan kan inte vara neutral i den här världen, menade Mukwege, som sa att en kyrka som är tyst i praktiken backar upp exempelvis en diktatur. Han framhöll att kyrkan bör finnas i centrum av kampen för demokratin, och predika en ”holistisk frälsning” som omfattar inte bara det andliga utan även kroppen.

Fredspristagaren efterlyste ett strukturerat arbete från kyrkorna med ekonomiska insatser och formande av värden inom det sociala området som solidaritet, arbete, frihet, rättvisa, sanning och integritet. Vidare en kyrka präglad av kreativitet på det kulturella området.

Ska kyrkan bry sig om alla?

Han varnade för att låsa in sig i bönerummen, även om bön behövs. Och berättade om en afrikansk kvinna som haft problem vid flera födslar, men som femte gången tyckte sig ha hört Guds röst att det skulle gå bra, och som dog på kuppen.

– Ska jag ta vara på min broder? Det frågade Kain i Bibelns berättelse om Kain och Abel. Samma sak hör jag ganska ofta i kyrkorna på 2000-talet; ”Vi kan inte hjälpa alla, eller rädda hela världen.”

– Men kyrkan måste ta ansvar och vara profetisk. Vi kan inte säga att vi inte bryr oss om människor utanför kyrkan. Det är inte att vara en profetisk kyrka, sa Denis Mukwege till pingstpastorerna framför sig.

I talarstolen

Bönen ett vapen

Inför de svenska predikanterna lyfte Denis Mukwege vid sidan av Martin Luther King och Dietrich Bonhoeffer också fram svenska pingstgrundaren Lewi Pethrus som mer näraliggande föredömen i att ha en vision för kyrkan i samhället.

Och han uppmanade kyrkorna att använda bönen som ett ”vapen” och att hitta modet för att övervinna rädslor som finns. I slutet av samlingen förenades han och pingstföreståndaren Daniel Alm i förbön för kyrkorna, ihop med alla församlade.

– Vi kan inte förändra samhället utan att vi ber. Rädslan kommer alltid att finnas där, men var inte rädda, säger Jesus.

Under sitt Sverigebesök har doktor Mukwege också bland annat mött utrikes-, finans- och socialministrarna i den svenska regeringen och frågats ut i SVT:s morgonsoffa. Under torsdagen fortsätter han till de norska pingstpastorernas rikskonferens som även den hålls i veckan.

---

Fakta: Pingst pastor international

  • Pingströrelsens årliga pastorskonferens, som i år har ett stort internationellt inslag, och samlar 850 deltagare.
  • Arrangeras i Upplands Väsby utanför Stockholm 10–12 januari.
  • Drygt 150 internationella gäster från pingströrelsens systerkyrkor i världen är på plats.

---

Fler artiklar för dig