Nyheter

Bildspel: 850 pastorer samlade på konferensen PIngst pastor - ministern talade

Pingst pastor international inledd på platsen där Lewi Pethrus bodde- och hade grisar, kor och hönor

Välsignelsebönerna över Sverige uttalades på tungotal, swahili, engelska, japanska och spanska när konferensen Pingst pastor international startade. Det skedde på platsen där pingstgrundaren Lewi Pethrus en gång hade sitt lantbruk med 200 hönor, 40 grisar och fem kor.

UPPLANDS VÄSBY. Kyrkorna i Sverige och utöver världen fick samtidigt beröm av social- och folkhälsominister Jakob Forssmed (KD) som hälsade fredspristagaren och pastorn Denis Mukwege samt den ukrainske pingstbiskopen Mykhailo Panochko välkomna till Sverige – ihop med cirka 150 andra internationella gäster från hela världen, bland totalt 850 deltagare på pastorskonferensen.

– Det är ett livsförvandlande arbete ni utför. Ett starkt civilsamhälle är bland det viktigaste vi har. Min övertygelse är att det kyrkorna och andra gör skapar ett bättre samhälle, sa Jakob Forssmed, som ansvarar för frågorna kring kyrkor och trossamfund i regeringen.

Social- och folkhälsominister Jakob Forssmed (KD) rörde sig bland konferensdeltagarna på konferensen Pingst pastor international.

Relationer med 100 länder

Pingstföreståndaren Daniel Alm berättade att svensk pingströrelse har relationer med systerkyrkor i 100 länder, och att den skandinaviska pingströrelsen har varit del i att starta kyrkor runt omkring i världen som i dag räknar upp emot 15 miljoner medlemmar.

Nu riktade han ändå blicken framåt och talade om ett årtionde som ligger framför då svensk pingströrelse ihop med det globala pingstnätverket vill se att många nya människor komma till tro. Pingströrelsen globalt talar om ”a decade of revival”, och Sverige vill vara en del i att ha expansion på agendan med församlingsplantering, satsningar i utsatta förortsområden med mera, deklarerade Daniel Alm.

– Bed för oss i Sverige! Vi har många utmaningar, vädjade han till de internationella gästerna vid inledningsgudstjänsten på tisdagsförmiddagen.

Olika världsdelar i förbön

Förböner och välsignelser över Sverige – och övriga världen – uttalades när pastorer från Grekland, Chile, Nordafrika, Tanzania, Moldavien och Japan tog plats på scenen som förebedjare. En av dem tog av sig skorna och förklarade att hon stod på helig mark. En annan bad både med tungotal, det lokala språket och engelska medan händer lyftes i bön i lokalen – och lovsången tog vid igen.

Pingstföreståndaren Daniel Alm hänvisade till att den moderna konferenslokalen ligger vid Bredden i Upplands Väsby, norr om Stockholm, och att det också är platsen där svenska pingströrelsens grundare Lewi Pethrus en gång hade sitt boende.

UPPLANDS VÄSBY. Konferensen Pingst pastor international på Scandic Infra city.

Lewi Pethrus var inte bara apostel, ledare och predikant, utan också lantbrukare med djur och 50 fruktträd och 3 000 jordgubbsplantor, berättade Daniel Alm.

– ”Gå upp och mjölka korna, Daniel, det är dags att arbeta”, hade han nog sagt om jag hade varit där. Lewi Pethrus befann sig nära marken, men hade kontakt med himlen. Han var en arbetare. Hans sista predikan handlade om att vinna en person för Jesus, sa Daniel Alm och lyfte fram Lewi Pethrus som en rollmodell.

Missionärer som går före

Svensk pingströrelse har i dagsläget 120 missionärer i olika länder. Daniel Alm kallade dem pingströrelsens ”elittrupp”. De internationella gästerna från över 40 nationer välkomnades med en lång, lång applåd från de svenska värdarna i lokalen.

Gästerna uppmanades att våga sänka axlarna, ta emot värmen från människorna runt omkring och att fylla på med ny kraft under de tre dagarna tillsammans.

Fler artiklar för dig