Nyheter

Här ber de inför stormningen av presidentpalatset

Kristna symboler fanns med när extremister stormade kongressen och flera andra byggnader i Brasília

Extremistiska anhängare till Jair Bolsonaro tog sig med våld in i flera byggnader i Brasiliens huvudstad – i ett stormningsförsök som påminde om attacken mot Kapitolium i USA 2021. Då som nu fanns det kristna symboler med under attacken.

På söndagskvällen kom rapporter från Brasiliens huvudstad Brasília att hundratals demonstranter hade tagit sikte på regeringsbyggnader och försökte storma dem. I flera fall lyckades de också: bilder visade hur personer, många av dem klädda i gula fotbollströjor, tog sig in i bland annat kongressen. Även presidentpalatset, där den nyligen tillträdde presidenten Lula da Silva inte befann sig för stunden, och byggnaden för Högsta domstolen stormades i en attack som påminde om stormningen av Kapitolium i USA 6 januari 2021.

Bakgrunden till händelsen i Brasília är presidentvalet mellan den då sittande presidenten Jair Bolsonaro och utmanaren från vänster, Lula da Silva, där den senare vann. Bolsonaro har inte offentligt velat erkänna valresultatet, återigen i likhet med Donald Trump efter valet i USA 2020. Många av Bolsonaros supportrar har gått ännu längre och menat att motståndarsidan vann valet med korrupta medel. Medan attacken i söndags pågick gick expresidenten ut med ett meddelande:

”Fredliga demonstrationer, som följer lagen, är en del av demokratin. Men plundring och stormning av offentliga byggnader som i dag, liksom de från vänstern 2013 och 2017, är dock bortom lagen,” skrev Jair Bolsonaro på Twitter.

Bilder visar hur kontorsrum har förstörts, men i slutändan lyckades polis och militär kontrollera upprorsmakarna och säkra området – minst 300 personer arresterades samma dag. Minst sex personer ska vara allvarligt skadade i upploppet. Lula kallade dem som utförde stormningsförsöket för ”nyfascister” och lovade att de skulle ställas inför rätta snabbt.

Bad före stormningen

När Kapitolium i Washington DC stormades för två år sedan fanns det gott om religiösa symboler, där kristna flaggor och budskap stod i centrum. Även i stormningen av brasilianska kongressen fanns det kristen tematik representerad. På Twitter lade baptistpastorn Brian Kaylor upp bilder på bedjande brasilianare på väg att ta sig in i presidentpalatset. En annan bild visade en man i en t-shirt som bar texten ”Deus Acima de Tudo” – ”Gud över allt” – vilket var en del av Jair Bolsonaros kampanjslogan under presidentvalet i höstas.

Flera kyrkoledare fördömde våldsamheterna. När påve Franciskus berörde händelserna under måndagen kopplade han händelserna samman med andra orosmoln i Sydamerika, däribland dödsfall i Peru och gängvåld på Haiti:

”Dessa tecken på demokratins försvagning är resultatet av växande politisk och social polarisering, som inte hjälper till att lösa medborgarnas akuta problem”, sa påven.

---

Fakta: Oroligheterna i Brasilien

  • Sedan presidentvalet i oktober 2022 har såväl Jair Bolsonaro som hans anhängare vägrat att acceptera valförlusten.
  • För en vecka svors Lula da Silva in som ny president i Brasilien.
  • I söndags samlades hundratals Bolsonaro-supportrar för att storma kongressen, presidentpalatset och Högsta domstolen.
  • Polis och militär lyckades avstyra stormningen, men både människor och hus skadades.

---

Fler artiklar för dig