När tåget blev strandsatt i Bjärka-Säby mitt i ett snöoväder fick resenärerna plötsligt oväntad hjälp. I närheten hölls nämligen en gudstjänst med knytkalas, där det visade sig finnas mat i överflöd.
Det var på trettondagsafton som Krösatåget fick stora problem på sin färd genom Östergötland. I snöyran körde tåget på ett träd som fallit ned över spåret och efter den smällen gick det bara att ta sig fram i krypfart. Vid stationen i Bjärka-Säby tog det stopp. De 17 resenärerna fick vackert sitta fast i snöovädret i väntan på att bli hämtade av ersättningsbussar.
Parallellt med detta tågkaos anordnades det en gudstjänst hemma hos familjen Eveborn, där Jonas Eveborn är känd som ledare för den ekumeniska kommuniteten som länge funnits på platsen.
Noterade tåget
Emanuel Eriksson, 42 år, var en av dem som var på väg dig och noterade att tåget hade stannat på stationen. Med sig hade han pizzabullar, chokladmuffins och vaniljhorn som han hade tänkt bjuda på efter gudstjänsten som kombinerades med ett knytkalas.
– Sedan har vi fyra barn och de tycker att två minuter är en lagom tid att vara med på gudstjänst, säger Emanuel till Dagen.
Så för hans del blev det en kortare gudstjänst med tanke på barnens önskemål. Det var också då han märkte att det där tåget han tidigare sett stod kvar på stationen. Tanken slog honom att det antagligen stått där rätt så länge, med en hel del frustrerade passagerare.
– Med tanke på att flera som var med på knytkalaset driver kafé så fanns det en uppsjö av mat hos oss. Så jag tänkte att våra pizzabullar skulle nog skänka mer glädje för dem på tåget.
Så Emanuel tog helt enkelt med sig sin korg med mat och kakor och lämnade över det till lokföraren, ”som en gemensam gåva från oss i byn”, som sedan kunde fördela godsakerna till passagerarna.
Beskrivs som hjälte
Att gesten uppskattades är tydligt.
– För mig var det ett hjältedåd, säger lokföraren Mattias Frisk, när Corren berättar om historien.
Emanuel Eriksson skrattar till lite när han framställs som en hjälte i tidningen. Sedan berättar han om när han läste Correns artikel för sin dotter vid läggdags, och att hennes förståelse av en hjälte är en person med superkrafter, inte någon som bjuder folk på pizzabullar.
– Så jag har mycket att leva upp till nu på hemmaplan, konstaterar Emanuel.
Bjud på mat
Själv vill han tona ned hjälterubrikerna och lyfter i stället fram det viktiga att se sin medmänniska i vardagen, något han tycker att vi människor över lag kan öva oss på för att förbättra oss.
– Det handlar även om att bjuda på mat, säger han.
– Att ge någon mat är ytterst ett sätt att säga att jag vill att du ska leva. Så bjud varandra mer på mat.
Han berättar också att efter den här händelsen så har han i efter hand fått kontakt med lokföraren som ville uttrycka sin tacksamhet. Till sommaren ska han också stanna till i Bjärka-Säby. Men vem vet, kanske kommer de båda att ses innan dess.
– Tåget åker också förbi vårt hus flera gånger varje dag, så nu är det omöjligt att inte stå där och vinka, säger Emanuel Eriksson.
[ Pastorspar räddade hundratals i dödligt snöoväder ]
---
Fakta: Emanuel och pilgrimsvandringen
- Emanuel Eriksson som intervjuas i den här artikeln är till vardags anställd av Svenska kyrkan för att utveckla pilgrimsvandringarna till Vadstena.
- Han har tidigare blivit omskriven i Dagen, senast i september förra året då han deltog i en pilgrimsvandring för klimatet för att sätta press på politikerna inför klimattoppmötet i Egypten.
---