Nyheter

Kyrka på Hönö hjälper församling i krigshärjat Ukraina

Pastorn Anders Marklund: Vi har skickat fiskaroveraller, fleecetröjor, vinterstövlar och elverk

Hönö missionskyrka stöttar en församling i det krigshärjade Ukraina.
– Vi upplever att Gud är med, och vi ber att hjälpen ska göra största möjliga nytta för våra trossyskon, säger pastor Anders Marklund.

I början av mars 2022 kom en förfrågan om Hönö missionskyrka kunde ta emot ett 20-tal flyktingar från Ukraina. Det kunde de, och tillsammans med andra goda krafter i samhället gjorde de vad de kunde.

– Flera av flyktingarna kom till kyrkan, och vi ordnade med tolkning till deras språk på våra gudstjänster, berättar Anders Marklund och lyfter fram en flykting, Oksana som kom ensam med sina sju barn till Hönö.

– Stadsmissionen ordnade med bostäder till flyktingarna. Oksana och hennes barn behövde lite mer utrymme och därför fick de bo i pastorsbostaden som ligger nära där jag och min fru bor, berättar han.

I somras ville Oksana och de andra flyktingarna återvända till Ukraina. Hon ville stötta sin make som är pastor i en församling i Ukraina. Det var mitt under Hönökonferensen, som Hönö missionskyrka arrangerar.

– Jag lovade att vi skulle hjälpa dem att komma hem, men sa att det fick vänta till efter konferensen.

En offert togs in från ett bussbolag, och i konferensen nämnde Anders Marklund att de skulle köra hem en grupp flyktingar till Ukraina och uppmuntrade till bön för detta. Utan att nämna offerten.

– Efteråt kom en man fram och sa: ”Vad är problemet? Fattas pengar?” Jag sa som det var, att vi fått in en offert på 57 000 kronor från ett bussbolag och att vi inte har dom pengarna.

– ”Nu har ni det!” sa mannen och önskade lycka till, berättar Anders Marklund och låter rörd när han återberättar vad som hände.

Buss till Warszawa

Församlingens syförening gav 10 000 kronor i gåva och privatpersoner skänkte pengar. Detta sammantaget gjorde att flyktingarna kunde köras till Warszawa, och pengarna räckte till att köpa bussbiljetter därifrån till Ukraina.

– Vi stod i en cirkel på stationen i Warszawa, höll om varandra, grät och skrev korta meddelanden till varandra. En kvinna i gruppen skrev: ”Tack vare er har jag funnit Jesus!” Att ta farväl är bland de tuffaste jag gjort.

Senare på hösten bestämde sig Hönö missionskyrka för att hjälpa den församling i Ukraina som Oksana tillhör och där hennes man arbetar som pastor. Sedan dess har hjälparbetet pågått intensivt.

Hönö missionsförsamling hjälper en krigsdrabbad församling i Ukraina.

– I december skickade vi två elverk för att underlätta elförsörjningen och snart är varma kläder som fiskaroveraller, fleecetröjor och vinterstövlar på väg, berättar Anders Marklund för Dagen.

Sönderskjutna rutor

Församlingen som de stöttar finns i Malyn, en stad tio mil nordväst om Kiev. Ett område som den senaste tiden drabbats av ryska robotattacker.

Vad vet du om församlingen?

– Jag vet att det är en liten församling med stora behov och som jag uppfattar lever i ett socialt ansvarstagande. Deras kyrka har skadats av bomber och jag har sett foton på sönderskjutna fönsterrutor.

Reparera kyrkan

Hönö missionsförsamling hjälper en krigsdrabbad församling i Ukraina.

Hönö missionskyrka har gjort flera insamlingar. En konstnär i församlingen skänkte femtio konstverk till ett vernissage. 40 procent av intäkterna skulle gå till församlingens barnverksamhet och 60 procent till Ukraina.

– Oksana skrev att de behöver reparera kyrkan, och att det kostar 7 000 euro. Själv hade församlingen bidragit med 1 000 euro, alltså behövdes ytterligare 60 000 kronor.

– Gissa hur mycket som kom in på vernissagen? undrar Anders Marklund och levererar själv svaret blixtsnabbt:

– 100 000 kronor. Det betyder 60 000 kronor till Malyn. Alltså exakt den summa som behövdes!

Hönö missionsförsamling hjälper en krigsdrabbad församling i Ukraina.

Gud är med

Det hörs på rösten att han är rörd och tacksam över hur väl insamlingarna går. Han säger att Gud har varit med och gjort det möjligt att sträcka ut en hjälpande hand.

Många har varit med och gett till ändamålet. En kvinna i församlingen skänkte pengar hon fått på sin 70-årsdag, vilket innebar 20 000 kronor ytterligare.

– Ett par i församlingen gav en stor summa pengar till en handkassa för att kunna täcka behov som uppstår hos de ukrainare som finns på våra öar. Och så har det fortsatt, förklarar Anders Marklund.

Hönö missionsförsamling hjälper en krigsdrabbad församling i Ukraina.

Fem hundra sillburkar

Tillsammans med Skärgårdens hockey har Hönö missionskyrka under december sålt cirka 500 burkar sill som en lokal fiskare skänkt.

– Vid våra två julkonserter i kyrkan gjorde vi en insamling. Det gav cirka 80 000 kronor som går direkt till vännerna i Malyn samt varma kläder som vi tillsammans med Vadbinderiet skickar nu i januari.

En kvinna skrev: ”Vi lever i ständig skräck.” Det gör ont att höra att de ska behöva ha det så.

—  Anders Marklund

Längtar till Ukraina

Erikshjälpen och Human Bridge ser till att kläder och allt det andra kommer fram. Anders Marklund är sugen på att åka till Malyn för att träffa sina ukrainska vänner.

– Jag har nog aldrig haft en så stark längtan att besöka Ukraina som nu. Jag vill se hur vännerna mår och att de klarar vardagslivet. Men det viktiga är inte att jag får komma dit, utan att hjälpen når fram och gör nytta.

– Varje krona måste användas där den behövs som mest.

Hönö missionsförsamling hjälper en krigsdrabbad församling i Ukraina.

Har du varit i kontakt med de som flyttade tillbaka till Ukraina?

– Jag har haft kontakt med alla i gruppen. Just nu är det en familj som jag tappat kontakten med och som jag inte hört något från på ett tag.

– Jag vet att flera har det svårt. En kvinna skrev: ”Vi lever i ständig skräck.” Det gör ont att höra att de ska behöva ha det så. Därför vill vi fortsätta att bidra med det vi kan så länge vi kan.

Fotnot: Hönö missionskyrka har drygt 360 medlemmar och är en del av Equmeniakyrkan.

---

Fler artiklar för dig