Nyheter

USA:s kongress mer kristen än amerikanska folket

Hela 88 procent av kongressens ledamöter identifierar sig själva som kristna - jämfört med 63 procent av befolkningen

Kongressens 535 ledamöter återspeglar inte det amerikanska folket. Åtminstone inte när det gäller religiös tillhörighet. Detta enligt en ny studie av Pew Research Center.

Till slut lyckades representanthuset, som är den ena kammaren i USA:s kongress, rösta igenom en ny talman. Det krävdes hela femton omröstningar innan republikanen Kevin McCarthy kunde väljas. Inte sedan det amerikanska inbördeskriget har en omröstning om talmansposten, en av de viktigaste rollerna inom amerikansk politik, krävt så många omgångar, skriver TT.

Därmed kan den 118:e kongressen i USA:s historia samlas och börja arbeta. Men hur representativ är egentligen kongressens ledamöter för det amerikanska folket? Inte särskilt, enligt en ny studie. Den obundna tankesmedjan Pew Research Center, som gör undersökningar om religiös tillhörighet, värderingar, attityder och trender i samhället, har undersökt detta.

Det visar sig att de totalt 535 ledamöterna i kongressen, där förutom representanthuset även senaten ingår, inte särskilt väl återspeglar hur det ser ut i den amerikanska befolkningen när det gäller tro och religion. Studien visar att kongressen i Washington DC är betydligt mer kristen än befolkningen i stort, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Av kongressens ledamöter identifierar sig hela 88 procent som kristna, jämfört med bara 63 procent av vuxna amerikaner i befolkningen, enligt studien.

Bland de kongressledamöter som identifierar sig som kristna säger 57 procent att de är protestanter och 28 procent katoliker, vilket i båda fallen är högre än i befolkningen. 6 procent säger om sig själva att de är judar, vilket motsvaras av 2 procent bland folket i stort.

Två utmärker sig

Medan 29 procent av amerikanerna säger om sig själva att de inte har någon religiös koppling är det bara två kongressledamöter som tydligt och klart står för detta.

Den republikanske ledamoten Jared Huffman identifierar sig som humanist, och den oberoende senatorn Kyrsten Sinema uppger att hon inte har någon religiös koppling över huvud taget.

Detta innebär att kongressen ”förblir opåverkad av två trender som länge varit utmärkande i USA; ett minskat antal som identifierar sig som kristna, och en ökande andel som inte har en religiös koppling”, skriver Pew.

Omsvängning

Historiskt har det varit en belastning att som ledamot i kongressen inte ha någon religiös förankring. Jared Huffman menar att en omsvängning har skett. Att han själv varit öppen med att inte ha en religiös koppling är ingen belastning, snarare tvärtom:

– Om det påverkar i någon riktning så är det i positiv bemärkelse. Människor uppskattar det faktum att jag är ärlig, säger han enligt AP.

Andelen ledamöter i kongressen som identifierar sig som kristna har minskat något de senaste årtiondena, men inte lika mycket som i hela befolkningen, där nedgången är ganska brant.

99 procent kristna

När det gäller fördelningen mellan olika tro och religion i de två stora partierna i amerikansk politik är skillnaden påtaglig, visar Pews granskning.

Republikanerna i kongressen är till 99 procent kristna, och resten är judar. I den kristna gruppen uppger 69 procent att de är protestanter, 25 procent katoliker och 5 procent tillhör andra kristna kyrkor, som till exempel ortodoxa kyrkor.

Demokraterna i kongressen har en större religiös spridning. Sammanställningen visar att 76 procent är kristna, varav 44 procent protestanter, 31 procent katoliker och 1,5 procent judar.

12 procent av demokraternas ledamöter är judar. Och 1 procent vardera är buddhister, hinduer och muslimer.

---

Fakta: USA:s kongress

  • Är USA:s högsta lagstiftande församling.
  • Har sitt säte i Kapitolium i huvudstaden Washington DC.
  • Kallas ofta Capitol Hill efter kullen där dess huvudbyggnad ligger.
  • Består av två kamrar: representanthuset med 435 ledamöter och senaten med 100 ledamöter.

---

Fler artiklar för dig