Nyheter

Förvirrat då Open Doors i USA bytte namn

Ny organisation bildad för förföljda kristna - använder sig av Open Doors upparbetade sociala kanaler

Open Doors i USA bytte vid årsskiftet oväntat namn. Men snart kom det fram att det hela inte var sanktionerat från organisationens internationella avdelning, som snabbt tillsatte en ny chef för arbetet i USA i vad som ser ut att vara en märklig dragkamp om vem det är som ska försvara de förföljda kristnas intresse.

”Nytt år, nytt namn och en vidgad vision.” Så inleddes det nya året på den Facebooksida som nyligen tillhörde Open Doors amerikanska gren. Det nya var att man lanserade sig under ett helt nytt namn, ”Global Christian Relief”. Med sig in i denna nya satsning tog man de 285 000 följarna som Open Doors i USA hade Facebook, och samma sak gällde på för organisationens twitterkonto. Även den som ville gå in på Open Doors amerikanska hemsida befann sig plötsligt hos organisationen Global Christian Relief, vilket lätt kan tolkas som ett kuppartat försök att ta över verksamheten, vilket Sändaren var först om att rapportera i Sverige.

Bakom denna nysatsning står David Curry som fram till årsskiftet ledde arbetet för Open Doors i USA. Av den nya hemsidan att döma gör den nya organisationen Global Christian Relief anspråk på att fortsätta det arbete som tidigare gjorts av Open Doors, där den till synes helt nya verksamheten ändå stolt berättar om årtionden av engagemang för förföljda kristna.

”Nytt år, nytt namn och en vidgad vision.” Så inleddes det nya året på den Facebooksida som nyligen tillhörde Open Doors amerikanska gren. Det nya var att man lanserade sig under ett helt nytt namn, ”Global Christian Relief”. Med sig in i denna nya satsning tog man de 285 000 följarna som Open Doors i USA hade Facebook, och samma sak gällde på för organisationens twitterkonto.

Ändrade uppgifter

När nyheten publiceras i Christian Post råder en viss förvirring, där de inleder med en nyhetstext om att Open Doors i USA har bytt namn. Men snart tvingas de att revidera uppgifterna då det kommer fram att den nya organisationen Global Christian Relief inte alls är sanktionerad från Open Doors internationella avdelning. Via ett pressmeddelande kommer snart också nyheten att Lisa Pearce, som tidigare lett verksamheten i England, tillsätts som en ny tillfällig chef för Open Doors amerikanska gren.

En hel del förvirring får sägas råda, inte minst på sociala medier där vissa undrar vad det är som händer. Hur pass stor konflikt det råder mellan den nystartade organisationen och Open Doors är svårt att veta. Kommunikationen sker ytterst formellt, utan anklagelser åt något håll. Men det finns en hel del frågor att reda ut, inte minst när det gäller gåvogivande, där Global Christian Relief ser ut att kunna bygga upp sitt arbete genom att ha tagit kontroll över det som nyligen var Open Doors upparbetade digitala kanaler.

Fokus på förföljelse

Open Doors är en internationell organisation med gott renommé som arbetar för att synliggöra förföljelsen av kristna. De har gjort sig kända för att i början av varje år ge ut en lista över de länder där kristna är som mest förföljda, den så kallade ”World watch list”.

Peter Paulsson är generalsekreterare för Open Doors i Sverige och när Dagen når honom väljer han att tona ned konflikten i USA.

– Det är helt enkelt så att vår tidigare ledare i USA har slutat och startat en ny organisation, säger han till Dagen.

Peter Paulsson, generalsekreterare på Open Doors kontor i Sverige.

Han tillbakavisar att Open Doors i USA har blivit kapat, utan konstaterar att arbetet kommer att fortsätta som vanligt, fast med en ny interrimledare på plats.

Peter Paulsson säger också att Global Christian Relief inte kommer att kunna göra anspråk på Open Doors lista över var förföljelsen av kristna är som störst, en lista som han själv kommer att vara med och presentera i riksdagen den 18 januari.

– Open Doors kommer att fortsätta sitt arbete som vanligt, men i USA sker det med en annan struktur, med ett byte av ledningsgruppen.

---

Fakta: Open Doors

  • Open Doors är en internationell organisation som jobbar för att lyfta fram förföljda kristna.
  • Varje år presenterar man ”World watch list”, en lista på de länder där kristna är som mest förföljda.
  • Open Doors har lokala verksamheter i 25 länder, bland annat i Sverige.

---

Fler artiklar för dig