Nyheter

Kommunen stoppade kyrkans skyltar - “förvanskar” byggnaderna

Skyltarna anses förvanska två Eskilstuna-byggnaders “höga kulturhistoriska och arkitektoniska värden”

Svenska kyrkan ansökte om sätta upp nya ljusskyltar på kyrkor och församlingshem i Eskilstuna. I två av fallen blev det stopp – kommunen menade att de ”förvanskar” byggnaderna. Kyrkan har överklagat till byggnadsnämnden.
– Jag hoppas att nämnden använder sitt sunda förnuft, säger Thomas Eriksson, fastighetsförvaltare på Svenska kyrkan i Eskilstuna.

I somras ansökte Svenska kyrkan i Eskilstuna om att sätta upp nya skyltar på sju kyrkobyggnader i staden. De nya skyltarna skulle göra skyltningen mer enhetlig och vara i linje med Svenska kyrkans grafiska profil.

På fem av byggnaderna gick förslaget igenom hos kommunens bygglovshandläggare, men två av byggnaderna fick inte sätta upp nya skyltar. Det handlar om Ansgarkyrkan och Fors församlingshem, där Svenska kyrkan vill sätta upp ljusskyltar, skriver Eskilstuna-Kuriren.

Fors församlingshem i Eskilstuna.
Fors församlingshem i Eskilstuna.

– Skyltarna beviljades på bland annat S:t Andreas kyrka och S:t Pauli kyrka. Men vid församlingshemmet och Ansgarskyrkan anses de förvanska byggnaderna, säger Thomas Eriksson, fastighetsförvaltare på Svenska kyrkan i Eskilstuna, till Eskilstuna-Kuriren.

Kommunen hänvisar i sitt beslut till att både Ansgarskyrkan och Fors församlingshem har ”höga kulturhistoriska och arkitektoniska värden”.

Ansgarkyrkan.

Kan överklaga

Thomas Eriksson kan förstå resonemanget, men menar att det inte bör gälla på de relativt nya byggnaderna – Ansgarskyrkan byggdes på 1960-talet medan församlingshemmet är några år äldre än så.

– På en 1100-talskyrka vill man inte sätta upp en ljusskylt, men på ett församlingshem från 50-talet bedömer vi inte att fasaden förvanskas. De nya skyltarna följer Svenska kyrkans standard, vilket inte de gamla gör, säger han.

Fors församlingshem i Eskilstuna.

Nu kommer ärendet att avgöras i byggnadsnämnden senare i januari. Om Svenska kyrkan får avslag även där går det att överklaga till såväl länsstyrelsen som mark- och miljödomstolen i ett senare skede.

– Men jag hoppas att nämnden använder sitt sunda förnuft, säger Thomas Eriksson till Eskilstuna-Kuriren.

Tidningen har inte lyckats nå bygglovshandläggare för en kommentar.

Fler artiklar för dig