Nyheter

Jehovas vittnen får fortsätta viga i Norge

Har förlorat rätten att vara trossamfund - nu har tingsrätten fattat beslut om att de ändå kan viga par

Nyligen rapporterades att Jehovas vittnen inte längre skulle registreras som trossamfund i Norge. Men enligt källor har Oslo tingsrätt nu fattat ett beslut som gör att Jehovas vittnen kan fortsätta viga par under nästa år.

Det är på samfundets egna hemsidor som norska tidningen Vårt Land funnit uppgifter om att tingsrätten fattat ett interimistiskt beslut som innebär att samfundet kan vara vigselförrättare även 2023.

Norska nyhetsbyrån NTB skriver att det beslut som tingsrätten fattat gäller tills ärendet har behandlats av tingsrätten i vederbörlig ordning.

”Ärendet går vidare”

”Prövningen av ärendet går vidare, men tills vidare påverkas inte medlemskapet i Jehovas vittnen, och man kan genomföra vigslar”, skriver Jehovas vittnens advokat Anders Ryssdal i ett mejl till tidningen Vårt Land.

Redan i början av 2022 blev Jehovas vittnen i Norge av med statsbidraget, efter en granskning av statsförvaltaren (motsvarande landshövdingen) i Oslo och Viken fylke. Sedan dess har statsförvaltaren gått vidare med ärendet och anfört att Jehovas vittnen borde bli av med sin status som trossamfund. Att så skulle ske beslutades strax före julhelgen, vilket Dagen rapporterade om.

Kan hamna i Europadomstolen

Anledningen är, menar statsförvaltaren, bland annat att det inom Jehovas vittnen finns en uteslutningspraxis som står i strid med norsk lag. ”Enligt vår mening kränker trossamfundet medlemmars rätt till fritt utträde” skrev statsförvaltaren i en sammanfattning av beslutet. Myndigheten kritiserade också samfundets kränkning av barns rättigheter.

Nu verkar det alltså som att beslutet inte ännu kan börja tillämpas fullt ut. När statsförvaltaren beslutade om nekat statsbidrag i början av året, menade professorn i religionsvetenskap vid Oslo universitet Dag Öistein Endsjö att lagen skulle behöva ändras om beslutet skulle stå sig.

”Om negativ social kontroll är skäl nog för att neka stöd så kan det få konsekvenser för en hel rad andra trossamfund”, sa han då till Vårt Land. Endsjö trodde också att ärendet till slut skulle kunna hamn i Europadomstolen.

Fler artiklar för dig