Nyheter

Bussen med kyrkans ungdomar gled på taket: ”Folk hängde i sina bälten upp och ned”

“Att så många hade säkerhetsbälte är en orsak till att olyckan inte blev värre”

Oerhörd dramatik då skidlägrets buss åkte av vägen. Många låg och sov då bussen plötsligt vändes upp och ned innan den slutligen landade i diket.
– Så folk hängde i sina bälten upp och ned.

Nyårslägret Snowlo avslutades på värsta tänkbara sätt. En av de tre bussarna som var full med ungdomar som firat nyår i skidbacken gled av vägen strax utanför Torsby och två personer fick föras till sjukhus, vilket Dagen berättat om tidigare.

Nyårslägret arrangerades av Equmeniakyrkan och ungdomarna kom från olika församlingar i Västsverige, i det läger som hölls i Lima, Dalarna.

George Olvik är kommunikationsansvarig för Equmeniakyrkan i Sverige.

Hur ser skadeläget ut?

– Två personer fick åka iväg från olycksplatsen på en gång. Den som är mest skadad fördes med ambulanshelikopter till Örebro.

Hon har också på måndagseftermiddagen kunnat lämna sjukhuset. Den andra personen som fick föras till sjukhus fick snabbt behandling i närheten av olycksplatsen och kunde åka med de övriga hem.

– Men alla som var med på bussen blev undersökta av läkare innan hemfärden, och det var flera omplåstringar, berättar George Olvik.

På taket

När det gäller själva olyckan berättar han att det var en av lägrets tre bussar som tappade fästet i en lång nedförsbacke, väglaget var mycket halt och bussen började snart att glida innan den slog runt. Under en tid gled bussen fram på taket, innan den till slut rullade tre kvarts varv innan den landade i diket vid sidan av vägen.

– Många av ungdomarna låg och sov och vaknade rakt in i olyckan, berättar George Olvik.

Att bussen hamnade upp och ned har av bussbolagets ägare beskrivits som en räddning, det hade troligtvis blivit fler skadade om fordonet glidit fram längs med sidan och inte på taket. Nu blev det i stället så att folk hängde i sina bälten upp och ned.

– Att så många hade säkerhetsbälte är en orsak till att olyckan inte blev värre, konstaterar George Olvik.

Halt på platsen

Han förklarar att busschauffören varit väldigt noggrann med att alla skulle spänna fast sig innan de somnade, vilket verkar ha följts av resenärerna.

Den buss som välte var den första av tre bussar, och olyckan skedde i närheten av en bensinmack och restaurang, dit ungdomarna snabbt kunde ta sig.

– Det här hade lika gärna ha hänt mitt inne i skogen, konstaterar George Olvik.

Han berättar också att ett räddningsteam snabbt var på plats, där även blåljuspersonalen vittnade om att det var svårt att ta sig fram till olycksplatsen på grund av halkan. Torsby kommun skickade också snabbt dit ett kristeam, bland annat bestående av flera diakoner.

Från Göteborg

I den drabbade bussen fanns främst ungdomar från olika församlingar i Göteborgsområdet, samtliga tillhörande Equmeniakyrkan, där Betlehemskyrkan i Göteborg hade den största gruppen. Flera av kyrkorna har hållit öppet efter det som har hänt, dit såväl ungdomar som nära och kära har fått möjlighet att tända ljus och bearbeta det som har hänt.

George Olvik berättar att han är mycket stolt över de medarbetare inom samfundet som gjort ett otroligt jobb för att stötta dem som drabbats.

– Vi har en krisberedskap och allt har fungerat som det ska, konstaterar han, samtidigt som han drar en lättnadens suck att skadeläget inte blev värre.

---

Fakta: Bussolyckan

  • På hemvägen från ungdomslägret Snowlo åkte en av tre bussar av vägen, på riksväg 62 i närheten av Torsby.
  • Två personer fick föras till sjukhus, vara en med allvarligare skador, men inte livshotande.
  • Skidlägret arrangerades av Equmeniakyrkan, där ungdomarna kom från olika församlingar i Västsverige.

---

Fler artiklar för dig