Nyheter

Nyårsfestivalen Unite sporrar unga kristna att göra sin röst hörd

Tonåringar möts i fem städer för att fira in det nya året - och ta tid för Jesus

VÄSTERÅS. Drygt 500 tonåringar på nyårsfestivalen Unite sjunger lovsång, spelar pingis, tar en mobilselfie med uträckt tunga och uppmanas att våga höja sin röst för att berätta om den kristna tron.
– Härligt att få vara på läger där man kan närma sig Gud och träffa kompisar, säger tre tonårskillar till Dagen mitt i festivalen.

Nyårsfestivalen Unite inom pingströrelsen arrangeras på fem orter just nu, torsdag-söndag. Totalt i landet är det drygt 2 000 tonåringar som på det här sättet firar in det nya året. I Pingstkyrkan i Västerås möts drygt 500 av dem. De har rest dit från olika delar av Mälardalen för att få några dagar tillsammans.

Nyårskonferensen Unite i Västerås 2022.

Jonathan Nilsson och Arvid Fornstedt, 16-åringar från Värmdö utanför Stockholm, äter frukost tillsammans med Noa Ernvik, 15, från Eskilstuna. De har precis bussats från en skola en bit bort där de flesta av festivaldeltagarna har sovit på liggunderlag och luftmadrasser. Jodå, några timmar har de blundat i alla fall, den första natten.

Eller, som några andra grabbar med glimten i ögat uttrycker det till Dagen: ”Nu har vi sovit färdigt för den här festivalen.” De tre vännerna gläds åt att få träffa kompisar de känner sedan tidigare, och som de kan anknyta till igen.

– Det är jätteroligt. Men det är också skönt att få ta tid med Gud. Det är lättare när alla har samma mål, säger Jonathan Nilsson.

Nora-tjejer vill träffa andra

En bit därifrån i matsalen sitter Tilde Forsling, 15, Aynur Samadova, 14, och Ester Wallin, 14 – alla tre från Nora, där de är aktiva i Bergslagskyrkan.

Nyårskonferensen Unite i Västerås 2022.

– Vi är med i en ganska liten kyrka. Det är väldigt roligt att få träffa andra här och bli uppmuntrade att vi är fler kristna, säger de.

I en drogfri miljö blandas festivalhäng, nyårsbuffé, idrottsaktiviteter, predikan och konserter med mera under några dagar. Ett 80-tal volontärer finns på plats för att serva praktiskt och i kontakterna med ungdomarna. På väg in till matsalen i pingstkyrkan finns ett bord där det går att dra olika små lappar att ta med sig: ”Ta en komplimang – till dig själv eller ge till en vän”, står det vid några lappar. ”Ta ett bibelord”, vid några andra. Och slutligen: ”Kärlek – ta så mycket du behöver!”

Uppmuntran till att höja sin röst

Årets tema för nyårsfestivalen är ”Speak out now” – gör din röst hörd. En rad regionala ungdomspastorer talar kring tre ord utifrån detta: utvald, orädd och fylld av liv.

Nyårskonferensen Unite i Västerås 2022.

– Vi tror att Gud har en kallelse för alla unga, och vill säga att de kan använda sin röst för att göra skillnad i vårt samhälle, säger Albin Karlsson, ungdomspastor i Västerås Pingst och festivalgeneral för Unite i Västerås.

– De är älskade och utvalda och kan ha sin identitet i Gud. Och tonåringarna behöver inte fastna i rädsla, utan Gud vill ge mod. Mitt i en tid av psykisk ohälsa och förvirring vill Gud också fylla de unga med liv och ge frid.

Selfies med uträckt tunga

Anton Fust, ungdomspastor från Katrineholm, är en av talarna i den fullsatta pingstkyrkan i Västerås, och predikar utifrån rubriken ”När du öppnar din mun”. Efter ett par tävlingar och gemensam dans i bänkarna, ledd från scenen av tomtar i glitter och bling-bling-lampor, övergår samlingen i intensiv lovsång till Gud innan det är dags för predikan. Det är nu som Anton Fust inledningsvis ber mötesdeltagarna att ta fram sina mobiler och ta en selfie med uträckt tunga. Det är en uppsluppen stämning i lokalen och många skratt när bilderna tas.

Nyårskonferensen Unite i Västerås 2022.

Hans tanke är att bilderna i mobiltelefonerna ska fungera som påminnelse för ungdomarna efteråt om vad han har predikat om, och om vad Bibeln säger om ordens betydelse.

– Våra ord kan bygga upp och riva ner, förmedla kärlek eller hat, såra eller läka. Då spelar det roll hur vi använder våra ord, säger Anton Fust och läser en ganska kärv text ur Jakobs brev i Nya testamentet, men betonar samtidigt nåden.

Bibeln som ett tak i livet

Han uppmanar också tonåringarna i lokalen att fundera över vilka ord de släpper in i sina liv. För att illustrera lägger han sin uppslagna bibel på huvudet så att pärmarna blir som ett hustak.

– Omge dig med människor som läser den här boken, och läs själv. Låt Bibeln bli som ett slags tak för dina tankar och ditt hjärta. Där det som är sant och i linje med vad Gud säger om dig får sippra in och du tar emot. Men det någon säger om dig, eller till dig, som inte stämmer, då får Bibeln vara som ett tak som skyddar och orden utifrån rinner av, säger Anton Fust.

Nyårskonferensen Unite i Västerås 2022.

Tonåringarna som Dagen talar med vid frukosten är glada för budskapet de har fått till sig på festivalen, och menar att det ofta är ganska svårt att dela med sig tankar om Gud och sin tro.

– Jag kämpar själv med att berätta om min tro för klasskompisarna. Det är svårt att ta det steget, säger Arvid Fornstedt från Värmdö.

Skötsamma tonåringar

Tjejerna från Nora håller med, och resonerar kring vad det kan innebära att bli modigare.

– Det kan ju vara allt från att starta en kristen skolgrupp till att bara berätta för kompisarna i skolan, eller kanske att bära ett kors i ett halsband, funderar Ester Wallin.

När nyårsfestandet stundtals kan gå vilt till bland svenska ungdomar gläds ledarteamet från Mälardalen och Västerås över en trygg miljö och skötsamma tonåringar. Det är första gången sedan pandemin man nu kan mötas fysiskt igen.

Färre och färre till frukost?

– Vi vill skapa årets fetaste fest, och samla ungdomar till att möta Jesus. Det är faktiskt väldigt häftigt att vi får ha det här. Inget tjafs och inget bråk. Det bara funkar, säger Lisa Log, som biträder som festivalgeneral med ansvar för de lokala volontärerna från församlingen i Västerås och annat praktiskt.

Nyårskonferensen Unite i Västerås 2022.

I en mindre bön- och lovsångssamling ber ledarna för att tonåringarna ska få personliga upplevelser av Jesus.

Nyårsfestivalen Unite arrangeras parallellt i Malmö, Västra Frölunda, Jönköping och Umeå. I de olika pingstkyrkorna finns bildskärmar, där deltagarna kan se varandra digitalt och vinka till varandra, för att känna samhörighet. När Dagen är på besök i Västerås på fredagsförmiddagen är det fullt av tonåringar som äter yoghurt och mackor i matsalen. Om ledarnas teorier stämmer lär det bli färre till frukost på nyårsafton, och ännu färre på nyårsdagen.

---

Fakta: Nyårsfestivalen Unite

  • Samlar totalt cirka 2 000 tonåringar på fem orter: Malmö, Jönköping, Västra Frölunda, Västerås och Umeå.
  • Torsdag-sön, 28 dec -1 jan.
  • Konserter, gudstjänster, festivalhäng, idrott med mera.
  • Arrangeras av pingstförsamlingarna runt omkring i landet.

---

Fler artiklar för dig