Nyheter

Josef Barkenbom stämmer Solna Pingst efter uppsägning

Finansiell makthavare i kristenheten garanterar advokatkostnader – och hävdar kamp om klassisk kristen tro kring video om omvändelseterapi

Omskrivna pastorn Josef Barkenbom i Solna Pingstkyrka stämmer sin tidigare arbetsgivare inför domstol – och kräver att hans uppsägning ogiltigförklaras. Dagen kan samtidigt avslöja att Barkenbom får sina advokatkostnader betalda av företagaren Kjell-Roger Holmström, finansiell makthavare i den pingstkarismatiska delen av kristenheten, som få känner till.

I ett pressmeddelande motiverar Barkenbom att han går till domstol med att ”klassisk kristen tro är under attack från delar av frikyrkan”.

Uppgifter till Dagen från flera håll säger samtidigt att det har varit stökigt kring Josef Barkenbom även i andra församlingar där han har arbetat.

Det är alltså, å ena sidan, en lokal arbetsrättslig konflikt mellan arbetstagare och arbetsgivare som Josef Barkenbom och hans anlitade advokat Percy Bratt nu vill få avgjord i Solna tingsrätt. Detta enligt en sjusidig stämningsansökan till domstolen som Dagen har läst.

Josef Barkenbom fick uppsägningen från Solna Pingst i början av december, med motiveringen ”arbetsbrist” efter att ha varit arbetsbefriad med lön under ett halvår.

Josef Barkenbom

Påstådd liberalisering kring synd

Samtidig målas det, å andra sidan – i sociala medier och i ett pressmeddelande – upp en större påstådd konflikt där teologin i hela pingströrelsen hävdas vara på väg att liberaliseras i fråga om synen på vad som är att betrakta som synd, och i nära koppling till homosexualitet.

Vem är då Josef Barkenbom? Vi talar om en 39-årig pastor som de senaste två decennierna har arbetat i flera svenska pingstförsamlingar, främst bland unga människor, samt några år i Los Angeles och Beverly Hills i USA. Känd för en del av svenska folket blev han när han 2015 deltog i SVT-serien ”Tro, hopp och kärlek”, där präster och pastorer sökte en livspartner under översyn av programledaren Mark Levengood.

Sticker ut i sociala medier

Parallellt har Josef Barkenbom också gjort sig känd genom sociala medier och poddar där han inte har dragit sig för att ge sig in i kontroversiella samhällsfrågor, bland annat genom att visa sympatier för Donald Trump och intervjua olika gäster som har stuckit ut i samhällsdebatten. Där har det ibland uppstått spänningar i förhållande till pastorsrollen i församlingen.

När Dagen konfronterar Barkenbom med uppgifterna om att det inte ska ha varit helt okomplicerat även i andra kyrkor svarar han:

– Det klart att inte alla har varit glada på mig för allt jag har gjort under åren. Men vad är det för uppgifter? Det känns som ni försöker sätta fokus på något annat, som det inte handlar om. Att bygga församling är ibland stökigt, säger han.

Inbjöd till omvändelseterapi

Filmen i sociala medier, där Josef Barkenbom inbjöd till omvändelseterapi i Solna Pingstkyrka i juni, var enligt upphovsmannen tänkt att fungera som en parodi utifrån vårens intensiva, och stundtals aggressiva, mediedebatt om kyrkorna och synen på homosexuella. Men i stället väckte videon kraftig kritik från både politiker och kristenheten och blev något av droppen för pingstförsamlingen, enligt flera källor som Dagen har varit i kontakt med.

Även pingstvänner och pastorer runt omkring i landet tvingades svara på frågor från medier under ganska lång tid, även om Barkenbom försökte förklara att hans filminslag handlade om omvändelse till Jesus och gäller för alla människor, inte för homosexuella specifikt.

Stämmer för fingerad arbetsbrist

Nu stämmer alltså Josef Barkenbom Solna pingstförsamling, och menar ihop med advokat Percy Bratt att uppsägningen av hans 20-procentiga pastorstjänst har skett ”utan sakliga skäl” och har varit en ”fingerad arbetsbrist”. I själva verket är Barkenboms engagemang i det offentliga samtalet orsaken bakom uppsägningen, argumenterar de.

I stämningsansökan krävs ett skadestånd på 135 000 kronor, plus ränta, samt ersättning för advokat- och rättegångskostnaderna från Solna pingstförsamling, om Barkenbom får rätt. Kostnader som lätt kan ticka iväg. Tingsrätten brukar i första läget försöka uppnå en förlikning mellan parterna.

Är klassisk kristen tro verkligen under attack? Handlar inte det här i stället om en klassisk arbetsplatskonflikt mellan arbetstagare och arbetsgivare, bland annat kring uppträdandet i sociala medier?

– Nej, det skulle jag inte säga. Min föreståndare backade upp mig först. Men sedan är det nog en fråga om hur man vill fajtas för det man tror på – och om man vill vara obekväm i det svenska samhället, säger Josef Barkenbom.

Han riktar sin kritik både mot pingstledaren nationellt och mot Solna Pingst.

– Ingen av dem verkar beredda att backa upp sin teologi när det blir obekvämt.

Riskkapitalist garanterar kostnader

Skulle Josef Barkenbom å andra sidan förlora tvisten – han är inte fackligt ansluten – så kan Dagen avslöja att han har fått garantier av kristna företagaren Kjell-Roger Holmström, en finansiell makthavare inom den pingstkarismatiska delen av kristenheten som inte så många känner till. 64-årige Kjell-Roger Holmström i Sigtuna driver bland annat investment- och riskkapitalbolaget Obadja AB och är största aktieägaren i tidningen Världen idag.

– Det stämmer. Barkenbom har inte råd att driva det här, och därför har jag lovat att hjälpa honom – om han skulle förlora, bekräftar Kjell-Roger Holmström till Dagen.

Kjell-Roger Holmström på Echurch Business Conference "Arise and Shine".

Hur mycket pengar lovar du?

– Så mycket som behövs.

– Jag tycker inte att en pastor ska bli uppsagd på grund av att han inte delar en teologisk uppfattning när det gäller vad som är synd eller inte synd.

– Hade Daniel Alm [nationella pingstledaren] inte gått in i det hela så hade jag inte finansierat. Men nu blir det en sådan obalans. Om Solna Pingst förlorar kommer Pingst FFS med flera hundra miljoner i kassan att gå in.

Kritisk mot ekumeniskt engagemang

Det är inte första gången Kjell-Roger Holmström uttrycker kritik mot ledningen för Pingst – fria församlingar i samverkan och dess föreståndare. I maj 2020 anklagade han dem i ett offentligt brev som är publicerat hos bönerörelsen Norden 7:14, med kontroversiella bibelläraren Lars Enarson som nationell ledare i Sverige. Där klandrar Kjell-Roger Holmström pingstledningen för att driva en agenda ”i det fördolda”.

Holmström uttrycker i brevet kritik mot Pingsts medlemskap i Sveriges kristna råd med hänvisning till ekumeniska dokumentet Charta Oecumenica som, enligt Holmström, ”dikterades initialt av Satan själv och sattes i händerna på katolska ledare och andra villolärare”.

Han tar vidare upp vad han anser vara support av ”feministisk abortpolitik” i missions- och biståndssammanhang från Pingst. Han förutspår också (felaktigt) att pingstpastorer och församlingar som vägrar viga homosexuella skulle komma att förlora sin vigselrätt inom Pingst under 2021. Han uppmanade därför församlingar att lämna Pingst FFS.

Agerade i maktkamp

I Världen idags styrelse agerade Holmström, som störste ägare, i mars 2021 för att få bort styrelseordföranden Per-Olof Eurell, något Dagen rapporterade om då. Motiveringen var att Eurell skulle ha förflyttat sig i liberalteologisk riktning kring homosexualitet. I ett brev som han skickade ut till cirka 1 000 av tidningens småägare erbjöd sig Kjell-Roger Holmström att köpa upp ytterligare aktier (utöver sina 23 procent) för att kunna få sin vilja igenom i omröstningen, något han dock inte lyckades med.

Josef Barkenbom uppger för Dagen att Kjell-Roger Holmström är en av hans rådgivare som hjälper honom, och att de ”är på samma linje” i detta.

Publicering i Dagen mars 2021.

Hävdar att klassisk kristen tro attackeras

I ett pressmeddelande och på sociala medier motiverar Josef Barkenbom nu sitt bestridande av uppsägningen från Solna pingstkyrka med att ”klassisk kristen tro är under attack från delar av frikyrkan”, och menar att det finns en utestängande ”cancelkultur mot predikanter och röster som tror på klassisk kristen tro”. Han riktar vidare kritik mot pingstledningen nationellt, och menar att den velat tysta honom och har en ”dold agenda”.

Tidigare har Josef Barkenbom också beklagat att han inte längre får vara kvar i pingströrelsens pastorsnätverk när han inte längre har den lokala församlingens förtroende. Den vanliga rutinen är att pastorer som hamnar i konflikt med sin församling – något som händer då och då – erbjuds en mentor i form av en erfaren pastor som kan handleda dem tillbaka till förtroende och kanske få en tjänst i någon annan församling längre fram, enligt Dagens källor.

Du måste ha tackat nej till att få en sådan mentor. Varför?

– Problemet här är att jag inte anser att jag har gjort något som skadat mitt förtroende, säger Josef Barkenbom.

Josef Barkenbom utestängd från Pingsts pastorsnätverk.

Tingsrätten vill ha svar

Dagen har varit i kontakt med pastorn och föreståndaren Manuel Henriquez i Solna Pingstkyrka, som liksom tidigare inte vill uttala sig i ett personalärende. Även Pingst FFS föreståndare Daniel Alm avböjer att uttala sig i nuläget.

Solna tingsrätt kommer troligtvis begära in skriftligt svar från Solna Pingstförsamling angående den arbetsrättsliga tvisten. Om förlikning inte kan uppnås kan domstolen kalla till muntlig förhandling innan den fäller sitt utlåtande, som i en del fall kan överklagas till arbetsdomstolen.

---

Fakta: Konflikten kring Josef Barkenbom

  • Barkenbom hamnade i blåsväder efter att i juni ha bjudit in till omvändelseterapi i pingstkyrkan i Solna. Han försökte i ett filmklipp på sociala medier göra en parodi kring mediedebatten om homosexualitet, men fick hård kritik från både politiker och andra.
  • Han arbetsbefriades med lön från sin 20-procentiga pastorstjänst under ett halvår, förlorade arbetsgivarens förtroende och är därmed inte längre en del av pastorsnätverket inom Pingst.
  • I början av december blev Josef Barkenbom uppsagd på grund av ”arbetsbrist”.
  • Nu stämmer han församlingen inför Solna tingsrätt – och vill få uppsägningen ogiltigförklarad.

---


Fler artiklar för dig