Nyheter

Året som gått - 2022 sammanfattat i tio punkter

Krig, val, helvetet och frikyrkornas hbtq-brottning. Här kommer en tillbakablick från året som gått då tidningen Dagen summerar år 2022 i tio punkter.

1. Kriget
Johannes Stenlund på plats i Ukraina (Bildinfo kommer)

Världen höll andan. Den 24 februari gick Ryssland in med sina trupper i Ukraina och tanken var ett snabbt och effektivt militärt ingrepp. Istället blev det brutala invasionsförsöket snart ett långvarigt krig. Stora delar av Europa var oförberett på detta, och Rysslands attack har präglat mycket av året som gått.

Inledningsvis gällde det att hitta ett sätt att hantera en så pass aggressiv granne. Kristna fredsrörelsen önskade exempelvis att ickevåldsmetoder skulle användas och vädjade om att inte sända vapen till Ukraina. De motsatte sig även att Sverige skulle gå med i Nato. Men det blev precis tvärt om.

Många har nog fått sig en tankeställare, att kriget fått även en så inbiten fredsaktivist som KG Hammar att säga ja till vapenleveranser får ses som symboliskt.

Från krigsområdena kom snart en stor flyktingström. I Sverige ledde det till en något ovanlig flyktingdebatt, där plötsligt även SD ansåg att ukrainarna var välkomna. Samtidigt gjorde regeringen en omfördelning av svenskt bistånd, där stora delar nu skulle användas för att bekosta flyktingmottagandet i Sverige, vilket de kritiserades hårt för.

Kyrkor började åter att engagera sig för flyktingar och flera kända profiler, som Carola och Sebastian Stakset, har varit på plats i Ukraina för att hjälpa till.

Den strategi som ett antal kyrkor använde för att påverka själva kriget var att vända sig till den rysk-ortodoxa kyrkans patriark Kirill. Men att vädja till denna kyrkoledare om fred visade sig vara lönlöst, då han snarare välsignade de ryska soldaterna som gav sig ut i kriget och lovade dem himmelriket om de dog för sitt fosterland.

I ekumeniska kretsar kom snart diskussionen om den rysk-ortodoxa kyrkan skulle få vara kvar i gemenskapen. Både i Sveriges kristna råd och i Kyrkornas världsråd har det lyfts krav på att utesluta den krigsvänliga kyrkan.

Trots sparsmakade ryska krigsframgångar finns i dag inget som tyder på att de tänker avsluta kriget, som ser ut att rulla på ett bra tag till, med energikris, flyktingkris och en omritad geopolitisk världskarta som följd.


2. Maktskiftet

Ulf Kristerssons regering presenterades i riksdagen på tisdagsförmiddagen.

Ateisten Magdalena Andersson (S) tänkte högt då hon i en intervju med Dagen funderade på att gå med i Svenska kyrkan. Hennes motkandidat till statsministerposten Ulf Kristersson (M) berättade samtidigt mer än gärna att det hade han redan gjort, samt att han är gift med en blivande präst.

Det har varit ett valår, vilket är en tid full av politiska berättelser och utspel av alla de slag. Partiledarna fick också möjlighet att prata tro och politik på kyrkornas estrader, dels under våren i Uppsala pingstkyrka och dels i Tångahallen i Vårgårda då Equmeniakyrkan höll sin traditionsenliga utfrågning.

KD-ledaren Ebba Busch tydliggjorde att det är skillnad mellan bra och dålig religion, Liberalernas Johan Pehrson kom ut som förbudsivrare av konfessionella friskolor, C-ledaren Annie Lööf kallade samfund som inte viger samkönade för sunkiga och V-ledaren Nooshi Dadgostar tog pastorerna i hand på att jobba för civilsamhällets bästa.

En intensiv valrörelse kulminerade med en valrysare, där det dröjde långt in på valnatten innan det blev klart att vi skulle få ett maktskifte i Sverige. För första gången skulle SD få ett direkt inflytande över svensk politik och ordet som används gång på gång var paradigmskifte.

SD fick inte sitta med i den borgerliga regeringen, men fick igenom mycket av sin politik via Tidöavtalet, med krav på en mycket restriktiv invandringspolitik.

Jakob Forssmed (KD) utsågs till socialminister och blev den i regeringen som fick ansvar för frågor som rör trossamfund, en regering där 3 av 4 ministrar tillhör ett trossamfund, enlig Dagens egna undersökning.

Även om mandatperioden ännu är i sin linda har kritiken mot de fyra styrande partierna inte låtit vänta på sig. Från kristet håll har 12 teologistudenter på debattplats i Dagen kallat Tidöavtalet för “ett svek mot Kristus själv”. Men mest gehör har Växjös biskop Fredrik Modéus fått då han menade att Tidöavtalet inte är förenligt med en kristen idétradition, med udden främst riktad mot SD.


3. Frikyrkornas hbtq-brottning

Niklas Piensoho håller i ett bibelstudium i Filadelfiakyrkan, Stockholm, där han adresserar frågan om homosexuellas plats i församlingen.

Det var ett historiskt besked som Immanuelskyrkan i Örebro kom med. Efter en omröstning i församlingen beslutade de att vidga sin äktenskapssyn och även tillåta samkönade par att gifta sig. De gjorde detta mot Evangeliska frikyrkans vilja, det samfund de ingår i. Även Saronkyrkan i Göteborg genomförde en omröstning och tog ett steg i en liknande riktning, samtidigt som Korskyrkan i Gävle lämnade samfundet i protest.

Hbtq-frågorna har fått en synnerligen stor plats i den frikyrkliga debatten i år, med Evangeliska frikyrkans olika falanger som främsta symbol. Äktenskapsfrågan är det mest laddade ämnet, men även bemötandet och inkluderandet av homosexuella har diskuterats friskt.

När pingstpastor Niklas Piensoho, föreståndare för Filadelfiakyrkan i Stockholm, mot slutet av året höll ett bibelstudium i ämnet hettade det till ännu mer. Han landade i att Bibeln inte så entydigt fördömer homosexualitet, samt berättade att han låtit öppet homosexuella få vara kvar i ledande positioner i församlingen.

Är det en historisk förändring som sker, eller är det en debatt som snart blåst över? Oavsett, hbtq-frågorna ser i alla fall ut att följa med även in i nästa år, inte minst eftersom Evangeliska frikyrkan då ska landa sin pågående process i frågorna.


4. Mordet på Ing-Marie Wieselgren

Årets upplaga av Almedalsveckan avslutades som en mardröm. Mitt på öppen gata knivhöggs regeringens psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren till döds.

Det visade sig att dådet var planerat på förhand, där gärningsmannen Theodore Engström hade en längre lista på personer han kunde tänka sig att döda. Bland de utpekade fanns exempelvis ärkebiskop Antje Jackelén.

Men inför Almedalen hade han siktat in sig på främst tre personer. En av dem var Centerpartiets Annie Lööf där Theodore Engström bland annat besökte Visby domkyrka för att rekognoscera hur en knivattack skulle kunna gå till då C-ledaren skulle medverka i ett samtal.

En annan som var under hans radar var SVT:s VD Hanna Stjärne, och slutligen då Ing-Marie Wieselgren som blev det utvalda offret.

Ing-Marie Wieselgren var verksam i Uppsala Missionskyrka, som tillhör Equmeniakyrkan. Det var också där hon senare begravdes under stor sorg. Mördaren Theodore Engström dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.


5. Samfunden och staten

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S).

Svensk frikyrkorörelse ser sig som en föregångare när det gäller införandet av demokrati i Sverige. Så visst väckte det motstånd då regeringen gick fram med förslag på att införa demokrativillkor för trossamfund som vill ta emot statliga bidrag.

Även om ansvarig minister, Jeanette Gustafsdotter (S), försäkrade att det inte var välfungerande frikyrkoförsamlingar regeringen ville åt ställde sig ändå kyrkoledare på rad för att varna för inskränkt religionsfrihet och att regeringen var på väg att införa ett angiverisystem i kyrkorna. Inte minst förslaget att bidrag kunde dras in baserat på vad en enstaka representant gjorde sig skyldig till fick skarp kritik.

“Vi går från tillit till kontroll”, summerade Joakim Hagerius, Equmeniakyrkan, hur statsmakten börjar svänga i synen på trossamfund.

När sedan pingstpastor Josef Barkenbom i en video på sociala medier ironiskt bjöd in till omvändelseterapi tog debatten fart. En liberal riksdagsledamot krävde att pingströrelsens samtliga bidrag skulle dras in samt att omvändelseterapi borde förbjudas. Josef Barkenbom blev senare arbetsbefriad från sin tjänst som pastor.

Maktskiftet har ändrat på en del. Den nya regeringen har slängt förslagen om demokrativillkoren i papperskorgen, för att i stället börja om på nytt med frågan. Men förbud mot omvändelseterapi finns fortfarande kvar som förslag med starkt stöd i riksdagen.


6. Helvetet blev hett

Paradiset.

Kommer Vladimir Putin till helvetet? Frågan om vem som ytterst har makt att döma en despot lyftes av pastor Stefan Swärd i en gästkrönika i Dagen och plötsligt blev helvetet hett igen.

För det här blev gnistan som tände en spänstig teologisk debatt som lockade fram alla tänkbara infallsvinklar på hur man som kristen kan tänka när det gäller livet efter döden.

Tre olika perspektiv mejslades snart fram, förutom den klassiska läran om himmel och helvete fanns även två andra synsätt. Dels det som kallas universalism, vilket innebär att alla till slut kommer till himlen, då en god Gud omöjligt kan döma någon till evig plåga. Dels det som kallas för annihilationism, att den som inte tror kommer att slockna ut snarare än att förpassas till ett evigt helvete.

Den som önskade ett tvärsäkert svar på vad som händer i livet efter döden kanske blev lite besviken. När teologen Mikael Tellbe summerade debatten konstaterade han att det gick att argumentera för alla tre perspektiv utifrån Bibeln, samt att kristna bör ha en viss ödmjukhet inför att man kan dra olika slutsatser här. Samtidigt, betonade han, en dag kommer vi alla att stå inför vår skapare, “den helige och evige Guden” och då kommer nog svaret att komma.


7. Hillsong-grundaren lämnar

Hillsong Stockholm döpte 68 personer under söndagen.

Brian Houston har varit med och byggt upp en världsvid kristen rörelse, byggd på ett modernt tilltal som inte minst visat sig locka många ungdomar.

Men efter nästan 40 år tog det stopp. Under våren meddelade Brian Houston att han skulle ta en tillfällig paus som global ledare för Hillsong, med bas i Australien, för att istället kunna fokusera på den kommande rättegången som berör de sexuella övergrepp hans egen pappa gjort sig skyldig till.

Snart kom det dock fram att han vid två tillfällen brutit mot den uppförandekod som samfundet har för pastorer, bland annat genom att ha skickat olämpliga sms samt att i berusat tillstånd knackat på och släppts in till en kvinna på ett hotellrum.

Det här ledde till att Brian Houston slutligen avgick. I efterhand har han beklagat sig och sagt att han pressades bort från ledningen av Hillsong. Han har också tillbakavisat rykten om att han ska ha problem med alkohol.

Ledarskapskrisen har på olika sätt påverkat Hillsongrörelsen, där många skakats om av Brian Houstons personliga öde. I Norge var det en av orsakerna till att man bröt sig ut och bildade en helt ny kyrka under namnet Puls.

I Sverige har dock verksamheten fortsatt som vanligt, där Hillsong Sweden efter många års flyttcirkus slutligen slagit sig till ro i fasta lokaler på Östermalm i Stockholm.


8. Ärkebiskopar i farten

För första gången någonsin skulle Svenska kyrkans ärkebiskop hålla ett bibelstudium på pingströrelsens sommarkonferens Nyhemsveckan. Antje Jackelén har varit med och skrivit historia flera gånger tidigare, den här gången gjorde hon det tillsammans med pingströrelsen.

Trots vissa protester på förhand, där vissa debattörer ansåg att Antje Jackelén gått vilse i ett antal teologiska frågor, möttes ärkebiskopen av en varm applåd och ett starkt stöd när hon väl var på plats. Antje Jackelén har i år lagt ned staven efter åtta år som ärkebiskop. Innan uppdraget slutfördes var fick hon återigen å Svenska kyrkans vägnar be om ursäkt till det samiska folket för de historiska övergrepp de utsatts för. Det här var kyrkans andra ursäkt och den här gången var ärkebiskopen på plats uppe i Sápmi, i Luleå domkyrka.

Under året som gått har Antje Jackeléns efterträdare röstats fram. Ny ärkebiskop är Martin Modéus, Linköpings biskop, som flyttat till Uppsala för att därifrån leda den största kyrkan i Sverige.


9. Kyrkorna öppnar upp

Lovsång med sträckta händer på scenen i Nyhem.

Måste man ha ett vaccinationspass för att gå på gudstjänst? När året inleddes fanns det fortfarande coronarestriktioner kvar och det gällde i högsta grad kyrkobesökare. Samlade man fler än 100 personer i kyrkan behövdes det nämligen ett bevis på att man hade vaccinerat sig.

Det var först i februari som regeringen tog bort restriktionerna helt och hållet, ett efterlängtat beslut på så många sätt. Flera kyrkliga ledare har kritiserat regeringen för att trossamfunden under pandemin fått hårdast möjliga regelverk att förhålla sig till, en börda som äntligen lyftes bort.

Glädjen att åter få träffas i större skaror har under året varit stor. Inte minst när sommaren kom och konferenser och årsmöten stod för dörren.

- Vad vi saknat er, utbrast exempelvis Svenska alliansmissionens Ulf Häggqvist då han inför en storpublik jämförde samfundets årskonferens jämfört med den digitala varianten året innan.

Liknande glädjeyttringar har hörts från flera håll, efter flera år av osäkerhet när det gäller möjligheten att komma samman i kyrkan.


10. Profilerna som lämnat oss

Dagens förre chefredaktör Olof Djurfeldt fyller 90 år.

En av den svenska pingströrelsens stora profiler, Olof Djurfeldt, tog sitt sista andetag i jordelivet i januari. Han blev 90 år gammal och har på många sätt varit med och påverkat svensk frikyrklighet, inte minst under sina 22 år som chefredaktör på Dagen, som då hade en tydlig pingstprofil.

Olof Djurfeldt beskrevs som pingströrelsens chefsideolog och hade god kontakt med rörelsens grundare Lewi Pethrus, vars arv han var med och förde vidare.

En annan betydande ledare inom pingströrelsen som avlidit i år är Sten-Gunnar Hedin. När pingströrelsen bildades som trossamfund år 2001 blev han dess förste ledare, där han bland annat fick hantera konflikten i Knutby, som ofrivilligt landade i hans knä. När han själv fått driva frågor har det bland annat handlat om ekumenik och att kristna från olika sammanhang ska komma tillsammans.

Sten-Gunnar Hedin blev 74 år gammal och dog i sviterna av en sjukdom. Han ledde pingströrelsen mellan åren 2001-2008.

Andra profiler som gått bort under året är körledaren Kjell Lönnå och predikanten Elon Svanell.


Året som gick - månad för månad

Januari

Predikanten Mattias Lekardal anklagas för att lura folk att köpa övervärderade tavlor.

Frågan om att förbjuda omvändelseterapi lyfts av S-kvinnor.

4 av 10 pastorer i USA funderar på att sluta.

Många covidsmittade efter julgudstjänst i Örebro.

Kyrkor börjar använda vaccinpass

S:t Clara tvingas stänga sitt natthärbärge på grund av försäkringsfrågan, vilket fick KD-ledare Ebba Busch att protestera och hyra kyrkan för en natt

Pingstprofilen Elon Svanell fick hembud

Afghanistan går om Nordkorea på Open Doors lista av länder där det är värst att vara kristen

Dagens tidigare chefredaktör Olof Djurfeldt avlider

S-ministern Ardalan Shekarabi berättar att han bad ärkebiskopen om hjälp i en svår politisk fråga.

KG Hammar säger sig vara redo att ge sig in i valrörelsen med nytt klimatparti.


Februari

Brian Houston kliver tillfälligt av som ledare för Hillsong, för att fokusera på kommande rättegång, om hans fars sexuella övergrepp.

Församlingar i Sverige utsatta för bedragare.

Visbys biskop Thomas Petersson avkragas efter en otrohetsaffär, en mycket ovanlig åtgärd inom Svenska kyrkan.

Amnesty släpper rapport där Israel anses skyldig till apartheid.

Coronarestriktionerna tas bort.

En ny podd når världens ljus; Snacksaligt med Ferreira och Park.

Skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) förklarar att målet för Socialdemokraterna är att förbjuda alla konfessionella friskolor, men att regeringen nu går fram med att förbjuda nyetablering.

Hädelse är straffbart i 79 länder, enligt ny undersökning.

Alf Lax korsvandrar igen, den här gången till Paris.

Kristen förskola i Flen hotas av vite efter att ha bett bordsbön med elever.

Anrik utbildning för kyrkomusiker hotas att läggas ned.

Religion har blivit ett allt vanligare ämne att diskutera och besluta om i riksdagen, enligt ny undersökning.

SVT visar dokumentär om Hillsong - opinionsbildare vill sektstämpla rörelsen.

EFK väljer att lämna Svenska evangeliska alliansen.

Skivan “Frälst” har hittat guldkorn från svensk frikyrkohistoria.

Församling i Skåne stänger 7 av sina 8 kyrkor på grund av det höga elpriset.

Ryssland inleder sitt invasionsförsök av Ukraina, den rysk-ortodoxa kyrkan ger sin välsignelse.


Mars

Kristna fredsrörelsen varnar för att skicka vapen till Ukraina.

Skåneförsamling tar emot flyktingbarn från Ukraina.

Sebastian Stakset och pastor Eric Andersson på plats i Ukraina för att hjälpa till.

Efter branden, Ansgariikyrkan i Jönköping ska bli en modulkyrka.

Mattias Lekardal tvingas lämna missionsorganisationen DFM.

Flyktingvåg från Ukraina.

Patriark Kirill anklagar väst för ryssofobi efter kritik av anfallskriget.

Fobtollslegenden Ronnie Hellström begravs vid Vadstena klosterkyrka efter en lång vänskap med en fotbollstokig nunna.

Equmeniakyrkans största församling, Immanuelskyrkan i Stockholm, drabbad av långvarig konflikt med olika åsikter i teologiska frågor.

Fem namn presenteras inför det stundande ärkebiskopsvalet i Svenska kyrkan.

Förskolan som bad med eleverna slapp betala vite.

EFK tar emot 200 ukrainska flyktingar.

Påven hade ett digitalt möte med den rysk-ortodoxe patriarken Kirill angående kriget i Ukraina.

Hillsongs grundare Brian Houston i blåsväder efter flera incidenter, avgår från sin ledarroll efter nästan 40 år.

Biskopsmötet sätter ned foten - präster kan inte tvingas viga samkönade par

KD:s Lars Adaktusson lämnar riksdagsuppdrag i protest mot partiet.

Tidningen Dagen och Uppsala pingsts gemensamma partiledarutfrågningar börjar, först ut är Nooshi Dadgostar (V).

Jimmie Åkesson (SD) väljer Jesus som förebild för svensk migrationspolitik då han frågas ut i pingstkyrkan i Uppsala.

Världens kyrkoledare försöker påverka Putin genom att sätta press på patriark Kirill.

Humanisterna får återigen nej av Kammarkollegiet att bli registrerat som ett trossamfund.


April

Carola på plats i Ukraina som volontär.

DFM byter namn till “Uppdrag världen” efter all turbulens.

Kristna ledare uttalar sig med stor tvekan inför ett svenskt Natomedlemskap.

Finska KD-politikern Päivi Räsänen frias i uppmärksammat mål om religions- och yttrandefrihet

Prästen Lars Gårdfeldt väljer att sluta viga heterosexuella par i protest mot att präster får neka samkönad vigsel.

Helvetesdebatten blossar upp i Dagen, efter frågan om var krigspresident Putin hamnar efter döden.

Uppmärksammad konvertit fick asyl, men i Kanada, efter insats av den katolska kyrkan.

Regeringskris i Israel som ser ut att leda till nyval.

Dagen på plats i krigets Ukraina, fasansfulla vittnesmål.

M-ledaren Ulf Kristersson säger att kristendomen har en särställning i Sverige, då han frågas ut i Uppsala pingstkyrka.

Ukrainska flyktingar får bo på Bjärka-Säby, möjliggjort tack vare vänförsamlingar.

DO slår fast att kyrkomusiker som inte ville delta på andakter inte var diskriminerad.

Upplopp i flera städer då högerextremisten Rasmus Paludan eldade upp Koranen, upplopp stoppades i Jönköping efter kyrkklocksmanifestation.

Kievs katedral blir ett skyddsrum från ryska bomber.

Våldsamt upplopp på Tempelberget i Jerusalem.

Ebba Busch säger i pingstkyrkan i Uppsala att man måste skilja på bra och dålig religion.

Biskop Sören Dalevi välsignar fotbollsklubben Degerfors nya gräsplan.

Martin Modéus är prästernas favorit till ny ärkebiskop, enligt Dagens undersökning.

Biskop larmar om hunger i Göteborg.

KD:s Ebba Busch förklarar sig efter uttalande om att polisen borde skjutit skarpt mot dem som attackerade under påskkravallerna.

Saronkyrkan i Göteborg, tillhör EFK, vill inkludera hbtq-personer men har kvar den traditionella vigselsynen.

Enköpings kommun drar in bidrag till Equmenia lokalt på grund av Jesus i stadgar.


Maj

Dagen avslöjar vad pastorerna i de stora frikyrkoförsamlingarna tjänar, samt samfundsledarna.

Strejk i Svenska kyrkan, efter att fackförbundet Kommunal krävt bättre villkor.

Poeten Kristian Lundberg dör.

Metodistkyrkan i USA splittras, nytt samfund bildas.

Minister Anders Ygeman (S) vill se förbud av utländsk finansiering av trossamfund.

Örebro kommun säkerställer att även samfund ska ha rätt till bidrag, går emot andra kommuner.

Danska biskopar kritiserar landets migrationspolitik där asylärenden ska hanteras av Rwanda.

Antalet pastorsstudenter har minskat.

Equmeniakyrkan vill att patriark Kirill utesluts ur Kyrkornas världsråd.

Sveriges radio översatte islamister till muslimer, fick det att låta som att Ebba Busch ville att polisen skulle skjuta muslimer.

Regeringen använder stora delar av biståndsbudgeten till hjälp av ukrainska flyktingar i Sverige.

Körledaren Kjell Lönnå avlider.

Partiet Nyans håller torgmöte i Göteborg och säger att kristna borde ansluta sig till partiet.

Bidrag till rysk-ortodoxa kyrkan utreds.

Lars Adaktusson (KD) sjukskriven och utbränd.

Kompositören Tomas Hagenfors avvecklar sitt företag Tomsing.

DO kritiserar regeringens planer på att förbjuda nya konfessionella friskolor.

Kristna protesterar mot regeringens beslut att ansöka om Natomedlemskap.

Shireen abu Aklee, kristen palestinsk journalist, skjuts ihjäl, troligtvis av israelisk militär.

Ärkebiskop Antje Jackelén presenteras som en av talarna på Nyhemsveckan.

Ärkebiskopsval håll - två kandidater går vidare, Martin Modéus och Johan Dalman.

Domstol slår fast att evolutionsläran inte får ifrågasättas på en kristen friskola.

SVT-dokumentär om frikyrklig uppväxt får pingst att ta fram material om kyrkan som trygg miljö.

Johan Pehrson (L) säger till Dagen att han vill förbjuda konfessionella friskolor, något hans parti ännu inte vill.

Regeringens lagförslag om demokrativillkor kan få EFS att helt förlora sina statliga bidrag.

Karin Wiborn, Equmeniakyrkan, kritiserar regeringens förlag om demokrativillkor. Flera kyrkoledare och religionsfrihetsexperter hakar på med kritik.

Annika Borg blir kyrkoherde i Värmland.

Svenska alliansmissionen säljer sitt högkvarter i Jönköping.

Sveriges kristna råd kritiserar Rasmus Paludans koranprovokationer.


Juni

Flera katolska biskopar i USA säger att de nekar talman Nancy Pelosi nattvarden på grund av hennes syn i abortfrågan.

SD:s Richard Jomshof säger att partiet vill nå kristna från Mellanöstern.

L-politiker vill stoppa bidrag till pingst efter pastor Josef Barkenboms video om omvändelseterapi.

Martin Modéus väljs till ny ärkebiskop i Svenska kyrkan.

Lagrådet ger regeringen kritik för lagförslag om demokrativillkor för trossamfund.

Debatt drar igång om hur pass bra det är att bjuda in Svenska kyrkans ärkebiskop till Nyhem.

28-årig ledare dör på kristet klätterläger.

Pingstpastor Josef Barkenbom arbetsbefrias efter sin omtalade omvändelseterapivideo.

Historiskt då ärkebiskop Antje Jackelén håller ett bibelstudium på Nyhemsveckan.

Vi berättar om konvertiten Abbas, hans utvisning till Afghanistan och hur han lyckades komma tillbaka till Sverige.

Liberalerna beslutar att de vill förbjuda konfessionella friskolor, samtidigt som riksdagen beslutar om tuffare regler.

Svenska kyrkan i Malmö öppnar för samtal om polyamori under Malmö Pride.

Nyval utlyses i Israel.

Det stormar i biståndsorganisationen Diakonia där personal kritiserar ledningen för planer på neddragningar.


Juli

Omvändelseterapi blir en het samhällsfråga, där pingstledaren Daniel Alm tillbakavisar att något sådant inte pågår inom rörelsen.

Ing-Marie Wieselgren knivhuggs till döds under almedalsveckan.

Hönökonferensen inviger sin nya hall, lockar tusentals besökare.

Även Lapplandsveckan planerar en ny inomhushall, där den nya skissen visas upp.

Biskopar i Italien ber om regn efter långvarig torka.

Regeringen lägger fram lagförslaget om att stoppa nya konfessionella friskolor.

Unika bilder visas upp från universums tidiga historia, tack vare James Webb-teleskopet.

Hillsong Norge lämnar rörelsen och byter namn till Puls.

Clapham släpper rapport om felaktigheter i skolornas religionsböcker, vilket får förlagen att göra justeringar.

Påven åker till Kanada för att be om ursäkt till urbefolkningen för historiska övergrepp.

Pingstpastor Christian Mölk deklarerar att han ska rösta främlingsvänligt, vilket enligt honom blir MP.

Kristna skolor klarade sig felfritt då de granskades av Skolinspektionen.

Sten-Gunnar Hedin, tidigare ledare för pingströrelsen, avlider.


Augusti

Regeringens nya demokrativillkor presenteras, alla samfund som vill ha bidrag måste söka på nytt.

Vatikanen kritiserar de mer teologiskt liberala tongångarna som kommer från tyska katoliker.

Frikyrkomedlemmar ger 1-2 procent i kollekt, långtifrån tiondegivande.

S i kyrkomötet lägger fram förslag på att alla präster måste viga samkönade par, eller riskera avkragning.

Partiledarutfrågningarna i Vårgårda drar igång, först ut är C-ledaren Annie Lööf.

16 nya pastorer ordineras då Equmeniakyrkan anordnar kyrkokonferens.

Equmeniakyrkans pastorer och diakoner lutar politiskt till vänster, enligt ny undersökning.

KD får 40 procent av rösterna i Dagens stora undersökning i de kristna sommarkonferenserna.

C-ledaren Annie Lööf kritiserar i en intervju med Dagen samfund som inte viger samkönade par, men menar att de ändå ska ha rätt att ta emot statliga bidrag.

Platt fall för kyrkomötets beslut från förra året, det blir ingen utredning om Israel gör sig skyldig till apartheid då ingen vill genomföra den.

Torpkonferensen sticker ut i Dagens undersökning om politik, besökarna mer vänster än övriga kristna sommarkonferenser.

Kyrkornas världsråd håller generalförsamling i tyska Karlsruhe.

Skärgårdssång hålls i Halmstad.

90-årige kardinal Joseph Zen ställs inför rätta i Kina.

25 kyrkor på Gotland stänger efter skadegörelse.

Livets ords pastor Jan Blom hamnar i respirator efter en trafikolycka.


September

Alla partiledare tog emot Guds välsignelse när de deltog i partiledarutfrågningarna i Vårgårda.

Konvertering under asylprocessen ska inte räknas som asylskäl, enligt nytt SD-utspel.

Svenska pingstvänner var med och firade 100 år av arbete i DR Kongo.

Många ansluter i förbön för Livets ordspastorn Jan Blom som fortfarande ligger i respirator efter MC-olyckan.

Svenska korsvandrare framme vid Eiffeltornet i Paris.

Höga elpriser kan tvinga flera kyrkor att stänga ned under vintern.

Medlemmar i Saronkyrkan får tycka till om församlingens äktenskapssyn.

Dagens Sifoundersökning inför valet visar att S blir störst bland gudstjänstfirande, följt av SD, M och KD.

Maktskifte i Sverige, då M, KD, L och SD får majoritet i riksdagen.

Englands drottning Elisabeth II dör.

Pingstkyrkan i Skövde byter namn till Bet:L.

Sjösås kyrka brinner ner till grunden.

S och KD största partier bland gudstjänstbesökare, enligt SVT:s vallokalsundersökning.

Präststudenten och C-toppen Linda Modig förlorar sin riksdagsplats.

C-ledaren Annie Lööf annonserar sin avgång, jakt på ny partiledare inleds.

Lagrådet sågar regeringens förslag att förbjuda nya konfessionella friskolor.

Filadelfiakyrkan i Örebro utsatt för bedragare - 700 000 kronor borta.

Protester blossar upp i Iran efter att Mahsa Amini dödas på grund av att hon inte hade på sig slöjan på rätt sätt.

En majoritet av medlemmarna i Saronkyrkan ställer sig positiva till dubbel äktenskapssyn, efter omröstning.

Stor översvämning i Pakistan.

Julia Kronlid (SD) väljs till andre vice talman, kritiseras för sin kristna syn på skapelsen och tidigare abortutspel.

Ärkebiskop Antje Jackelén håller sin sista predikan i gudstjänsten vid riksmötets öppnande.


Oktober

Flyktingpastor Bengt Sjöberg meddelar att han avslutar sitt arbete med flyktinghjälp.

Ny Generation samlar hundratals ungdomar i Stockholm.

Carin Dernulf lämnar rollen som generalsekreterare för Equmenia.

Historiskt då Immanuelskyrkan i Örebro tar beslut att börja viga samkönade par, som första församlingen inom Evangeliska frikyrkan.

Erik Eckerdal väljs till ny biskop i Visby stift.

Tidöavtalet presenteras, SD får inte vara med i regeringen men utlovar ett paradigmskifte i svensk migrationspolitik.

Korskyrkan i Gävle lämnar Evangeliska frikyrkan på grund av för stort fokus på hbtq-frågorna.

Ulf Kristersson presenterar den nya regeringen där Ebba Busch (KD) blir vice statsminister och Jakob Forssmed (KD) får ansvar för trossamfundsfrågorna.

Enprocentsmålet i biståndet överges, Moderaterna får huvudansvar och kopplar ihop biståndet med handel.

Nya regeringens besked är att konfessionella friskolor får vara kvar och förslagen om demokrativillkor för trossamfund stoppas.

Lovsång viktigast för unga vuxnas tro, enligt ny undersökning.

Svenska kyrkan ber återigen om förlåtelse till samerna för historiska övergrepp, den här gången i Luleå domkyrka.

Två av tre unga lämnar frikyrkan innan de blivit vuxna, enligt en ny studie.

Svenska missionärer utvisade från Indien.

Storbritannien får hinduisk premiärminister.

Antje Jackelén lägger ned ärkebiskopsstaven.


November

Växjös biskop Fredrik Modéus kritiserar Tidöavtalet utifrån en kristen idétradition, vilket vållar stor debatt.

Prästen Helle Klein blir ny direktor på Sigtunastiftelsen.

Uppgifter kommer fram att Visbymördaren hade planer på att mörda Annie Lööf (C) inne i Visby domkyrka.

Benyamin Netanyahu vinner det utlysta extravalet i Israel, bildar högerregering med extrema partier.

Hillsong-grundaren Brian Houston säger att han “trycktes ut” från ledarskapet i den internationella rörelsen.

Klimattoppmöte i Egypten och kyrkor pressar på för klimaträttvisa.

EFS:aren Daniel Bäckström är en av tre kandidater som pekas ut som tänkbar ny partiledare för Centerpartiet, kritiseras för att ha tvekat på frågor om att viga samkönade och gå i Pride.

Marika Markovits väljs till ny biskop i Linköpings stift.

Sveriges största pingstkyrka är på väg att ta form i Göteborg, då Smyrnakyrkan ska bli Frihamnskyrkan.

Pingstpastor Niklas Piensoho håller ett uppmärksammat bibelstudium om Bibelns syn på hbtq, där han landar i att Bibeln inte är så tydligt fördömande.

Svenska kristna artisteliten på plats i Nashville, USA, för att spela in musik.

Sveriges kristna råd firar 30 år.

DagenGalan hålls i Värnamo, flera priser delas ut, bland annat blir Rebecca Jansson årets medmänniska.

Kyrkomötet hålls, den omtalade avkragningsmotionen röstas ner, men man säger ja till svenskkyrkliga begravningsbyråer.

Även socialdemokraterna överger enprocentsmålet i biståndet.

3 av 4 ministrar i den nya regeringen är medlemmar i ett trossamfund, stor skillnad mellan M, KD och L.


December

Martin Modéus välkomnas som ny ärkebiskop i Svenska kyrkan.

Carin Dernulf föreslås som ny föreståndare för Immanuelskyrkan i Stockholm, Equmeniakyrkans största församling.

DO varnar för att troende elever diskrimineras.

Politiker fortsätter lyfta dödshjälp i riksdagen.

KD-politikern Sara Skyttedal föreslår att cannabis borde bli lagligt.

Kungaparet besöker S:ta Clara kyrka där de deltog i matutdelningen.

Skola i Umeå får kritik eftersom de tänker fira Lucia utan religiösa inslag.

Argentina vinner fotbolls-VM och Lionel Messi tackar Gud för segern.

Sverige pekas ut som ett av länderna i Europa där fattigdomen ökar som mest.

Unikt silverfynd i Israel ger stöd för bibelns berättelse.



Fler artiklar för dig