Nyheter

Dansk kyrka får inte ringa in julen

Kyrkoherden i Vollsmose kyrka fick nobben av kyrkorådet

Vollsmose kyrka i Odense får inte ringa in julen, av hänsyn till icke-kristna grannar. Helt fel beslut, tycker en muslimsk politiker i kvarteret.
– Om moskéerna ska få kalla till bön i min livstid, får vi inte kyrkorna, säger socialdemokraten Abdinoor Adam Hassan.

Vollsmose kyrka slog upp sina portar i en förort till Odense på Fyn 1975. Men inte någon gång har kyrkklockorna ring in julen och andra kristna högtider, även om de ringt till gudstjänst.

Det ville Jens Lind Andersen ändra på när han tillträdde som kyrkoherde för två år sedan. Men nyligen sa kyrkorådet nej.

– Jag hade ansökt hos kyrkorådet, men de sa: ”Vi vill inte provocera våra muslimska grannar genom att inför någon helgmålsringning, säger han till dansk radio, dr

Flertalet invånare i Vollsmose – 4 756 av 7 045 – tillhör inte den danska majoritetskyrkan, Folkekirken. Till saken hör också att moskéerna i Danmark inte får kalla till bön genom böneutrop.

En som inte håller med kyrkorådet är socialdemokraten Abdinoor Adam Hassan. Han är lokalpolitiker i Odense och vice ordförande i boendeföreningen Egeparken, som ligger granne med kyrkan.

– Om jag ska verka för att moskéerna ska kunna kalla till bön någon gång under min livstid, måste jag börja med att säga att vi inte ska begränsa kyrkorna. Då kan vi andra, som tillhör religiösa minoriteter, någon gång säga att vi också vill kunna ta plats, säger han till radion.

– De flesta härute som är muslimer är faktiskt väldigt toleranta mot andra religioners sätt att verka. Så om de vill ringa in sina helger skulle det inte störa särskilt många.

Fler artiklar för dig