Biskop Sören Dalevi bjuder alla inom stiftet som gjort ”Kyrkans klassiker” på blåbärssoppa i biskopsgården i Karlstad.
– Jag vet inte hur många som kommer, men jag lovar att blåbärssoppan räcker till alla som vill komma, säger han.
Konceptet ”Kyrkans klassiker” lanserades av Kyrkans tidning i början av detta år. Tanken är att man under ett kalenderår ska besöka tolv gudstjänster, läsa ett antal utvalda bibeltexter, be varje dag eller kväll under minst två månader, samt tända ett ljus för någon som behöver det.
Biskop Sören Dalevi i Karlstad hakade på initiativet. Tillsammans med biskopskollegorna Johan Dalman i Strängnäs och Åke Bonnier i Skara skrev han en debattartikel med uppmaningen ”Vi antar utmaningen – häng på!”. Och det gällde alltså inte Vasaloppet som körs varje år mellan Sälen och Mora, utan Kyrkans klassiker.
Hur många har nappat?
– Jag har inte koll på hur många, men jag vet att ett gäng människor är igång. Bland annat femton afghanska flyktingpojkar som gått i dopundervisning i stiftet och som jag personligen har kontakt med, berättar Sören Dalevi för Dagen.
Varför är detta något att satsa på?
– Det är ett bra sätt att sätta fokus på det som är kärnan i kristen tro: bibel, bön och gudstjänst. I en tid när allt färre konfirmeras och när vi inte kan räkna med att skolan ger eleverna den kunskap om kristen tro som de behöver, kan detta vara ett steg på vägen.
Det låter lite som en uppmaning att ta simborgarmärket. Är det andemeningen?
– Ja, ungefär så. ”Kyrkans klassiker” är en typ av aktivitet med låg tröskel som många kan ta till sig och klara av. Både bland vana kyrkobesökare som kanske inte får till det där med bibelläsningen, och icke kyrkvana som är nyfikna på vad kristen tro är för något.
Kan konceptet förändra beteendet hos den som klarat av detta?
– Den som gått i kyrkan tolv gånger under ett år, läst Bibeln och prövat att be upptäcker förhoppningsvis att den missat något. I så fall kanske det blir ännu ett besök. Det ger oss som är lite mer hemtama i kyrkan chansen att förmedla något som ger en morot att fortsätta på den inslagna vägen.
[ "En svensk klassiker i kyrklig tappning" ]
Hur kommer det sig att du själv lyfter fram detta?
– Ett av Svenska kyrkans viktigaste uppdrag är lärande och undervisning. Bland biskoparna är jag ansvarig för just det arbetsområdet. Det ligger nära mitt eget hjärta och jag vill gärna vara med och bidra så att vi når längre och djupare med det vi vill förmedla.
Söndag den 5 mars bjuder du in alla som klarat ”Kyrkans klassiker” på blåbärssoppa i biskopsgården i Karlstad. Varför då?
– Den dagen körs ju Vasaloppet och vid det tillfället går det ju åt en hel del blåbärssoppa i skidspåren. Vi vill inte vara sämre utan också göra något enkelt men festligt för att uppmärksamma alla i vårt stift som gjort ”Kyrkans klassiker”.
Vet du hur många som kommer?
– Nej, men året är ju inte slut än och för att klara klassikern behöver man också vara med på några gudstjänster under julhelgen. Sedan är det fritt fram att skicka in sin anmälan till stiftskansliet i Karlstad och meddela att man kommer.
– Om det visar sig att väldigt många vill komma får vi kanske dela upp det på två tillfällen. Jag vill gärna ta tillfället i akt att träffa var och en. Vi gör detta lite med glimten i ögat och samtidigt med stort allvar, säger biskop Sören Dalevi.
Fotnot: Alla i Karlstads stift som gör ”Kyrkans klassiker” får ett diplom och en bok hemskickad. Den som kommer till biskopsgården och äter blåbärssoppa får dessutom biskop Sören Dalevis herdabrev Barnens bästa bibel som gåva.
---
Fakta: Kyrkans klassiker
- Initiativ av prästen Jonas Eek, opinionschef på Kyrkans tidning.
- Bred satsning under år 2022 med syftet att fler ska upptäcka mer av kyrkans tro och liv.
- Delta i tolv gudstjänster. Fyra av dessa tillfällen är: juldag, skärtorsdag, långfredag, påskdag. Övriga är valfria.
- Läsa ett urval av de cirka 30 bibeltexter som Svenska kyrkans biskopar anger som omistliga.
- Pröva på att be varje dag/kväll under två månader.
- Göra till en vana att då och då – antingen hemma eller i kyrkans ljusbärare – tända ett ljus för någon som har det jobbigt.
Källa: Kyrkans tidning
---