Nyheter

Offret vittnar: Jag fick betalt för att vara tyst om övergreppen - Houston kände till det

“Det har inte på något sätt varit min intention att dölja det som har hänt”, säger Hillsongs grundare

Försökte Brian Houston tysta ned att hans egen pappa var pedofil för att skydda Hillsong? Nej, svarar han själv, då han hördes i rätten där han tillbakavisade alla anklagelser som riktats mot honom.

Hillsongs grundare Brian Houston drar nu till sig stor uppmärksamhet hemma i Australien, då han anklagas för att tysta ned de sexuella övergrepp mot barn som hans egen far Frank Houston gjort sig skyldig till. Bland annat påstås det att han ska ha varit medveten om att ett av offren, som nu vänt sig till rättsväsendet, ska ha fått 10 000 australiska dollar (cirka 70 000 kronor) efter att ha våldtagits som barn.

– Jag betalades för att hålla tyst, berättade Brett Sengstock under rättegången.

Han påstår också att Brian Houston ska ha känt till det här upplägget och dessutom anklagat honom för att ha “uppträtt frestande”, det vill säga att den då sjuårige pojken skulle ha en skuld i det som hänt.

Skydda kyrkan

Slutligen handlar rättegången om att Brian Houston valde att inte vända sig till polisen då han 1999, cirka 30 år efter det inträffade, fick reda på att hans pappa var en förövare. Anledningen påstås vara att han ville skydda kyrkans rykte, vilket inkluderar både pingströrelsen och Hillsong i Australien.

Brian Houston har nu själv gett sin version, där han tillbakavisar alla anklagelser.

– Absurt, säger han om påståendet att han ska ha anklagat ett av offren för att ha frestat hans egen far.

Inte velat dölja

Han var också tydlig med att han inte på något sätt försökt mörklägga händelserna för att skydda kyrkans rykte. Under rättegången spelades det exempelvis upp ett utdrag ur en predikan från 2002 där Brian Houston berättar om det smärtsamma i när han fick reda på vad hans egen pappa gjort, något som nu används emot honom där han påstås ha försökt tona ned som hänt.

– Jag sa till församlingen att jag tog det här väldigt seriöst, säger Brian Houston om den predikan han höll.

– Det har inte på något sätt varit min intention att dölja det som har hänt.

Frank Houston var tidigare pingströrelsens ledare i Australien innan det avslöjades att han begått sexuella övergrepp på barn. 1999 blev han bortplockad från alla kyrkliga uppdrag efter att det uppdagats vad som hänt. Men han fälldes aldrig för något brott innan han dog år 2004.

Brian Houston har i ungefär 40 års tid varit ledare för Hillsongrörelsen, men lämnade för något år sedan efter en viss turbulens.

---

Fakta: Detta har hänt

  • Brian Houston har anklagats för att mörklägga sin egen pappas sexuella brott, då ett av hans offer vänt sig till det australiska rättsväsendet.
  • Nu har parterna hörts i fallet, där Brian Houston tillbakavisar det han anklagas för.
  • Avgörandet i detta rättsfall väntas falla i sommar.

---

Fler artiklar för dig