Nyheter

Unikt silvermyntfynd ger stöd till biblisk berättelse

Träbehållaren med 15 silvermynt hittades välbevarade i grotta

JERUSALEM. Israeliska arkeologer har hittat 2 200 år gamla silvermynt i en ökengrotta nära Döda havet. Fyndet ger enligt forskarna stöd för Mackabeerböckernas berättelse om judarnas uppror mot det grekiska styret.

En liten träbehållare med 15 silvermynt är det ”första belägget i Juda öken för mackabéernas uppror mot det grekiska seleukidiska kungadömet”, skriver Israels fornminnesmyndighet (IAA) i ett pressmeddelande. Mynten präglades runt 170 f.Kr. och kan därmed kopplas till den judiska revolten några år senare, enligt arkeologerna.

Fyndet presenteras lagom till den judiska helgen chanucka, en ljusfest som firas till minne av det framgångsrika upproret mot kung Antiochos IV Epifanes – som förtryckte judarna och är en av historiens skurkar, enligt den judiska traditionen.

Mackabéerna, den judiska ätt som ledde revolten, befriade Jerusalem och kunde återinviga templet.

”Dödades i striderna”

En judisk flykting gömde troligen mynten i grottan under oroligheterna och tänkte hämta dem när allt blev lugnt igen, enligt IAA – som skriver att fyndet bekräftar Första Mackabeerbokens uppgifter om att många flydde till öknen och kan ha gömt sina värdesaker där:

”Många som längtade efter rättfärdighet och rättvisa drog då ut i öknen med sina barn, sina hustrur och sin boskap för att bosätta sig där, ty det onda hade drabbat dem hårt.” (1 Mack 29–30).

Grottan i Muraba’at nära Döda havet där de 2 200 år gamla mynten hittades.

– Det är intressant att försöka föreställa sig personen som flydde till grottan och lämnade sin personliga egendom där. Och tänkte komma tillbaka för att hämta den. Personen dödades troligen i striderna så hans ägodelar väntade nästan 2 200 år innan vi hämtade dem, säger Eitan Klein, som ingår i IAA:s forskarteam, i ett pressmeddelande.

– Här har vi ett bra bevis för att folk verkligen flydde. När vi hittar gömda mynt berättar de i allmänhet en historia om krig. Annars flyr folk inte med sina besparingar, säger han till Times of Israel.

Skyddad av grottan

Klein kallar fyndet ”absolut unikt”. Han säger att det är det första arkeologiska belägget för att grottorna i Juda öken hade en central roll strax före revolten och under dess första tid.

Mynten är tetradrachmer i silver, präglade av kung Ptolemaios VI som styrde Egypten samtidigt som hans farbror Antiochos IV Epifanes var kung över det seleukidiska väldet. Deras värde motsvarar i dag nära 100 000 kronor, enligt Klein.

Ögonblicket när mynten hittades i grottan.

De är väl bevarade tack vare det torra ökenklimatet och av att de legat skyddade i grottan. I träbehållaren fanns också en bit purpurfärgat tyg samt ull som använts för inpackning.

Mackabéer är samlingsnamnet på den judiska ätt som 167 f.Kr. gjorde uppror mot Antiochos IV Epifanes, kung över det seleukidiska väldet som var en hellenistisk stormakt i Mellanöstern och då hade nuvarande Syrien som centrum. Han plundrade Jerusalem, ställde upp ett altare till den grekiska guden Zeus i Jerusalems tempel och tvingade judarna att offra på altaret.

Kungen förbjöd också judiska religiösa seder. Det ledde till protester och revolt. Upprorsledaren Judas Mackabeus lyckades befria Jerusalem och ge folket självständighet – som varade i hundra år till romarna erövrade landet.

Mackabéernas frihetskamp skildras i de fyra Mackabeerböckerna. Den första anses ha stort historiskt värde. Mackabeerböckerna ingår inte i den judiska Bibeln. Inte heller lutheraner ser dem som bibliska böcker. Däremot ingår de två första i Bibeln, enligt katoliker, och de tre första, enligt ortodoxa kristna.

---

Fakta: Ljusets helg

  • Den judiska högtiden chanucka börjar den 25 dagen i den judiska månaden kislev som infaller i slutet av november eller under december. I år firas helgen 18–26 december. Den är känd som ”ljusets fest” eller ”invigningsfesten”.
  • Helgen högtidlighålls till minne av återinvigningen av Jerusalems tempel 164 f.Kr sedan mackabéerna befriat det från de grekiska seleukidiska härskarna. Då inträffade enligt traditionen ett mirakel: Det fanns olja till templets lampor för en enda dag men Gud såg till att den räckte i åtta dagar tills man fick fram ny tempelolja.
  • Helgen firas under åtta dagar då man tänder ljus i en åttaarmad ljusstake. Ett ljus första kvällen, två den andra och så vidare. Under helgen äter man traditionellt potatisplättar och munkar, medan barnen får presenter. Med ljuständning och presenter i december uppfattas chanucka ofta som en ”parallell” till den kristna julen.

---

Fler artiklar för dig