Nyheter

Mat till 500 personer förstördes - strömmen kapades medvetet

Efter att maten förstörts var det många som hörde av sig och ville hjälpa till: ”Otroligt värmande.”

På Matcentralen i Örebro förvarades mat till minst 500 personer som nu är förstörd. Kyl- och frysrum stängdes av förra helgen av yttre åverkan. Men när maten förstördes ställde människor upp.
- Min telefon har gått varm, säger Jonas Andersson, verksamhetsledare för matcentralen.

Mängder av mat har förstörts efter att Stadsmissionen i Örebros kyl- och frysrum stängts av. Maten som förstörts skulle ha gått till minst 500 behövande människor, mestadels barnfamiljer. Förra helgen upptäcktes det att kyl och frysrum var avstängda och att temperaturen då låg på noll grader istället för -20 grader. Kyltekniker kallades till platsen och kunde konstatera att någon eller några medvetet kapat strömmen till kyl- och frysrum.

Matcentralen gjorde en skadeanmälan till försäkringsbolaget samt en polisanmälan. Än så länge vet de inget mer om vem som ligger bakom händelsen eller varför.

Jul- och nyårshelgerna räddade

Efter händelsen gjordes ett inlägg på Facebook där de berättade om vad som hade hänt. Därefter var det många som hörde av sig och ville hjälpa till. Matcentralen mottog hundratals donationer från både privatpersoner och företag.

– Det är otroligt värmande att se alla delningar av vårt inlägg och alla donationer från både privatpersoner och företag, säger Jonas Andersson.

Vidare berättar han att omkring 460 kg mat blev förstörd. Men mycket mat kom också in genom donationer. 250 kg korv behövde kastas efter helgen men 450 kg ny korv har skänkts till matcentralen efter händelsen.

– Det går ingen nöd på varken oss eller på våra gäster. Jul och nyårshelgerna är definitivt räddade och långt därtill, säger Jonas Andersson.

porträttbild, svartvit

Ser både ljus och mörker i framtiden

Trots mycket donationer finns ett stort tryck på hjälporganisationer. Pandemi, inflation och Rysslands krig mot Ukraina har gjort att Matcentralen fått många nya medlemmar, berättar Jonas Andersson. Vidare förklarar han att de drygt 1800 personer som hittills tar del av matsödet från Matcentralen i år är minst 800 barn. Just nu kommer ca 300 hushåll och hämtar mat en gång i veckan.

– Det är tråkigt att vi ska behövas, konstaterar Jonas Andersson.

Trots att mycket känns mörkt svarar Jonas Andersson först positivt på frågan om hur han ser på framtiden.

– Vi ser väldigt ljust på framtiden utifrån donationsviljan. Men vi förstår också att det kommer vara tuffa tider framför oss. Elpriser, matpriser och inflationen fortsätter öka och jag har svårt att se att det kommer ljusna snart. Vi är beredda på att vi kommer behöva hålla i och hålla ut med det vi gör länge, avslutar Jonas Andersson.

---

Fakta: Matcentralen

  • Matcentralen samarbetar med mataffärer, grossister och producenter i Örebro och tar tillvara på deras överskott som annars hade blivit matsvinn. Maten används framförallt till utdelning genom Matcentralens butik.
  • Människor utan möjlighet att få mat för dagen kan bli medlemmar i Matcentralen. Från Matcentralen kan personerna då köpa ett klippkort med vilket det går att hämta ut en matkasse vid fem olika tillfällen.
  • Matcentralen har öppet för medlemmar onsdag-fredag.

---

Fler artiklar för dig