Nyheter

Kyrkoanställd köpte privata varor för en miljon med kyrkans konto

Kyrkoherden: Det var något som stack ut som gjorde mig misstänksam

En tidigare anställd på Svenska kyrkan i Karlskrona misstänks ha köpt in vitvaror, verktyg, telefoner och annat för över en miljon kronor av kyrkans pengar – och sedan tagit hem varorna till sig. Kyrkan samlade in information och lämnade över det till polisen som utreder fallet.
– Alla upplever det som ett stort svek, säger Gabriel Norrgård, kyrkoherde i Karlskrona-Aspö pastorat.

Det var när en anställd i pastoratet tidigare i år skulle sluta sin anställning som det hela uppdagades. Då började kyrkoherden Gabriel Norrgård att fatta misstankar. Det fick församlingen att titta längre bakåt i tiden, granska fler inköp och göra en inventering. I drygt två år, misstänker polisen, har mannen köpt varor för kyrkans pengar och i stället låtit dem gå till det privata. Det handlar bland annat om inköp av kläder, datortillbehör, telefoner, redskap och verktyg, enligt SVT Blekinge som var först med att rapportera om fallet.

Gabriel Norrgård säger till Dagen säger att det var några specifika inköp som fick honom att reagera, även om han inte vill säga vad det handlade om.

– Det fanns något som stack ut och skilde sig från mönstret tidigare, säger han.

Den anställdes fakturor godkändes av både den tidigare kyrkoherden och den nuvarande kyrkoherden Gabriel Norrgård, men han menar att förfarandet var svårt att upptäcka.

– Det här är riktigt knepigt att komma åt. Om jag tar ett enkelt exempel – om en församlingspedagog har köpt en fotboll förutsätter vi att den fotbollen finns på arbetet och inte någon annanstans. Det är svårt att ha totalkoll, särskilt inom större verksamheter, säger han.

Ansträngd ekonomi

Enligt misstankarna har den anställde låtit upp till en miljon kronor gå till ”kapitalvaror” – saker som lätt kan omsättas till pengar – som hamnat i dennes hem. Kyrkan har under perioden haft svårt med ekonomin och behövt spara in på mycket. Enligt SVT Blekinge hade pastoratet skulder på 50 miljoner kronor så sent som för två år sedan och har därefter genomgått ett stålbad.

Gabriel Norrgård säger att detta dessutom inte bara handlar om den ekonomiska biten, utan hela saken har rört upp känslorna i församlingen.

– Det är klart att det är bedrövligt att det begås oegentligheter, men det svek som vi som före detta arbetskamrater och till och med vänner till personen upplever är den stora biten att bära, säger han.

– Alla upplever det som ett stort svek. Det är inte bara att vända blad och gå vidare, svek gör något med människor.

”Inte felfria”

13 april gick ledningsgruppen i pastoratet till polisen och en undersökning inleddes. Gabriel Norrgård säger att de kände att det var viktigt att anmäla det till polisen för att visa öppenhet. På ett teologiskt plan påpekar han att kyrkan inte är en plats fri från synd:

– Gud har tagit risken att ge oss människor ansvar och kyrkans historia är också en tvåtusenårig berättelse om människor på olika sätt misslyckas och tar fel beslut. Det som gör oss till kristna är inte att vi är perfekta, utan kyrkan består av människor som inte är felfria och då kan sådant här hända, säger han.

Den misstänkte mannen har inte velat uttala sig till SVT Blekinge.

Fler artiklar för dig