Nyheter

Studie: Legalisering av cannabis ökar alkoholkonsumtionen

Forskare varnar för oanade konsekvenser om cannabis legaliseras

En förbisedd effekt av att göra cannabis lagligt är att även medför en ökad alkoholkonsumtion. Det rapporterar tidningen Accent, efter att debatten blossat upp i Sverige.

KD:s europaparlamentariker Sara Skyttedal stack ut hakan rejält då hon föreslog att Sverige borde ompröva sin restriktiva narkotikapolitik. Hon berättade i en debattartikel i DN att hon landat i att cannabis borde legaliseras, med motivet att det skulle göra det lättare att jobba med missbruksvård samt att det kan minska gängkriminaliteten.

Någon starkt stöd i partiet verkar hon inte ha, utan utspelet kritiserades snart av Christian Carlsson (KD) ordförande i socialutskottet.

– Vår bedömning är att en avkriminalisering av narkotika skulle leda till en ökad narkotikaanvändning i Sverige, och också till ett ökat missbruk som går ut över såväl enskilda personer som deras familjer, säger Christian Carlsson till Dagen.

Mer alkohol

Nu har också tidningen Accent, som drivs av nykterhetsrörelsen, publicerat en artikel som varnar för vad som kan hända om cannabis legaliseras. De hänvisar till en amerikansk studie som pekar på att i de delstater där cannabis blivit lagligt har det lett till två saker, för det första har det lett till en ökning av att använda just cannabis, för det andra har det också lett till en ökning av alkoholkonsumtionen i stort, med flera sociala problem som följd.

Främst unga

Främst är det unga vuxna i åldrarna 18-24 år som har börjat dricka mer i kölvattnet efter att cannabis blivit lagligt, rapporterar Accent i sin artikel, framför allt bland dem som saknar högre utbildning.

Även om bruket avtar något ju längre upp i åldrarna man kommer varnar forskarna i sin studie att en legalisering av cannabis ser ut att öka på alkoholproblem i samhället.

---

Fakta: Cannabis

  • Cannabis är ett narkotikaklassat preparat som är olagligt i Sverige.
  • Men det är också den typ av narkotika som flera opinionsbildare vill göra lagligt.
  • Nyligen stack KD:s Sara Skyttedal ut hakan och ville se en legalisering.

---

Fler artiklar för dig