Nyheter

Omstridd ny lag ger fler rätt till dödshjälp - pausas efter protester

Skulle utvidga lagen nästa år så att fler än bara människor med dödliga fysiska sjukdomar får rätt till dödshjälp.

Debatten om dödshjälp går på högvarv i Kanada efter planer på att även människor med psykiska besvär ska kunna avsluta sitt liv. Nu väljer regeringen att skjuta upp en inplanerad lagstiftning.

Kanada har sedan år 2016 legaliserat dödshjälp för människor som är svårt fysiskt sjuka och där läkare inte ser något hopp om att kunna bota. Tanken är nu att lagstiftningen ska vidgas och att även fler personer ska kunna få hjälp att avsluta sitt liv. Det kontroversiella är att det inte bara rör sig om människor som har en dödlig fysisk sjukdom, även de som lider av psykiska besvär ska med läkares hjälp kunna avsluta sitt liv.

Denna utvidgade lagstiftning skulle träda i kraft i mars nästa år, men nu rapporterar BBC att den kanadensiska regeringen vill skjuta upp beslutet med motivering att det behövs mer tid.

– Vi vill agera klokt, vi vill gå fram steg för steg för att försäkra oss om att inte göra misstag, säger David Lametti, justitieminister på en pressträff där regeringen meddelar att de vill vänta med att implementera den nya lagstiftningen.

För och emot

I den pågående debatten finns det de som argumenterar för att regeringen borde gå snabbare fram och införa denna lag så snabbt som möjligt, då de menar att det är diskriminerande att undanta människor som lider av psykiska besvär från rätten till dödshjälp.

Andra, bland annat flera psykiatriker, argumenterar tvärtom att när det gäller psykisk ohälsa går det inte att veta vilka som går att bota och att det därmed inte är rimligt att erbjuda dödshjälp. Kritik har också lyfts fram att den nya lagstiftningen kan drabba fattiga och utsatta på ett helt annat sätt.

När det gäller dödshjälp till människor med psykiska besvär finns ett omdebatterat fall från Belgien. Det handlar om en 23-årig kvinna som drabbades av en djup depression efter att ha bevittnat ett terrorattentat av Islamiska staten. Hon var fullt fysiskt frisk, men hennes psykiska besvär ansågs så svåra att hon sex år efter själva händelsen fick hjälp att ta sitt liv, ett fall som blivit mycket omtvistat.

---

Fakta: Dödshjälp i Kanada

  • År 2016 införde Kanada dödshjälp för människor som har en obotlig sjukdom och är nära döden.
  • Nu har regeringen bestämt sig för att utvidga lagen till att även inkludera människor med psykiska besvär.
  • Tanken var att lagstiftningen skulle sjösättas i mars, men den skjuts nu upp.

---

Fler artiklar för dig